Πόσα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης;

Πόσα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης;
  Το …καλά κρυμμένο μυστικό του κλάδου.

του Chris Morris

Ο κλάδος της νόμιμης μαριχουάνας εξασφαλίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, αποφέροντας έτσι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα για τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Όμως, πώς μεταφράζεται οικονομικά όλο αυτό για τους ανθρώπους που εργάζονται για εταιρείες που ασχολούνται με την κάνναβη;

Η επαγγελματική ενασχόληση με τον κλάδο είναι ιδιαιτέρως αποδοτική, όπως αποδεικνύεται.

Το περιοδικό Marihuana Business Magazine εκπόνησε μια μελέτη για τους μισθούς που προσφέρονται στον κλάδο της νόμιμης μαριχουάνας και διαπίστωσε ότι, αν και δεν είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που πλουτίζουν από τη συγκεκριμένη ενασχόληση, οι μέσοι μισθοί είναι εξίσου καλοί ή και καλύτεροι από τους μισθούς σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους, πιο mainstream κλάδους.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία σχετικά με μισθούς από έναν αριθμό ιστοσελίδων με αγγελίες για εργασία και εταιρειών εύρεσης εργασίας, και διαπίστωσαν ότι οι μισθοί στον κλάδο της κάνναβης αυξήθηκαν περισσότερο από 16% από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Και ο αριθμός των θέσεων με εξαψήφιους μισθούς αυξάνεται.

Το γεγονός αυτό προσελκύει ανθρώπους με ανώτερες σπουδές, τάση η οποία ίσως συνεχίσει να τροφοδοτεί την κλιμάκωση των μισθών. Για την ακρίβεια, οι προσλήψεις στη βιομηχανία κάνναβης αυξήθηκαν πέρυσι κατά 76%.

Όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους τομείς, ο μισθός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση.

Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου σε μία από τις πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι 528.090 δολάρια (ή 285.113 δολάρια αν βγάλουμε από την εξίσωση τις ετήσιες απολαβές του Adam Bierman στη MadMen Enterprises). Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου οποιασδήποτε εταιρείας και κλάδου στις ΗΠΑ κινείται στα 196.000 δολάρια.

Η λειτουργία ενός καταστήματος κάνναβης, είτε αφορά ιατρική είτε ψυχαγωγική χρήση, απαιτεί την προσεκτική τήρηση της τοπικής νομοθεσίας. Ο μέσος διευθυντής καταστήματος πώλησης κάνναβης βγάζει 68.333 δολάρια – πάνω από 11.000 δολάρια περισσότερα από έναν διευθυντή καταστήματος τροφίμων. Το Μέρυλαντ και η Μασαχουσέτη είναι οι πολιτείες με τις υψηλότερες απολαβές.