Πώς θα αποφύγετε τη διασπορά του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας

Πώς θα αποφύγετε τη διασπορά του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας
Η ανάγκη εφαρμογής ευέλικτων πολιτικών από τις επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων. Τι πρέπει να γίνει αν εμφανίσει συμπτώματα κάποιος εργαζόμενος. Οι οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής.

Με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ευπαθών ομάδων, των πολιτών αλλά και των επισκεπτών και τουριστών της Αττικής απέναντι στον κορωνοϊό, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ζήτησε να τηρείται με σχολαστικότητα και μεθοδικότητα η εφαρμογή των μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ιδιαίτερα δε στους χώρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας που εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής δημοσίευσε οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 τους χώρους εργασίας

Οδηγίες για την αποτροπή μετάδοσης του COVID-19 στους χώρους εργασίας

Να ενθαρρύνετε σοβαρά τους εργαζόμενους που αρρωσταίνουν να μένουν σπίτι:

– Οι υπάλληλοι που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης από COVID-19 συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι και να μην έρχονται στην εργασία τους έως την ημέρα που θα είναι απύρετοι και δεν θα εμφανίζουν βήχα ή και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό ή άλλα φάρμακα που μεταβάλλουν τα συμπτώματα (π.χ. κατασταλτικά του βήχα).

– Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και των τμημάτων συστήνεται να επιδείξουν ευελιξία για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι αν εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19, με συνέπεια στις αρχές και τις σχετικές οδηγίες της Δημόσιας Υγείας.

– Καλό είναι επίσης να διατηρηθούν ευέλικτες πολιτικές που να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν κάποιο μέλος της οικογένειας που έχει αρρωστήσει.

Εάν εμφανίσει συμπτώματα κάποιος εργαζόμενος:

– Οι εργαζόμενοί που εμφανίζουν συμπτώματα (πχ βήχα, δύσπνοια) κατά την άφιξή τους στην εργασία, ή που μπορεί να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους εργαζομένους, να ειδοποιείται ιατρός εργασίας και να στέλνονται στο σπίτι τους.

– Οι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν ενώ βρίσκονται στον χώρο εργασίας θα πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο στο βήχα ή το φτέρνισμα (ή σκύβοντας στον αγκώνα τους εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο).

– Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων θα πρέπει να δώσουν επίσης έμφαση εκτός από την οδηγία παραμονής στο σπίτι για τους εργαζόμενους που αρρωσταίνουν, στην προστασία των υπολοίπων από συμπτώματα με βήχα ή φτέρνισμα, καθώς και στην τήρηση υγιεινής των χεριών για όλους τους υπαλλήλους.

Οι Προϊστάμενοι των τμημάτων καλούνται να:

– Τοποθετήσουν τις σχετικές αφίσες Οδηγιών που έχουν εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής που ενθαρρύνουν την υγιεινή των χεριών σε εμφανή σημεία και στην είσοδο των υπηρεσιών και την παραμονή στο σπίτι των εργαζομένων στην περίπτωση που θα εμφανιστούν συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας.

– Φροντίσουν ώστε να υπάρχουν χαρτομάντιλα και δοχεία απορριμμάτων τα οποία δεν απαιτούν επαφή με τα χέρια για χρήση τους.

– Επαναλαμβάνουν την σύσταση προς όλους τους εργαζόμενους να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με απολυμαντικό χεριών και αντισηπτικά τα οποία θα πρέπει να διατίθενται προσβάσιμα σε εμφανή σημεία όλων των τμημάτων.

– Φροντίζουν ώστε να διασφαλίζουν επαρκείς προμήθειες για την προάσπιση του προσωπικού, σαπούνι, αλκοολούχο διάλυμα, καθαριστικά χώρων και χαρτομάντιλα .

– Τοποθετούν Οδηγίες για την Υγιεινή των χεριών ΚΑΙ σε αίθουσες συνεδριάσεων για να ενθαρρύνουν την υγιεινή των χεριών.

Οδηγίες για τον καθαρισμό των χώρων για την προστασία των εργαζομένων:

– Όλες οι κοινόχρηστες επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά στον χώρο εργασίας, γραφεία, ράμπες, ασανσέρ, κοινόχρηστοι διακόπτες ακόμη και πόμολα.

– Παροτρύνετε τους εργαζόμενους να καθαρίζουν τις συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες ο καθένας στον δικό του χώρο, όπως πληκτρολόγια, τηλέφωνα, γραφεία και παρέχετε τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από του υπαλλήλους .

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ κύριος Γιώργος Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την προστασία των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής και των οικογενειών τους, όπως και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητούμε την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης μολύνσεων COVID-19. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας, που δοκιμάζει τα όρια της ίδιας της επιστήμης, των κοινωνιών και των αντοχών του κάθε ανθρώπινου οργανισμού, καλούμαστε να επιδείξουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα και συνεργασία των αρμοδίων αρχών όπως και την μέγιστη μέριμνα όλων μας για την ατομική μας ευθύνη ως πολίτες ώστε να προστατέψουμε την υγεία των οικείων μας και όλων των συνανθρώπων μας.

Η προστασία των εργαζομένων και του κύκλου επαφών που η ασφάλεια της υγείας τους επηρεάζει, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τους εργοδότες, αλλά και για την Πολιτεία που καλείται να διαχειριστεί μία άγνωστη επιδημία η οποία παγκοσμίως εμφανίζει ταχύτατη διασπορά».