POS-Ταμειακές: Διασύνδεση τώρα και λύσεις στα προβλήματα μετά τις 29/2

POS-Ταμειακές: Διασύνδεση τώρα και λύσεις στα προβλήματα μετά τις 29/2
Photo: pixabay.com
Σύσταση σε παρόχους και τράπεζες για τις προμήθειες. Σε παράταση της προθεσμίας για τη διασύνδεση επιμένουν οι επιχειρήσεις.

Παρά το μπαράζ διαμαρτυριών και αιτημάτων φορέων της αγοράς για παράταση της προθεσμίας σχετικά με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Φεβρουαρίου.

Απομένουν λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού project που έχει λάβει χαρακτήρα ορόσημου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να στέλνει μηνύματα σε επιχειρήσεις με ταμειακή μηχανή στις οποίες οι πάροχοι έχουν αναβαθμίσει τα POS τους ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεχίζοντας τις επαφές για την παρακολούθηση της προόδου. Σε συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS που είχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στην ειδική ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί, με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα. Επιπλέον κλήθηκαν οι πάροχοι και οι τράπεζες να εξετάσουν τη μείωση των προμηθειών στη χρήση POS ενώ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κόστους από τις επιχειρήσεις για αγορά και αναβάθμιση POS προωθείται το άνοιγμα του 4ου κύκλου επιδότησης και γίνονται διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και για 5ο κύκλο.

Την ίδια στιγμή επιμένουν στην ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία προσαρμογής εμπορικοί σύλλογοι και επιχειρηματικοί φορείς. Μάλιστα, με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητούν εξάμηνη παράταση της προθεσμίας και αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που χρήζουν άμεσων λύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, οι εκπρόσωποι της αγοράς έχουν επανειλειμμένα επισημάνει ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου, δεν αποτελεί ένα εγχείρημα που μπορεί να γίνει αυτόματα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των υπόχρεων, είτε αυτές αφορούν τις αναγκαίες για την ψηφιακή συμμόρφωση γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται, είτε αυτές αφορούν το κόστος συμμόρφωσης (π.χ κόστος αγοράς και διατήρησης POS, τραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών, αγορά-λειτουργία-συντήρηση σχετικών λογισμικών προγραμμάτων).

Πέραν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καταγράφεται και μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών, και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορούν να διασυνδεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις εντός των επόμενων ελάχιστων ημερών.

Θέτουν επίσης μια σειρά ζητημάτων όπως για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση που δεν υπάρχουν σαφείς ρυθμίσεις και απαιτείται άμεσα να εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες από το Υπουργείο, παράλληλα με την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ακύρωση απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εκκρεμότητα voucher και E-send

Επίσης τονίζεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για τα voucher του τελευταίου κύκλου και καθυστερεί ο 4ος κύκλος, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και τα all in one συστήματα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν είναι διαθέσιμα ακόμη από τις τράπεζες. Δεδομένων αυτών των ζητημάτων οι φορείς ζητούν την παράταση της διαδικασίας για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για, τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων, καθώς εκτός των άλλων απαιτείται εκπαίδευση των επιχειρηματιών, ώστε να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις και πλήρη χρηματοδότηση του συνεπαγόμενου κόστους συμμόρφωσης (τεχνικές αναβαθμίσεις, software, αντικατάσταση ταμειακών μηχανών κλπ).

Ζητούν επίσης από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ζήτημα του E-send και το κλείδωμα του ΦΠΑ. Για το E-send εκτιμούν ότι το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο κυρώσεων θα πρέπει να αλλάξει ώστε άμεσα να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις ότι οι αποδείξεις τους δεν διαβιβάζονται μέσω του Ε-send και ακολούθως εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να καλούνται να διορθώσουν το τεχνικό πρόβλημα και να καταθέσουν τα μη διαβιβασθέντα παραστατικά. Για τις περιπτώσεις αυτές και εφόσον συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο ή άλλη κύρωση, σύμφωνα με τους φορείς, που ζητούν επίσης να καθοριστούν σαφείς και απλές εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενο βλάβης ή δυσλειτουργίας των συστημάτων ΦΗΜ, καταστάσεις που δεν πρέπει να συνεπάγονται πρόστιμα.

Για το κλείδωμα ΦΠΑ, αναφέρονται επίσης σημαντικά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα που υποστηρίζει την εφαρμογή από 1.1.2024, δηλαδή της υποχρεωτικής προσυμπλήρωσης εσόδων-εξόδων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA. Ως εκ τούτου ζητείται απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης μέχρι να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει η σχετική πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: