Πόσα βγάζουν σήμερα οι Έλληνες από το Airbnb

Πόσο κερδισμένοι βγαίνουν οι Έλληνες από την βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους και πώς θα φορολογούνται από τη φετινή χρονιά.

Ένα επιπλέον εισόδημα, που ξεπερνά τα 551 ευρώ το μήνα, μπορούν να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Οι ενεργές αγγελίες στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, ενώ συγκριτικά με το περασμένο έτος ο αριθμός τους ξεπερνούσε μόλις τις 2.500.

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) στην αγορά δραστηριοποιούνται πάνω από 50 αντίστοιχες πλατφόρμες τύπου Airbnb πλατφόρμες, οι οποίες εκτοξεύουν τις προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίες στην πρωτεύουσα σε περισσότερες από 12.000.

«H υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77%, προκειμένου να επιτευχθεί αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους», είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης της Grant Thornton, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), προβάλλοντας, παράλληλα, την ανάγκη εφαρμογής ενός κοινού τρόπου φορολόγησης ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού, που δύναται να δημιουργήσει εισροή εσόδων για το Δημόσιο κατ’ ελάχιστον 341 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Τέλος στις επί τόπου πληρωμές κρατήσεων βάζει η Airbnb

«Η προώθηση της φορολογικής ισότητας στον τουρισμό και γενικά η ορθή αξιοποίηση της οικονομίας διαμοιρασμού στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων, θα βελτιώσουν τον υγιή ανταγωνισμό, θα δημιουργήσουν ώθηση στις υποδομές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και εντέλει θα ενισχύσουν το σύνολο της οικονομίας», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις φετινές δηλώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να υποβάλλονται την άνοιξη και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ενοικίων (δηλαδή 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω).

Σε περίπτωση, δε, που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες – πλην κλινοσκεπασμάτων-, το εισόδημα θα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. Τέλος, το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες θα φορολογείται με συντελεστή 29% (επιχειρηματική δραστηριότητα).

Διαβάστε επίσης: Οι έλεγχοι, η εγγραφή και τα πρόστιμα για τα εισοδήματα από Airbnb