Πώς θα διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τον εμβολιασμό των εργαζομένων

Πώς θα διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τον εμβολιασμό των εργαζομένων
pexels
Τα όρια, οι ασφαλιστικές δικλείδες των εταιρειών και οι προσλήψεις με βάση το εμβόλιο κατά της covid-19.

Τον τελευταίο χρόνο όλη η ειδησεογραφία περιστρέφεται γύρω από τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο, όπως επίσης στο νέο εργασιακό καθεστώς που έχει δημιουργήσει, αλλά και στα κατάλοιπα που θα αφήσει όταν αντιμετωπιστεί πλήρως.

Εκτός από τη δημόσια υγεία, το αμέσως επόμενο θέμα στο οποίο στράφηκε η προσοχή μας ήταν η τηλεργασία, η οποία κατέστησε δυσδιάκριτα μεν τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όμως λειτούργησε ως πανάκεια στο lockdown κρατώντας μας ενεργούς στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η στέρηση της διαπροσωπικής επαφής, τα «αποστειρωμένα» brainstorming μέσω zoom και ο εγκλεισμός στο σπίτι, οδήγησαν πολύ σύντομα στη νοσταλγία του γραφείου. Την ίδια ώρα, η διάθεση των εμβολίων στο ευρύ κοινό διευκολύνει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν  συντομότερα το αίτημα των εργαζομένων για επιστροφή στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Και εδώ είναι που εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: Άραγε έχουν σκεφτεί οι επιχειρήσεις πώς θα αντιδράσουν και τι μέτρα θα λάβουν  στην περίπτωση που ένα ποσοστό των εργαζομένων τους αρνηθεί να εμβολιαστεί, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων τους; Οι Αμερικάνοι, μπορεί να μην χειρίστηκαν επιδέξια την πανδημία, όμως έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα, την επανεκκίνηση δηλαδή της οικονομίας τους, με αρκετές επιχειρήσεις να προσφεύγουν στην παροχή μπόνους προκειμένου να δελεάσουν τους πιο δύσπιστους εργαζόμενους να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολυεθνικές και εγχώριες, τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας κατευθυντήριες γραμμές από την κυβέρνηση, αν και όπως λένε στο Fortune Greece, στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν θετικά προσκείμενοι στον εμβολιασμό.

Ακόμη όμως και αν δεν λάβουν δρακόντεια μέτρα, προβαίνοντας σε απολύσεις- διότι έτσι θα έρχονταν σε σύγκρουση με την ελευθερία των εργαζομένων και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε κάτι που αφορά την υγεία τους- σίγουρα θα απαιτήσουν από ανθρώπους που κατέχουν συγκεκριμένα πόστα να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Στέλεχος γνωστού πολυεθνικού κολοσσού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναφέρει στο fortunegreece.com το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να μην υπάρχουν πολυάριθμα σχήματα εργαζομένων στον ίδιο χώρο, ενώ προσθέτει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδεχομένως να παίξει κρίσιμο ρόλο στην πρόσληψη ενός νέου μέλους.

«Η εικόνα του να βλέπεις 50 άτομα να εργάζονται σε έναν κλειστό, κοινόχρηστο χώρο αποτελεί παρελθόν. Η επιστροφή στο γραφείο δεν θα είναι για όλους. Κάποιοι θα εργάζονται πλέον μόνιμα από το σπίτι. Η εκτίμησή μου είναι ότι θέσεις που το job description επιβάλλει μετακινήσεις και ταξίδια στο εξωτερικό θα λαμβάνονται αποκλειστικά από ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

«Στο β’ εξάμηνο καθολικό άνοιγμα της αγοράς»

Τη δική τους οπτική για το θέμα του εμβολιασμού μοιράζονται στο Fortune Greece, managers και επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η iSquare, ακολουθώντας την πολιτική του Ομίλου Quest, προετοιμάζεται να  υλοποιήσει το προσεχές χρονικό διάστημα, ένα πρόγραμμα εσωτερικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και τα οφέλη, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Σκοπός είναι να ενημερώσουν υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τους εργαζόμενους ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη  γνώση, όταν έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν.

Όπως επισημαίνει ο Κωστής Σταυρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare, του επίσημου διανομέα της Apple στην Ελλάδα και Κύπρο, ο Όμιλος Quest έχει περισσότερα από 2.000 στελέχη υψηλής μόρφωσης και η διοίκησή του θεωρεί ότι με τη σωστή ενημέρωση και επικοινωνία μπορούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν την αξία του εμβολιασμού και το θετικό αντίκτυπο, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Διευκρινίζει πως η λήψη μέτρων δεν είναι κάτι το οποίο τους απασχολεί ή εξετάζουν.

«Η πανδημία άλλαξε τα πάντα! Η τηλεργασία έγινε μόνιμη για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων μας, άλλαξαν διαδικασίες και δεδομένα που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια και πάνω από όλα άλλαξε η καθημερινότητα στην παραγωγικότητα των ανθρώπων. Στην αρχή πειραματιζόμασταν με διάφορα μοντέλα και πολλές φορές εις βάρος του ωραρίου πιθανά των ανθρώπων μας. Σιγά σιγά μάθαμε τη νέα κατάσταση και βελτιώσαμε δραματικά την παραγωγικότητα και την καθημερινότητά μας. Βοήθησαν πολύ τα ψηφιακά εργαλεία και το οικοσύστημα της Apple».

Τονίζει πως όλη αυτή η αλλαγή και η νέα πραγματικότητα είναι μια κληρονομιά που θα μας ακολουθεί για αρκετό καιρό. Η ψηφιακή διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα των υπαλλήλων, των διαδικασιών και των επαγγελματικών σχέσεων έχει επικρατήσει. Παρόλα αυτά, προσωπική του άποψη είναι ότι, οι συναντήσεις και η εξ επαφής συνεργασία παραμένει σημαντικότερη όλων.

«Το 2021 θα είναι ένα μεικτό έτος κατά την προσωπική μου άποψη. Το πρώτο εξάμηνο θα έχει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των συνεπειών της πανδημίας (πιθανά νέα απαγορευτικά, περιορισμοί, κλειστά καταστήματα, κτλ.), ενώ το δεύτερο εξάμηνο προσδοκώ καθολικό άνοιγμα της αγοράς και επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.  Σαφώς και όσο προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα βελτιώνονται γρήγορα προς το καλύτερο οι δείκτες και αυτό θα δώσει περισσότερο αυτοπεποίθηση και ελευθερία στην αγορά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης για την εταιρεία και τους συνεργάτες μας. Άλλωστε η τεχνολογία έχει πλέον μπει στη συνείδησή μας ως αναγκαιότητα και όχι ως πολυτέλεια».

«Οφείλουμε την επιβίωσή μας ως είδος στα εμβόλια»

Απαντώντας σε εκείνους που έχουν δεύτερες σκέψεις για τον εμβολιασμό, η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ & Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Τζούλη Χαϊδά, υπενθυμίζει ότι την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την εξαφάνιση μολυσματικών ασθενειών που στο παρελθόν στοίχισαν εκατομμύρια ζωές την οφείλουμε στα εμβόλια. Είναι γνωστό ότι  για να αποκτήσουμε φυσική ανοσία , θα έπρεπε να πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος  σε αριθμό θανάτων. Επομένως ,θα ήταν αδικαιολόγητο, όπως λέει, να μη δημιουργήσουμε ανοσία μέσω του εμβολιασμού αφού τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά . Οι ενδοιασμοί και ο φόβος του άγνωστου είναι κατανοητοί. Πρόκειται όμως για μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα.

«Μέχρι τώρα οι εμβολιασμοί είναι προαιρετικοί αλλά η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος με  σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να γίνει υποχρεωτικός κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Η εταιρεία μας όπως έκανε άλλωστε και στην επιβολή των σχετικών υγειονομικών μέτρων για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού  θα ακολουθήσει τη νομοθεσία και  στην περίπτωση υποχρεωτικότητας του εμβολιαστικού προγράμματος».

Παραδέχεται πως η πανδημία άλλαξε με βίαιο  τρόπο την αντίληψη μας για πολλά θέματα τόσο σε προσωπικό αλλά κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο. Μας έμαθε ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τις  καταστάσεις δεδομένες καθώς τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

«Ως επιχείρηση με γρήγορα αντανακλαστικά ,λάβαμε  αποφάσεις για την άμεση και προσεκτική διαχείριση της κρίσης. Εντάξαμε στην καθημερινότητα μας,  τεχνολογικά εξελιγμένες  τεχνικές με πλήρη μετάβαση στην «Ψηφιακή Εποχή», μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τηλεργασία , οι τηλεδιασκέψεις και όλες οι σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας αποτελούν πλέον το νέο τρόπο λειτουργίας μας» επισημαίνει.

Καταλήγει λέγοντας πως μια καλύτερη υγειονομική κατάσταση θα βοηθήσει στο εσωτερικό της χώρας με την επαναφορά του τουρισμού σε υψηλές αποδόσεις, συμπαρασύροντας  και τη ζήτηση της οικοδομικής δραστηριότητας και συνεπώς και του κλάδου του μαρμάρου. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα έργα που έχουν παγώσει θα επανέλθουν στο προσκήνιο δίνοντας την ευκαιρία στις μαραμαροβιομηχανίες να στραφούν και σε νέες αγορές.

«Θα σεβαστούμε την προσωπική απόφαση των εργαζομένων»

«Θα κινηθούμε εντός των ορίων που θα θέσει η πολιτεία, ο νόμος και η ηθική. Θεωρώντας ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό, θα παρέχουμε διευκολύνσεις π.χ. ωριαία ή ημερήσια άδεια, ενώ θα ζητήσουμε από τον γιατρό εργασίας μας, να κάνει σχετικές ενημερώσεις στους εργαζομένους. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε την πολιτική παροχής μπόνους για να εμβολιαστεί κάποιος. Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δεν πρέπει να συνδέεται με οικονομικό κίνητρο. Ο βαθμός και η μέθοδος πρόληψης που ο κάθε ένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του θα γίνουν σεβαστά» δηλώνει ο Βασίλης Βλαχογιάννης, Εμπορικός Διευθυντής της Vitex.

Στο τραπέζι βάζει και τους κανόνες διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων (ιατρικό απόρρητο & GDPR), οι οποίοι δεν επιτρέπουν την καταγραφή και επεξεργασία σχετικών πληροφοριών και ούτε οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να τις δίνουν. Στέκεται στο ότι η ανάληψη σχετικών μέτρων είναι συνάρτηση από την ενδεχόμενη επίπτωση στη δυνατότητα του εργαζόμενου να εκπληρώνει την εργασία του, το εύρος τηλεργασίας που θα μπορεί να εφαρμόζει, τη δυνατότητα να χορηγηθεί απομονωμένο γραφείο και πολλά άλλα. «Η ισορροπία θα επηρεαστεί ανάλογα με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων το οποίο ευελπιστούμε να είναι μηδαμινό».

Στην περίπτωση της Vitex η πανδημία δεν έχει επιφέρει δομικές αλλαγές ως προς το business model ή ραγδαία μεταβολή όγκου. «Σαφώς η ευλαβική τήρηση των μέτρων έχει διαφοροποιήσει την καθημερινότητα αλλά η φροντίδα για τους ανθρώπους μας και τους πελάτες, η ευελιξία και η επένδυση στην εφοδιαστική αλυσίδα μας έδωσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Τα μηνύματα για τους πρώτους 3-4 μήνες του 2021 είναι συγκρατημένα αισιόδοξα υπό την προϋπόθεση ότι θα αντέξουν τα δημόσια οικονομικά και οι εμβολιασμοί θα εξαπλωθούν γρήγορα και σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού. Για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της Vitex αναμένει μεγάλη αύξηση ζήτησης.