Πώς τα AirPods της Apple κατάφεραν να κάνουν ακόμη πιο ευτυχισμένους τους επενδυτές

Πώς τα AirPods της Apple κατάφεραν να κάνουν ακόμη πιο ευτυχισμένους τους επενδυτές
Τελικά αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ένα αξεσουάρ για το iPhone.

Φανταστείτε μια startup με έσοδα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εσόδων 125% (για δύο χρόνια στη σειρά) και απλησίαστα περιθώρια κέρδους (30%-50%). Χωρίς να γνωρίζετε τίποτε άλλο για την επιχείρηση, τι αποτίμηση αξίας θα της δίνατε; 50 δισεκατομμύρια δολάρια; 100 δισεκατομμύρια δολάρια; Ακόμα μεγαλύτερη, ίσως;

Αναφερόμαστε στο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple που αφορά τα AirPods – πρόκειται για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αποτίμηση στον κόσμο.

Το 2016, όταν η Apple παρουσίασε τα πρώτα ασύρματα ακουστικά earbuds με την επωνυμία AirPods, πολλοί σκέφτηκαν ότι ήταν απλώς ένα πρόσθετο προϊόν που θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση τιμή πώλησης του iPhone.

Η βασική ιδέα ήταν απλή: αντί να πουλάει κάθε νέα συσκευή μαζί με ακουστικά, η Apple θα μπορούσε να πουλάει βελτιωμένα ακουστικά ως ένα ξεχωριστό προϊόν, χωρίς να αλλάξει την τιμή του τηλεφώνου. Η κίνηση ήταν έξυπνη με όρους αύξησης των εσόδων, αλλά το μέγεθος της επιτυχίας των AirPods έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Πλέον, δηλαδή, φαίνεται ότι τα AirPods ίσως αναδειχθούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από απλώς ένα αξεσουάρ για iPhone.

Από το 2017, η Apple έχει πουλήσει ετησίως 215 εκατομμύρια iPhone. Αυτά τα τηλέφωνα κοστίζουν περίπου 1.000 δολάρια το καθένα, και άρα παράγουν έσοδα 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Apple κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 81% των συνολικών εσόδων της Apple.

Είναι όμως εμφανές ότι εκτός από το iPhone, η Apple ίσως έχει άλλο ένα μεγάλο «χαρτί» στα χέρια της: οι πωλήσεις των AirPods έχουν υπερβεί κάθε πρόβλεψη από τότε που τα λάνσαρε η Apple τον Δεκέμβριο του 2016.

Αν και η Apple δεν δημοσιοποιεί στοιχεία πωλήσεων για τα AirPods, αναλυτές του κλάδου συγκλίνουν σε κάποια νούμερα κατά προσέγγιση για καθένα από τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2017, η Apple πούλησε 15 εκατομμύρια συσκευές – με τιμή 150 δολάρια η μία. Αυτό σημαίνει ότι η Apple είχε έσοδα 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα AirPods, που ισοδυναμούσαν με 1% του συνόλου των εσόδων της εταιρείας από iPhone, ύψους 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, το 2018 οι πωλήσεις των AirPods άρχισαν να …ξεφεύγουν! Πουλήθηκαν 35 εκατομμύρια ζευγάρια ακουστικών, με την τιμή να παραμένει στα 150 δολάρια. Έτσι, προστέθηκαν 5,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, ή 2,4% των εσόδων από τα iPhone.

Το 2019 ήταν άλλη μια εξαιρετική χρονιά αναφορικά με τις πωλήσεις των AirPods. Η Apple πούλησε 60 εκατομμύρια μονάδες αλλά με αυξημένη τιμή ανά μονάδα, καθώς η δεύτερη γενιά AirPods κοστίζει 200 δολάρια ενώ η ακόμα πιο πρόσφατη έκδοση AirPods Pro πωλείται στα 250 δολάρια. Αν υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις των AirPods ήταν περίπου οι ίδιες για τις συσκευές 1ης γενιάς, 2η1 γενιάς, και Pro, τα έσοδα από τα Airpods ήταν 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε 4,5% των εσόδων της Apple από τα iPhone.

Και πλέον οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να προσέξουν τα AirPods.

Μπορεί το 4,5% να μην φαντάζει εντυπωσιακό, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι 4,5% του πιο επιτυχημένου προϊόντος του κόσμου, το οποίο τροφοδοτεί σχεδόν το σύνολο του κολοσσού που ονομάζεται Apple. Και καθώς η Apple αποτιμάται στο πενταπλάσιο των εσόδων της, αν εφαρμόσουμε τον ίδιο πολλαπλασιαστή στα AirPods καταλήγουμε με αποτίμηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Όμως, οι πωλήσεις των AirPods αυξάνονται με τριψήφια ποσοστά ετησίως. Το 2018, τα έσοδα από AirPods αυξήθηκαν κατά 133% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 τα αντίστοιχα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 128% σε σχέση με το 2018.

Για να το θέσουμε αλλιώς: τα AirPods παράγουν τόσα έσοδα όσα το Spotify, το Twitter, το Snap και το Shopify μαζί. Και δεδομένου του τριψήφιου ρυθμού ανάπτυξης, θα είναι περίεργο εάν τα AirPods δεν ξεπεράσουν σε έσοδα την Uber το 2020.

Πάντως, υπάρχει χώρος για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων των AirPods. Βάσει των εκτιμήσεων που αναφέραμε, έχουν πουληθεί λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια AirPods από τότε που λανσαρίστηκαν στην αγορά, ενώ η βάση των πωληθέντων iPhone είναι 900 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι η τεράστια πλειοψηφία των χρηστών iPhone χρησιμοποιούν ενσύρματα ακουστικά ή ακουστικά τρίτων εταιρειών, ή απλώς δεν χρησιμοποιούν ακουστικά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων λειτουργιών για τα AirPods. Για παράδειγμα, φημολογείται ότι η Apple ίσως παρουσιάσει ένα λειτουργικό σύστημα για τα AirPods το 2020. Αν η Apple καταφέρει να οικοδομήσει με επιτυχία ένα οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από τα AirPods και τις εμπειρίες ακρόασης των χρηστών, τότε η Apple θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αυξήσει τις τιμές χωρίς να μειωθεί η ζήτηση.

Οι εμπειρίες ακρόασης μπορεί να αποτελέσουν και εργαλείο για την αύξηση του αριθμού των αγοραστών iPhone. Οι διαφορές μεταξύ του iPhone και των υπολοίπων smartphone λιγοστεύουν κάθε χρόνο. Όμως, οι νέες εμπειρίες ακρόασης μπορεί να αλλάξουν το συγκεκριμένο σκηνικό και να τροφοδοτήσουν εκ νέου τις πωλήσεις iPhone για την Apple.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών και μεγαλύτερων πωλήσεων θα καθορίσει τη μελλοντική επιτυχία των AirPods. Το 2020 ίσως φέρει βελτιώσεις στη γκάμα λειτουργιών των AirPods μαζί με ένα λειτουργικό σύστημα audio της Apple.

Πηγή: kevinrooke.com