Πώς το Facebook εκτίναξε τη χρηματιστηριακή του αξία

Πώς το Facebook εκτίναξε τη χρηματιστηριακή του αξία
Photo:

Τρία χρόνια μετά, το χλιαρό ξεκίνημα του Facebook είναι μία μακρινή ανάμνηση.

Κατά τον πρώτο χρόνο παρουσίας του Facebook στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το φάντασμα της καταστροφής στοίχειωνε τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω της αδύναμης IPO, των μη ικανοποιητικών επιδόσεων και της βραδύτητας στη mobile αγορά. Ωστόσο, το Facebook σήμερα είναι ό,τι πιο hot στο χρηματιστήριο της Wall Street.

Όσοι κατέχουν μετοχές του Facebook από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας μέχρι σήμερα, έχουν δει την αξία τους τουλάχιστον να διπλασιάζεται. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατάφερε να φτάσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια παίρνοντας μερικά, πολύ σημαντικά μαθήματα.

 

Καταρχάς o Ζούκερμπεργκ χρειάστηκε να πουλήσει το όραμά του στη Wall Street. Δεύτερον, η εταιρεία έστρεψε την προσοχή και τις προσπάθειές της στο μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τη Wall Street: τα κέρδη. Το Facebook έχει σήμερα το πολύ εντυπωσιακό περιθώριο κέρδους της τάξης του 40%.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το Facebook κατάφερε να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του στο mobile ως κίνητρο.

Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, δεν είχε σημαντικά έσοδα από τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Μέσα σε 18 μήνες, το Facebook εμφάνισε εντυπωσιακά κέρδη στον mobile τομέα.

Μέχρι το τέλος του 2013, περισσότερα από τα μισά έσοδα του Facebook προέρχονταν από διαφημίσεις για κινητές συσκευές. Με τον τρόπο αυτό, το Facebook κατάφερε να ξεχάσει-και να κάνει και τους επενδυτές να ξεχάσουν-πολύ γρήγορα την αρχική δημόσια προσφορά του στο αμερικανικό χρηματιστήριο.