Πώς ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από τη γρίπη – Αοσμία και δυσγευσία τα άγνωστα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πώς ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από τη γρίπη – Αοσμία και δυσγευσία τα άγνωστα συμπτώματα του κορωνοϊού
epa08217009 A Thai woman wearing a protective mask checks the temperature of a woman at a marriage registry in Bangkok, Thailand, 14 February 2020. Thai Public Health officials said that the number of people infected with the deadly coronavirus or COVID-19 in Thailand remained at 33. Nine had been discharged from hospitals. The virus has so far killed at least 1,360 people and infected nearly 60,000 others worldwide, mostly in China. EPA/DIEGO AZUBEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτός από τα γνωστά σε όλους συμπτώματα, όπως πυρετός , βήχας και δύσπνοια, υπάρχουν και μερικά ακόμη τα οποία μπορεί να μην εμφανίζονται τόσο συχνά, ωστόσο μπορεί να μας προειδοποιήσουν ότι έχουμε κολλήσει τον ιό.

Στους 20 έχουν φτάσει στη χώρα μας οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τεράστια μάχη για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά.

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι πολίτες με χαμηλή συμπτωματολογία πρέπει να μένουν σπίτι και σε καραντίνα πάντα μιλώντας με τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν έχει μια απλή γρίπη ή τον φονικό ιό;

Συμπτώματα: Ομοιότητες και διαφορές

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού παρουσιάζουν κάποιες διαφορές. Όσοι πολίτες έχουν γρίπη παρουσιάζουν συμπτώματα ενός 1-4 ημερών.

Το ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν και τα συμπτώματα του κορωνοϊού, ωστόσο κρατάει περισσότερο η περίοδος επώασης, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 5 μέρες.

Απαραίτητη η απόσταση των δύο μέτρων

Τόσο ο νέος κορωνοϊός όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ιό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Τα τελευταία 24ωρα έρχονται στο προσκήνιο νέα συμπτώματα, άγνωστα για τους πολλούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Εκτός από τα γνωστά σε όλους συμπτώματα, όπως πυρετός , βήχας και δύσπνοια, υπάρχουν και μερικά ακόμη τα οποία μπορεί να μην εμφανίζονται τόσο συχνά, ωστόσο μπορεί να μας προειδοποιήσουν ότι έχουμε κολλήσει τον ιό.

Πρόσφατες αναφορές συσχετίζουν και άλλα συμπτώματα με τη νόσο COVID-19. Όπως εξήγησε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόκειται για την άτυπη συμπτωματολογία όπου «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση».

Τόνισε ακόμη ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού».

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», σχολίασε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στα άτυπα αυτά συμπτώματα.