Πόσα όπλα έχει ακόμη η Ρωσία, μετά τις σφοδρές κυρώσεις της Δυσης;

Πόσα όπλα έχει ακόμη η Ρωσία, μετά τις σφοδρές κυρώσεις της Δυσης;
KHARKIV, UKRAINE - SEPTEMBER 11: Wrecked military vehichle of Russian army with "Z" letter sign on it is seen after Ukrainian army liberated the town of Balakliya in the southeastern Kharkiv oblast, Ukraine, on September 11, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το ΝΑΤΟ απαντά.

Οι κυρώσεις της Δύσης αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει προηγμένα οπλικά συστήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ένας κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η ρωσική βιομηχανία μπορεί ακόμη να κατασκευάσει «πάρα πολλά πυρομαχικά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει πολλές δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απαγόρευση πώλησης προηγμένης τεχνολογίας στη Ρωσία.

«Παρεμποδίζονται ολοένα και περισσότερο λόγων των κυρώσεων, επειδή ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τα οπλικά συστήματά τους έρχονται από τις δυτικές βιομηχανίες», είπε ο Ρομπ Μπάουερ, ο Ολλανδός Ναύαρχος που προεδρεύει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. «Βλέπουμε τώρα τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αυτού του πράγματος, όσον αφορά την ικανότητά τους να κατασκευάζουν, για παράδειγμα, πυραύλους κρουζ και πιο προηγμένα όπλα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε την Τρίτη ότι η απώλεια τεχνολογίας λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων πλήττει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει την παραγωγή όπλων.

Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή αυτός ο συμβατικός πόλεμος απαιτεί την ανάλωση στρατιωτικών ειδών με ρυθμό πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, είπε ο Μπάουερ.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, οι Ρώσοι έχουν ακόμη μια σημαντική βιομηχανική βάση και είναι ικανοί να κατασκευάσουν πολλά πυρομαχικά. Και έχουν ακόμη πάρα πολλά πυρομαχικά», πρόσθεσε, μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα στην Εσθονία.

Ο Μπάουερ εκτίμησε ότι περίπου το 85% των Ρώσων στρατιωτών πολεμά ήδη στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία της καθώς δεν μπορεί να κηρύξει γενική επιστράτευση χωρίς ταυτόχρονα να κηρύξει πόλεμο. «Βλέπουμε περιορισμένο αριθμό νέων στρατευμάτων να μπαίνουν στη μάχη. Και ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το επίπεδο εκπαίδευσής τους δεν είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.

Αυτόν τον μήνα η Ουκρανία αιφνιδίασε τη Ρωσία με την αντεπίθεσή της στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε μια περιοχή 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου ίση με την Κύπρο. Ο Μπάουερ είπε ότι η προέλαση αυτή ήταν επιτυχής κυρίως λόγω της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ από το 2014, κάτι που τους επέτρεψε να αναλάβουν πρωτοβουλίες. «Ένας από τους λόγους που είναι τόσο επιτυχείς (οι Ουκρανοί) αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ρώσοι πολεμούν με παλιομοδίτικο τρόπο. Κάθε μονάδα λαμβάνει οδηγίες από τις ανώτερες αρχές και επομένως, αν κάτι αλλάξει, περιμένουν νέα εντολή. Οι Ουκρανοί προχώρησαν τόσο γρήγορα που οι Ρώσοι δεν τις έλαβαν (σ.σ. τις νέες εντολές) και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».