Πόσο απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τις δουλειές μας;

Πόσο απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τις δουλειές μας;
Photo: pixabay.com
«Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και προσαρμόζεται η τεχνολογία», τονίζει ο Andy Challenger της Challenger, Grey and Christmas.

Της Orianna Rosa Royle

Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) -όπως το ChatGPT– ακόμη και στο αρχικό της στάδιο. Στις ΗΠΑ, μόνο φέτος, 4.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν καταστεί περιττές λόγω των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας προσλήψεων Challenger, Grey and Christmas.

«Πιστεύουμε πράγματι ότι η ΤΝ θα προκαλέσει περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας, αν και μας εκπλήσσει το πόσο γρήγορα η τεχνολογία αναφέρθηκε ως αιτία για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος Andy Challenger στο Fortune. «Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και προσαρμόζεται η τεχνολογία». Ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πει ότι η ΤΝ κινείται ταχύτερα από την πραγματική ζωή, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες για τους εργαζομένους που φοβούνται την τεχνολογία να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις.

Αυτό έχει αφήσει εκατομμύρια εργαζομένους στις ΗΠΑ να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους – σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς ανησυχεί ότι η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία θα τους καταστήσει σύντομα παρωχημένους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από τη Harris Poll σε συνεργασία με το Fortune διαπίστωσε ότι το 40% των εργαζομένων που είναι εξοικειωμένοι με το ChatGPT ανησυχούν ότι θα τους αντικαταστήσει.

Αλλά αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εκτοπιστούν δεν είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στους οποίους επικεντρώθηκε η έρευνα της Challenger – η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους στον τομέα της τεχνολογίας εξίσου γρήγορα με τις παλιές θέσεις εργασίας που εξαφανίζονται. (Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι συνεργάτες της ΤΝ δεν θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών). Οι πραγματικοί εργαζόμενοι που κινδυνεύουν είναι εκείνοι που εργάζονται σε επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα ήθελα να είμαι κάποιος που κάνει την ανάγνωση επιχειρηματικών βιβλίων για να στέλνω περιλήψεις 20 σελίδων, διότι η ΤΝ είναι ήδη πολύ καλή στην περίληψη», λέει ο Joseph Fuller, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. «Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά που κάνουν οι άνθρωποι σήμερα θα εξαφανιστεί», προβλέπει, αλλά παρ’ όλα αυτά «ένας σημαντικός όγκος εργασίας» θα παραμείνει.

Αυτή η εργασία θα είναι «πολύ λιγότερο βαρετή, πολύ λιγότερο ρουτινιάρικη, και θα εμπεριέχει πολύ λιγότερη συμπλήρωση τριμηνιαίων προβλέψεων και άλλων εγγράφων», προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι η ΤΝ θα απορροφήσει τα κουραστικά καθήκοντα, αφήνοντας στους ανθρώπους τα πιο ενδιαφέροντα καθήκοντα. Αν και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε βασικές γνώσεις ΤΝ, μια έκθεση του LinkedIn διαπιστώνει ότι τα ρομπότ είναι λιγότερο πιθανό να αρπάξουν ουσιαστική εργασία και πιο πιθανό να αλλάξουν απλώς τις ροές εργασίας και να αναλάβουν επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, αφήνοντάς μας σε καλύτερη θέση στις δουλειές μας, ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στις κοινωνικές μας δεξιότητες. Η δουλειά που βασίζεται στην κρίση, τα κίνητρα, τη συνεργασία και την αφηρημένη σκέψη είναι «το διασκεδαστικό μέρος της εργασίας», λέει ο Fuller, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί.

Συμπερασματικά, η υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται, όσο ότι μετατοπίζονται οι απαιτούμενες δεξιότητες. Για τους περισσότερους εργαζομένους, το μέλλον θα επιφυλάσσει λιγότερο την εξάλειψη των ευκαιριών απασχόλησης και περισσότερο την πιεστική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com