Πόσα κερδίζουν αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της Thomas Cook

Πόσα κερδίζουν αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της Thomas Cook
Δεν είναι όλοι χαμένοι από την κατάρρευση της Thomas Cook Group Plc που έθεσε σε κίνδυνο 21.000 θέσεις εργασίας και άφησε ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο εκτεθειμένους.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, οι κερδοσκόποι, όπως η Sona Asset Management και η XAIA Investment GmbH, κερδίζουν μέχρι και 250 εκατομμύρια δολάρια από την πτώχευση. Και αυτό επειδή επένδυσαν σε παράγωγα που πληρώνουν όταν μία εταιρεία χρεοκοπήσει.

Η Thomas Cook είναι η τελευταία από αρκετές μεγάλες κερδοφόρες τοποθετήσεις του 2019 για τα hedge funds και τους traders που αγόρασαν συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default swaps – CDS). Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τη βρετανική αλυσίδα καταστημάτων μόδας New Look και τη Rallye SA, μητρική της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Casino Guichard-Perrachon SA. Περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις αναμένεται να ακολουθήσουν καθώς η οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται και ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Μία ομάδα traders με την ονομασία EMEA Determinations Committee απεφάνθη το απόγευμα της Δευτέρας ότι η Thomas Cook πυροδότησε το πιστωτικό γεγονός όταν υπέβαλε αίτηση για υποχρεωτική εκκαθάριση το πρωί της ίδια ημέρας. Ξεχωριστά, έκρινε ότι η απόφαση της εταιρείας να καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 15 των ΗΠΑ για πτώχευση την περασμένη εβδομάδα, ήταν επίσης επαρκής για να προχωρήσει σε πληρωμές, αλλά μόνο για τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι επενδυτές με συμβάσεις που έληξαν την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν ακόμα να πληρώνονται.

Η διάσωση της Thomas Cook θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστα τα CDS και οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Sona, απειλούσαν να την εμποδίσουν. Οι κάτοχοι των CDS ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο μετατροπής του χρέους του Thomas Cook σε μετοχές, αφήνοντας τα CDS χωρίς ασφάλεια.

«Είναι σίγουρα μια ανακούφιση για τα hedge funds το γεγονός ότι η Thomas Cook κατέθεσε αίτημα εκκαθάρισης «, δήλωσε στο Bloomberg ο Marc Pierron,  αναλυτής κινδύνων της Spread Research στη Λυών.

Αν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρείας δεν είχαν αποτύχει το Σαββατοκύριακο και τα hedge funds τις είχαν υπονομεύσει προκειμένου να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους, θα υπήρχε μεγάλη κριτική για το ρόλο της αγοράς των CDS.

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν ήδη την αγορά παραγώγων για τα αποκαλούμενα «κατασκευασμένα» πιστωτικά γεγονότα, όταν τα funds παρακινούν τις εταιρείας να αθετήσουν τις πληρωμές ομολόγων ενώ θα μπορούσαν να βρουν άλλη λύση.