Πόσα έσοδα μπήκαν στα ταμεία το 2017 από τις αποκρατικοποιήσεις

Πόσα έσοδα μπήκαν στα ταμεία το 2017 από τις αποκρατικοποιήσεις
ϋՌЉJœ ŃʁԁӔSʼnӠCɏՠʏӌmБϐύǔǑɏ.ĕԉʏ Eяđόɏ.ʼnʏͅӠPϠ؇ˁ.֙ԏÑVɁ EUROKINISSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, με συνολικά έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ

Πέντε αξιοποιήσεις ολοκλήρωσε κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,234 δισ., και άλλες τέσσερις αξιοποιήσεις ακινήτων. Πρόκειται για την πώληση του ξενοδοχείου «Λητώ» στη Μύκονο, 16 εκατ., την πώληση ενός ακινήτου στη Φλώρινα, 1,8 εκατ., την πώληση ακινήτου στη Χαλκιδική (Αγιος Μάμας), 0,83 εκατ., και, τέλος, τη μίσθωση του σανατόριου «Μάνα του Στρατιώτη» που βρίσκεται στη Γορτυνία, αντί 25.000 ευρώ ετησίως.

Με αυτές τις συναλλαγές, το σύνολο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ για τις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων από το 2011 έως σήμερα ανήλθε σε 4,83 δισ. ευρώ. Για το διάστημαπου αφορά στην περίοδο μετά την 30ή Ιουνίου 2017, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα εισπράξει άλλα 2,2 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στο Βελιγράδι της Σερβίας. Ωστόσο, πιο μεγάλη ιδιωτικοποιήση είναι εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που απέφερε το β΄ εξάμηνο του 2017 περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν έχουν φέρει σημαντικά έσοδα, δεν απέδωσαν. Πιο συγκεκριμένα το Ελληνικού (300 εκατ. ευρώ), η 20ετής παράταση της παραχώρησης του ΔΑΑ (253 εκατ. ευρώ) και, τέλος, ο ΟΛΘ (231 εκατ. ευρώ). Οι καταβολές αναφέρονται είτε στο σύνολο του τιμήματος (ΟΛΘ) είτε σε προκαταβολές αυτών (ΔΑΑ, Ελληνικό).

Η καταβολή του τιμήματος του ΟΛΘ και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017.

Εντός του 2018 υπολογίζονται: 
Μέχρι τον Ιούνιο να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση 17% της ΔΕΗ ή να βρεθεί άλλος τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της. Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, πρέπει να έχει γίνει το ίδιο και για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ, το 5% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και το 35,5% των ΕΛΠΕ. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη του έργου του Ελληνικού.

Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ελληνικού και του ΟΛΘ, που έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα έτη με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα έχουν συμφωνηθεί 52 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 με στόχο ν’ αποφέρει μέχρι το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι στην καλύτερη θα συλλεγούν 10 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο πολλών δεκατιών.