Πώς συμπληρώνουμε τη φετινή φορολογική δήλωση

Πώς συμπληρώνουμε τη φετινή φορολογική δήλωση

Ποιες δαπάνες δεν εκπίπτουν, τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 και ποια είναι τα sos για τους φορολογούμενους. 

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην εφορία. Η φετινή δήλωση «κρύβει» περισσότερους φόρους και παγίδες και θα υποβληθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Συνολικά 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλλουν –ηλεκτρονικά– τις φορολογικές τους δηλώσεις από τον επόμενο μήνα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Με τις αλλαγές αυτές ενσωματώνονται στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης οι διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων που αφορούν τροποποιήσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, από ελεύθερα επαγγέλματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: Παίρνουν πίσω τις μηνιαίες δηλώσεις στην Εφορία

Ποιες δαπάνες δεν εκπίπτουν
Ειδικότερα, αλλαγές υπάρχουν στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Οι δαπάνες αυτές έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση πέρυσι. Έτσι, δεν εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα, οι δαπάνες για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τις δωρεές προς το δημόσιο και τα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και τη διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων. Τις δαπάνες αυτές που διατηρούνται θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Στη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι τόκοι των καταθέσεων των φορολογούμενων. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εισόδημα για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.

Επίσης είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε ειδικό κωδικό των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους. Θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των τεκμήριων διαβίωσης.

Διαβάστε ακόμη:  Τι αναμένεται να ισχύσει ως προς τη συγκέντρωση αποδείξεων

Οι μισθωτοί με μπλοκάκι ( εφόσον απασχολούνται σε έως τρείς εργοδότες και ο ένας καταβάλει το 75% των αποδοχών τους) θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδικούς κωδικούς στη φορολογική δήλωση προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Φέτος όσοι καταβάλλουν ενοίκια θα πρέπει να καταγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσά αυτά είτε αφορούν ενοίκια κατοικίας είτε επαγγελματικής στέγης. Και αυτό προκειμένου τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για διασταυρώσεις.

Τι αλλάζει στο Ε1
– Έχει προστεθεί ο κωδικός 017, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά.

– Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004 οι οποίοι συμπληρώνονταν από τους γονείς και αφορούσαν τα προστατευόμενα μέλη. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος δεδομένου ότι δεν υπάρχει έκπτωση φόρου.

– Στους κωδικούς 307 και 308 θα πρέπει να αναγραφεί το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος. Τον κωδικό αυτό θα πρέπει επί της ουσίας να συμπληρώσουν τα «μπλοκάκια» που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

– Καταργήθηκαν οι κωδικοί 403 και 404, που δηλωνόταν η επιχειρηματική αμοιβή.