Πώς τα στοιχεία της Eurostat θα βάλουν «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις

Πώς τα στοιχεία της Eurostat θα βάλουν «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις

Το καλό νέο για την ελληνική οικονομία, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα νέα μέτρα.

Καλά νέα μετά από καιρό περιμένει η ελληνική οικονομία την Πέμπτη από τις ανακοινώσεις της Eurostat, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει την ετυμηγορία της για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις ανακοινώσεις της Eurostat θα προκύψει επιτέλους και ένα καλό νέο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Euro2day, η Eurostat θα δημοσιεύσει πρωτογενές πλεόνασμα, μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερο και από τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι 0,2%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Μάλιστα αυτό θα συμβεί παρότι στο σκέλος των δαπανών θα υπολογιστούν και 500 εκατομμύρια ευρώ από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων (αυτή ακριβώς η διάσταση θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό γιατί θα προστεθούν δαπάνες 1 δις. το 2013 και 50 εκατ. το 2014).

Για το 2015 η αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης σημαίνει πως αν δεν υπήρχε αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου θα ξεπερνούσε το 0,5%, τη στιγμή που ο στόχος ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, ενώ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα 0,6%.

Σημειώνεται πως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στο σενάριο περί συμφωνίας για υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. «Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η θετική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Eurostat», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που αρχικά έχει προβλεφθεί».