Πώς τελείωσε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου

Πώς τελείωσε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου

Η αντικατάσταση του είχε δρομολογηθεί πριν φτάσει από τις Κάννες στην Αθήνα.

Η σειρά αποκαλύψεων των Financial Times για τη σύνοδο των Καννών, τα δάκρυα της Μέρκελ και το «σημείο μηδέν» για την Ευρωζώνη προκάλεσαν πολύ μεγάλη εντύπωση. Ένα σημείο όμως στο σημερινό άρθρο που δείχνει πως φτάσαμε στην ανατροπή Παπανδρέου και στην ανάδειξη Παπαδήμου, είναι στο τελευταίο κομμάτι του δημοσιεύματος.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, κομβικό ρόλο έπαιξε ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, που μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και τις πιέσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί για το περιεχόμενο του, κινήθηκε μόνος τους και προσέγγισε τόσο τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα στη συνομιλία του με τον σημερινό πρωθυπουργό αναφέρθηκε, έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του Λουκά Παπαδήμου για πρώτη φορά, ώστε να δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς να συνεναίνεσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τον Παπανδρέου.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Το τηλεφώνημα Μπαρόζο σε Σαμαρά

Εν αγνοία του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Α. Σαμαρά, τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ξενοδοχείο του πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Γνώριζε ότι εκείνος ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα.

Ο Α. Σαμαράς του είπε ότι τώρα ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – κάτι που επιμελώς απέφευγε επί μήνες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.

Ο Μπαρόζο κάλεσε το συμβούλιό του και στελέχη της Κομισιόν στη σουίτα του στο Hotel Majestic Barrière για να χαράξει στρατηγική. Αποφάσισε ότι δεν θα έλεγε στον Ν. Σαρκοζί ή στην Α. Μέρελ για εκείνη τη συνομιλία, αλλά σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σε εκείνη τη σουίτα, ξεκίνησε τη συζήτηση για πιθανά ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον Παπανδρέου σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πρώτο πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μία εβδομάδα, ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα.

Το τετ α τετ Μπαρόζο – Βενιζέλου

Παρατηρώντας τον Ε. Βενιζέλο μερικές ώρες αργότερα, ο Μπαρόζο είδε την ευκαιρία. Ο Ν. Σαρκοζί έκλεισε τη συνάντηση διαβάζοντας ξανά το σχέδιο των έξι σημείων, είπε στον Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «πάρει μία απόφαση» και ο Μπαρόζο πήρε τον Βενιζέλο στην άκρη.

«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα» του είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Το τέλος του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου.

Μετά από κάποια σύντομα σχόλια στον Τύπο όπου είπε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», ο Παπανδρέου πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας. Στο αυτοκίνητο, γύρισε στον Ε. Βενιζέλο και του είπε ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα όσο φοβόταν. Ο Ε. Βενιζέλος ήταν δύσπιστος. Κατά την πτήση προς Αθήνα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος ενθαρρύνθηκε από την παραίνεση του Μπαρόζο και είπε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα κοινοποιούσε με την προσγείωση του αεροπλάνου, στις 4:45 π.μ. της Πέμπτης. «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου είχε πεθάνει. Όπως και η πρωθυπουργία του.

Τι λέει το περιβάλλον Παπανδρέου
Είναι η ώρα να μιλήσουν άλλοι για τη συνάντηση των Κανών, το Νοέμβριο του 2011 και για όσα σχετικά αναφέρονται σε σημερινό, σχετικό, δημοσίευμα των FT, για το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει ο τότε πρωθυπουργός και για το πώς αυτό αποτράπηκε, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ειδικότερα, από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Κανών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε -παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των “Financial Times”. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι».

Διαβάστε ακόμη: 

FΤ: Τα δάκρυα της Μέρκελ και το δημοψήφισμα Παπανδρέου

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τα «δάκρυα» της Μέρκελ