Πόσο ανησυχεί ο CEO των Starbucks για τον ανταγωνισμό και τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ;

Πόσο ανησυχεί ο CEO των Starbucks για τον ανταγωνισμό και τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ;

Ο Kevin Johnson μίλησε στο Fortune για τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και τα σχέδιά του για το μέλλον της εταιρείας.

 

 

της Susie Gharib

Η Dunkin Brands είναι η τελευταία πρόκληση για τα Starbucks. Η εταιρεία, η οποία δεν έχει πλέον τη λέξη «Donuts» στην επωνυμία της, αλλάζει το μενού της για να συμπεριλάβει νέες συνταγές για τα εσπρέσο, τα λάτε και τα καπουτσίνο της.

Στην Κίνα, εντωμεταξύ, η νεοσύστατη Luckin Coffee συνεχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους Κινέζους καταναλωτές, ανταγωνιζόμενη τα Starbucks με τις χαμηλότερες τιμές της.

Σε κάθε περίπτωση, ο Kevin Johnson, διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, δεν φαίνεται να πτοείται. Μιλώντας στο Fortune για τα τολμηρά σχέδιά του επέκτασης στην Κίνα, ο Johnson λέει: «Πάντα είχαμε ανταγωνιστές, δεν προκαλεί έκπληξη αυτό. Θα υπάρξουν νέοι ανταγωνιστές στην Κίνα και νέοι ανταγωνιστές σε όλο τον κόσμο. Όμως, πρέπει να παραμείνουμε εστιασμένοι στην εμπειρία που προσφέρουμε στα καταστήματά μας».

Ο Johnson βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την εμπειρία που είναι συνώνυμη με τα Starbucks ώστε το στοίχημα της Κίνας να αποδώσει μακροπρόθεσμα. Όπως λέει, η γνωστή αλυσίδα καφέ σκοπεύει να ανοίγει ένα κατάστημα κάθε 15 ώρες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Κίνα. Η ελπίδα του είναι ότι αυτό θα αντισταθμίσει τις αναιμικές πωλήσεις των Starbucks στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.

Με έσοδα άνω των 22 δισεκ. δολαρίων, τα Starbucks βρίσκονται στην 132η θέση της λίστας Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ.

Και παρά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Johnson δεν αλλάζει τα αναπτυξιακά σχέδιά του. «Δεν έχουμε ανοσία στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όμως, αυτό στο οποίο πιστεύω είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούμε στην Κίνα, ο αριθμός των πελατών που εξυπηρετούμε στην Κίνα, και οι επενδύσεις μας στην κατασκευή νέων καταστημάτων».

Όπως προσθέτει, «έχουμε πλέον ενσωματωθεί στην Κίνα και κινούμαστε με μια μακροπρόθεσμη οπτική».

Δείτε ακόμη: Τα Starbucks περιορίζουν την εταιρική παρουσία τους στην Ευρώπη