Πώς τα σταθερά νομίσματα επιταχύνουν τη δολαριοποίηση στον Παγκόσμιο Νότο

Πώς τα σταθερά νομίσματα επιταχύνουν τη δολαριοποίηση στον Παγκόσμιο Νότο
Photo: pixabay.com
Γιατί ακριβώς τα stablecoins όπως το USDC γίνονται τόσο δημοφιλή στην Αφρική;

Στον σημερινό υπερσυνδεδεμένο κόσμο, η διασυνοριακή ροή χρημάτων μπορεί να αποτελέσει είτε σανίδα σωτηρίας είτε ασφυξία για ολόκληρες χώρες. Για πολύ καιρό, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ευνοούσε τους προνομιούχους, αφήνοντας πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου να παλεύουν με την οικονομική ανισότητα και την πολιτική αστάθεια που την συνοδεύει. Οι τεχνολογίες Web3, ωστόσο, ξεπερνούν τα κατεστημένα, με νέα εργαλεία για την οικονομική ένταξη και την οικονομική ενδυνάμωση. Πρόκειται για μια ιστορία μετασχηματισμού, όπου ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το USDC γεφυρώνουν χάσματα και αλλάζουν ζωές.

Σκεφτείτε το εξής: Η μεταφορά χρημάτων από τη Νιγηρία στη Γκάνα διαρκεί περισσότερο χρόνο και κοστίζει περισσότερο από τη φυσική μεταφορά τους μέσω των συνόρων. Γιατί; Επειδή τα παραδοσιακά εμβάσματα κινούνται μέσω της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου πριν επιστρέψουν στην Αφρική.

Καινοτόμοι όπως ο Dickson Nsofor από τη Νιγηρία έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για έναν καλύτερο τρόπο. Η αναζήτηση του Nsofor ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ίδρυσε την Korapay, μια παναφρικανική εταιρεία πληρωμών -υποδομών. Αντιμετώπισε το blockchain και τα κρυπτονομίσματα ως μέσα ανταλλαγής, όχι ως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η διορατικότητα τον οδήγησε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που αξιοποιούσε αυτές τις εφευρέσεις του Web3 για διασυνοριακές πληρωμές.

Σήμερα, η Korapay είναι ο μεγαλύτερος διασυνοριακός αποστολέας εμβασμάτων μεταξύ επιχειρήσεων στη Νιγηρία. Επεξεργάζεται πληρωμές δισεκατομμυρίων μέσω Bitcoin, USDC και άλλων ηλεκτρονικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ διακανονίζει τις συναλλαγές σε παραδοσιακά νομίσματα fiat. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές παγκόσμιες εταιρείες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Korapay για να ανταλλάξουν νάιρα Νιγηρίας με δολάρια ΗΠΑ χωρίς καν να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα και stablecoins. Αυτό δείχνει πώς καινοτόμοι όπως ο Nsofor αναδιαμορφώνουν ήδη το μηχανισμό της παραδοσιακής χρηματοδότησης από κάτω προς τα πάνω.

Γιατί ακριβώς τα stablecoins όπως το USDC γίνονται τόσο δημοφιλή στην Αφρική; Η απάντηση βρίσκεται στο ευρύτερο πλαίσιο των οικονομικών ανισοτήτων, της νομισματικής αστάθειας και της επιθυμίας για οικονομική ανεξαρτησία.

Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών. Οι νέοι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως μέσο υπέρβασης των περιορισμών των τοπικών νομισμάτων. Με την αυξημένη διείσδυση του κινητού διαδικτύου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν πλέον να επιλέξουν την πληρωμή σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν την αξία τους καλύτερα από τα τοπικά fiat νομίσματα που υπόκεινται σε υπερπληθωρισμό και υποτίμηση της αγοράς. Σε μια συνέντευξη, ο Nsofor είπε πώς κάθε ένας από τους νεαρούς Νιγηριανούς υπαλλήλους του θα προτιμούσε να πληρώνεται σε USDC, USDT ή ακόμη και Bitcoin αντί για νάιρα, επειδή αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι καλύτερα αποθετήρια αξίας και, στην περίπτωση των stablecoins, πιο χρήσιμα.

Αυτή η μετατόπιση προς τη δολαριοποίηση – όπου οι ντόπιοι προτιμούν περιουσιακά στοιχεία όπως το USDC από το fiat money – έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την οικονομική ευκολία. Αντιπροσωπεύει μια σεισμική μετατόπιση στις οικονομικές ευκαιρίες: Τα άτομα μπορούν να εργάζονται για οργανισμούς που είναι εγγενείς στο διαδίκτυο οπουδήποτε στον κόσμο και να συσσωρεύουν πλούτο σε σταθερά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το κατά πόσον η δολαριοποίηση αυτών των οικονομιών θα είναι θετική για τον κόσμο είναι ασαφές. Η κατάρρευση των τοπικών νομισμάτων στο πλαίσιο της δολαριοποίησης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις εύθραυστες κυβερνήσεις σε ασταθείς περιοχές.

Η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain στην Αφρική και πέραν αυτής είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομική τάση: Αρχικά, είναι μια στρατηγική επιβίωσης και στη συνέχεια είναι μια πλατφόρμα για οικονομική άνθηση. Πάνω απ’ όλα, είναι μια απόδειξη της ανθρώπινης ανθεκτικότητας και της καινοτομίας στον Παγκόσμιο Νότο. Ας αναγνωρίσουμε τη δυνατότητα του Web3 να δημιουργήσει ένα πιο περιεκτικό και δίκαιο οικονομικό μέλλον για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com