Πώς θα λειτουργεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Πώς θα λειτουργεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

H έδρα του θα είναι στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση με αυστηρή εποπτεία από την Κομισιόν.

Ένα από τα ζητήματα που καθυστέρησαν τη συμφωνία που τελικά ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ήταν το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας σε fund που θα εδρεύει στο εξωτερικό, όμως το νέο ταμείο θα είναι υπό την αυστηρή επίβλεψη της Κομισιόν.

Το νέο ταμείο θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, το ταμείο θα περιλαμβάνει και στοιχεία τραπεζών, οι οποίες -όπως είπε- θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων. Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το ταμείο θα έχει λοιπόν ελληνική διοίκηση που θα εποπτεύεται, όμως, από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί, αν δηλαδή θα είναι στελέχη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε και η Άνγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.