Το δίλημμα των 160 δισ. δολαρίων για τον Sundar Pichai και την Google

Το δίλημμα των 160 δισ. δολαρίων για τον Sundar Pichai και την Google
Η Alphabet καλείται να ορίσει εκ νέου τη διαδικτυακή αναζήτηση για να επιβιώσει στην επανάσταση των chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Από τον Jeremy Kahn

Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, στέκεται στη σκηνή μέσα σε μια γεμάτη αίθουσα στο Shoreline Amphitheatre στο Mountain View της Καλιφόρνια. Προσπαθεί να ερμηνεύσει έναν ρόλο που πρωτοέπαιξαν ο Steve Jobs και ο Bill Gates. Όμως, ο ήπιος, εσωστρεφής Pichai δεν κάνει γι’ αυτό τον ρόλο: Κατά κάποιον τρόπο, το vibe του παραπέμπει περισσότερο σε γυμνασιακό μιούζικαλ παρά σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή.

Ο Pichai δήλωσε το 2016 ότι η Google επρόκειτο να θέσει σε προτεραιότητα την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Τώρα η ΤΝ βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά ένας αντίπαλος της Google προσελκύει όλη την προσοχή. Το ντεμπούτο του ChatGPT τον Νοέμβριο βρήκε την Google απροετοίμαστη, ξεκινώντας ένα ξέφρενο εξάμηνο κατά το οποίο προσπάθησε να ανταγωνιστεί τις πρωτοποριακές προσφορές τεχνητής νοημοσύνης − προσφορές που λανσάρονται από τη δημιουργό εταιρεία του ChatGPT, OpenAI, και τη συνεργάτιδα και χορηγό της, τη Microsoft.

Στο Ι/Ο, το τεράστιο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας, ο Pichai θέλει να δείξει τι δημιούργησε η Google αυτούς τους έξι μήνες. Αποκαλύπτει μια νέα δυνατότητα του Gmail που ονομάζεται «Help Me Write» η οποία συντάσσει αυτόματα ολόκληρα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια καθηλωτική προβολή με τεχνολογία ΤΝ στο Google Maps που δημιουργεί μια ρεαλιστική τριδιάστατη προεπισκόπηση της διαδρομής ενός χρήστη, εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών που βασίζονται στη γενετική ΤΝ και πολλά ακόμα. Μιλάει, επίσης, για το πανίσχυρο γλωσσικό μοντέλο (LLM) PaLM 2 που στηρίζει μεγάλο μέρος αυτής της τεχνολογίας.

Αλλά παρακάμπτει το θέμα που τόσο πολλοί στο κοινό θα ήθελαν να ακούσουν: ποιο είναι το σχέδιο για την Αναζήτηση; Το Search, σε τελική ανάλυση, είναι το πρώτο και κύριο προϊόν της Google, με περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι — περίπου το 60% του συνόλου των εσόδων της Alphabet.

Ο διευθύνων σύμβουλος μόλις και μετά βίας θίγει το θέμα στην ομιλία του. «Με μια τολμηρή και υπεύθυνη προσέγγιση, φανταζόμαστε εκ νέου όλα τα βασικά μας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της Αναζήτησης» λέει ο Pichai. Είναι ένας παραδόξως σιωπηλός τρόπος να συστήσει το προϊόν από το οποίο μπορεί να εξαρτηθούν η μοίρα της εταιρείας του αλλά και η δική του κληρονομιά. Και είναι εμφανής η ανυπομονησία του κοινού να ακούσει περισσότερα σε κάθε χλιαρό, ευγενικό χειροκρότημα που δέχεται ο Pichai για το υπόλοιπο της ομιλίας του.

Αλλά ο Pichai δεν επιστρέφει ποτέ στο θέμα. Αντίθετα, αφήνει στην Cathy Edwards, την αντιπρόεδρο της Google για την Αναζήτηση, να εξηγήσει αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «εμπειρία γενετικής αναζήτησης» (search generative experience – SGE). Ένας συνδυασμός αναζήτησης και γενετικής ΤΝ επιστρέφει μια ενιαία, συνοπτική απάντηση-στιγμιότυπο στην αναζήτηση ενός χρήστη, μαζί με συνδέσμους σε ιστότοπους για επιβεβαίωση. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις, όπως θα έκαναν με ένα chatbot.

Είναι μια δυνητικά εντυπωσιακή «γεννήτρια» απαντήσεων. Θα αποφέρει, όμως, έσοδα; Η Alphabet λέει ότι το SGE είναι «ένα πείραμα». Ο Pichai έχει καταστήσει σαφές ότι το SGE ή κάτι παρόμοιο θα παίξει βασικό ρόλο στο μέλλον της Αναζήτησης, όμως η τεχνολογία σίγουρα δεν βρίσκεται ακόμα εκεί. Το SGE είναι σχετικά αργό και, όπως όλη η γενετική ΤΝ, είναι επιρρεπές σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες υπολογιστών αποκαλούν «ψευδαίσθηση», παρέχοντας με σιγουριά επινοημένες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μια μηχανή αναζήτησης, όπως παραδέχεται ο Pichai.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Sundar Pichai, CEO της Alphabet
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
Sundar Pichai, CEO της Alphabet

Η άφιξη του SGE είναι μια ένδειξη του πόσο γρήγορα η Google επανήλθε στην κούρσα της ΤΝ. Η τεχνολογία βασίζεται στην εμπειρία δεκαετιών της Google, δείχνοντας πόση… δύναμη πυρός μπορεί να εξαπολύσει η Alphabet. Εκθέτει επίσης την ευπάθεια της Alphabet σε αυτήν τη στιγμή βαθιάς αλλαγής. Η συλλογή πληροφοριών τύπου chatbot απειλεί να κανιβαλίσει την παραδοσιακή Αναζήτηση της Google και το προσοδοφόρο επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται στη διαφήμιση. «Η αναζήτηση, όπως την ξέρουμε, θα εξαφανιστεί» προβλέπει ο Jay Pattisall, αναλυτής στην ερευνητική εταιρεία Forrester.

Η Google διαθέτει τα εργαλεία για να ξεχωρίσει στην ΤΝ. Αυτό που δεν έχει ακόμη είναι μια στρατηγική που να ταιριάζει με τα έσοδα από διαφημίσεις που τη μετέτρεψαν στη 17η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Το νέο μεγάλο στοίχημα του GEMINI για τη Google

Για την ώρα, τουλάχιστον, το ενδιαφέρον των χρηστών στο chatbot ChatGPT της OpenAI ξεπερνάει με διαφορά το ενδιαφέρον για το Bard της Google.

Όταν το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, είχε πρωτοκυκλοφορήσει, πολλά είχαν ειπωθεί για τις περιορισμένες δυνατότητές του σε σύνθετες διεργασίες, όπως η επίλυση μαθηματικών και η σύνταξη κώδικα.

Τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός έρχεται να τα αφήσει όλα αυτά στο παρελθόν, αφού μόλις κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του Bard μέχρι σήμερα.

Το Bard λειτουργεί πλέον εντελώς διαφορετικά πίσω από τα παρασκήνια, αφού κάνει χρήση το πολύ πιο προηγμένου Gemini μοντέλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Google, το Gemini είναι εξίσου ικανό με τα μοντέλα που τροφοδοτούν το ChatGPT, δηλαδή το GPT-3 και το GPT-4.

Όταν εκανε την εμφανιση του το ChatGPT, ορισμένοι το συνέκριναν με το ντεμπούτο του iPhone ή του προσωπικού υπολογιστή, ενώ άλλοι πήγαν ένα βήμα μακρύτερα, τοποθετώντας το chatbot πλάι στον ηλεκτρικό κινητήρα ή το τυπογραφείο. Αλλά για πολλά στελέχη, οικονομικούς διευθυντές και τεχνολόγους, ένα πράγμα ήταν προφανές από την αρχή: το ChatGPT είναι ένα στιλέτο στραμμένο κατευθείαν στην καρδιά της Alphabet.

Αν και το ίδιο το ChatGPT δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, πολλοί υπέθεσαν σωστά ότι θα ήταν σχετικά εύκολο να δοθεί σε chatbot που υποστηρίζονται από ΤΝ πρόσβαση σε μια μηχανή αναζήτησης ώστε οι απαντήσεις τους να είναι «ενημερωμένες».

Η Microsoft, η οποία μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, σχεδόν αμέσως προχώρησε στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας της OpenAI στη μηχανή αναζήτησής της, την Bing, η οποία δεν είχε ποτέ μερίδιο αγοράς περισσότερο από 3%. Ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, είπε δηκτικά ότι η Google ήταν «ο γορίλας των 800 λιβρών» της Αναζήτησης, προσθέτοντας: «Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι τους κάναμε να χορέψουν».

Ο Nadella, στην πραγματικότητα, είχε περισσότερη πίστη στις χορευτικές δεξιότητες του ανταγωνιστή του από ορισμένους σχολιαστές, οι οποίοι φαινόταν να πιστεύουν ότι η Google ήταν πολύ γραφειοκρατική και υποτονική για να… λικνιστεί. Η παγκόσμιας κλάσης ομάδα ΤΝ της Google ήταν αντικείμενο ζήλιας από την τεχνολογική κοινότητα. Το 2017, οι ερευνητές της εφηύραν τη βασική αλγοριθμική σχεδίαση που υποστηρίζει ολόκληρη την έκρηξη της γενετικής ΤΝ, ένα είδος τεχνητού νευρωνικού δικτύου που ονομάζεται μετασχηματιστής. Αλλά η Alphabet δεν φαινόταν να ξέρει πώς να μετατρέψει αυτή την έρευνα σε προϊόντα που να εξάπτουν τη φαντασία του κοινού. Το 2021, η Google είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό chatbot που ονομαζόταν LaMDA. Οι δεξιότητες διαλόγου του LaMDA ήταν εξαιρετικές. Αλλά οι απαντήσεις του, όπως αυτές οποιουδήποτε LLM, ήταν ανακριβείς, χαρακτηρίζονταν από μεροληψία ή απλώς ήταν παράξενες και ενοχλητικές. Μέχρι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα (και η κοινότητα ΤΝ απέχει πολύ από το να τα επιλύσει) η Google φοβόταν ότι το λανσάρισμά του θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη της. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν υπήρχε τρόπος να ταιριάξει ένα chatbot με το κύριο επιχειρηματικό μοντέλο της Google, δηλαδή τη διαφήμιση.

Η Google, σύμφωνα με ορισμένους πρώην υπαλλήλους της, έχει γίνει υπερβολικά «άνετη» με την κυριαρχία της στην αγορά. Ο επιχειρηματίας Praveen Seshadri εντάχθηκε στην Google αφότου η εταιρεία εξαγόρασε τη startup του, AppSheet, το 2020. Λίγο μετά την αποχώρησή του στις αρχές του έτους, προέβη σε μια ανάρτηση στο blog του, στην οποία έλεγε ότι η εταιρεία είχε τέσσερα βασικά προβλήματα: καμία αποστολή, καμία επείγουσα ανάγκη, αυταπάτες μοναδικότητας και κακοδιαχείριση. Όλα αυτά, είπε, ήταν «οι φυσικές συνέπειες της ύπαρξης μιας μηχανής εκτύπωσης χρημάτων που ονομάζεται Ads, που αυξάνεται ασταμάτητα κάθε χρόνο κρύβοντας όλες τις άλλες αμαρτίες».

Άλλοι τέσσερις πρώην υπάλληλοι που αποχώρησαν από την Google τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτήρισαν την κουλτούρα παρόμοια. (Μίλησαν στο Fortune με την προϋπόθεση ότι τα ονόματά τους δεν θα αποκαλυφθούν, από φόβο μήπως παραβιάσουν τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει ή βλάψουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.) «Ο όγκος της γραφειοκρατίας που θα έπρεπε να ξεπεράσεις μόνο και μόνο για να βελτιώσεις ένα υπάρχον χαρακτηριστικό, πόσο μάλλον ένα νέο προϊόν, ήταν συγκλονιστικός» είπε ένας. Ένας άλλος επεσήμανε ότι η Google συχνά χρησιμοποιούσε την τεράστια βάση χρηστών και εσόδων της ως πρόφαση για να μην υιοθετήσει νέες ιδέες. «Έθεσαν τον πήχη τόσο ψηλά όσον αφορά τον αντίκτυπο, που σχεδόν τίποτα δεν θα μπορούσε ποτέ να τον περάσει» κατέληξε ένας άλλος.

Η «εκ των έσω» δυσαρέσκεια τροφοδότησε το αφήγημα πως η Google είχε πρόβλημα. Στις πέντε εβδομάδες μεταξύ της κυκλοφορίας του ChatGPT και της Πρωτοχρονιάς, η μετοχή της Alphabet σημείωσε πτώση 12%.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου επικρατούσε πανικός μέσα στο Googleplex. Οι New York Times ανέφεραν ότι η Alphabet είχε σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για να φτάσει την OpenAI και τη Microsoft. Οι συνιδρυτές της Google, ο Larry Page και ο Sergey Brin, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις ευθύνες καθημερινής διαχείρισης το 2019, αλλά ασκούσαν πλειοψηφικό έλεγχο στις μετοχές της εταιρείας μέσω μιας κατηγορίας μετοχών με ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου, επέστρεψαν ξαφνικά, με τον Brin να σηκώνει τα μανίκια του και να βοηθά στη σύνταξη κώδικα.

«Μην ξεχνάτε ότι ο Larry και ο Sergey είναι επιστήμονες υπολογιστών» λέει ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Alphabet, Kent Walker. «Ο Larry και ο Sergey είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική».

Τον Φεβρουάριο, η Google ανακοίνωσε το Bard, τον δικό της ανταγωνιστή του ChatGPT. Μέχρι τον Μάρτιο είχε κάνει προεπισκόπηση των λειτουργιών βοηθού γραφής για το Workspace, καθώς και του περιβάλλοντος ΤΝ Vertex, το οποίο βοηθά τους πελάτες cloud να εκπαιδεύουν και να εκτελούν εφαρμογές γενετικής ΤΝ με τα δικά τους δεδομένα. Στο συνέδριο I/O τον Μάιο φαινόταν ότι σχεδόν κάθε προϊόν της Google αποκτούσε μια νέα… γυαλάδα που τροφοδοτείτο από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Κάποιοι επενδυτές εντυπωσιάστηκαν. Η «ταχύτητα της καινοτομίας και των go-to-market ενεργειών της εταιρείας βελτιώνονται» έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Η τιμή της μετοχής της Google, η οποία βυθίστηκε έως και τα 88 δολάρια στον απόηχο της κυκλοφορίας του ChatGPT, κατέγραφε αύξηση πάνω από 122 δολάρια τη στιγμή που ο Pichai βγήκε στη σκηνή στο Mountain View.

Όμως οι αμφιβολίες επιμένουν. «Η Google έχει πολλά ενσωματωμένα πλεονεκτήματα» λέει ο Richard Kramer, ιδρυτής της εταιρείας έρευνας μετοχών Arete Research, σημειώνοντας την ασυναγώνιστη έρευνα ΤΝ της και την πρόσβαση σε μερικά από τα πιο προηγμένα κέντρα δεδομένων στον κόσμο. «Απλώς δεν τους κυνηγούν τόσο επιθετικά εμπορικά όσο θα μπορούσαν».

Οι αναλυτές της Arete δεν είναι οι μοναδικοί που πιστεύουν ότι η Google υπολείπεται των δυνατοτήτων της. Η Morgan Stanley σημείωσε ότι, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, η Alphabet πάσχει από «κενό αποτίμησης». Οι μετοχές της τύγχαναν διαπραγμάτευσης ιστορικά με premium σε σχέση με άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, η Meta και η Microsoft, αλλά από τον Ιούλιο τύγχανε διαπραγμάτευσης με πολλαπλασιαστή τιμή/κέρδη περίπου 23% χαμηλότερο από εκείνους των ανταγωνιστών. Για πολλούς, αυτό είναι μια ένδειξη ότι η αγορά δεν πιστεύει ότι η Google μπορεί να ανεπεξέλθει στις δυσκολίες που σχετίζονται με την ΤΝ.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ SEARCH ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Η Elizabeth Reid, αντιπρόεδρος Search της Google, θέλει να αξιοποιήσει την SGE, μια πειραματική τεχνολογία που μετατρέπει τη γενετική ΤΝ σε απαντήσεις αναζήτησης. Μια μεγάλη πρόκληση: να βρει τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των διαφημίσεων.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ SEARCH ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Η Elizabeth Reid, αντιπρόεδρος Search της Google, θέλει να αξιοποιήσει την SGE, μια πειραματική τεχνολογία που μετατρέπει τη γενετική ΤΝ σε απαντήσεις αναζήτησης. Μια μεγάλη πρόκληση: να βρει τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των διαφημίσεων.

Ο 38χρονος Jack Krawczyk είναι υπάλληλος της Google. Εντάχθηκε στην εταιρεία στα 20 του, στη συνέχεια έφυγε το 2011 για να εργαστεί σε μια startup και, αργότερα, δούλεψε στις Pandora και WeWork. Επέστρεψε το 2020 για να εργαστεί πάνω στο Google Assistant, την απάντηση της Google στη Siri της Apple και στην Alexa της Amazon.

Το chatbot LaMDA της Google γοήτευσε τον Krawczyk, ο οποίος αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του Assistant. «Ξέρω ότι δεν μπορούσα να κρατήσω το στόμα μου κλειστό» λέει. Αυτό που εμπόδισε την ιδέα ήταν η αξιοπιστία.

Σήμερα ο Krawczyk είναι ανώτερος διευθυντής Προϊόντων στην ομάδα του Bard. Αν και βασίστηκε στην έρευνα που ανέπτυσσε η Google εδώ και χρόνια, το Bard δημιουργήθηκε ταχύτατα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT. Το νέο chatbot παρουσιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από το ντεμπούτο του Bing Chat της Microsoft.

Ένα από τα μυστικά για τις άμεσες απαντήσεις του ChatGPT είναι ότι ρυθμίζονται με ακρίβεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενισχυτική μάθηση μέσω ανθρώπινης ανατροφοδότησης (RLHF). Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες βαθμολογούν τις απαντήσεις ενός chatbot που μαθαίνει να προσαρμόζει το output του ώστε να λαμβάνει κάθε φορά καλύτερες βαθμολογίες. Όσο περισσότεροι είναι οι διάλογοι στους οποίους μπορεί να εκπαιδευτεί τόσο καλύτερο πιθανώς θα γίνεται το chatbot.

Με το ChatGPT να έχει φτάσει τους 100 εκατομμύρια χρήστες σε μόλις δύο μήνες, η OpenAI είχε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά αυτούς τους διαλόγους. Για να ανταποκριθεί σε αυτήν τη συνθήκη, η Google χρησιμοποίησε εξωτερικούς αξιολογητές.

Σε αντίθεση με το νέο Bing, το Bard δεν σχεδιάστηκε για να είναι εργαλείο αναζήτησης, παρότι παρέχει συνδέσμους σε σχετικούς ιστότοπους. Ο σκοπός του Bard, λέει ο Krawczyk, είναι να λειτουργήσει ως «δημιουργικός συνεργάτης». Από το ντεμπούτο του, η Google έχει αναβαθμίσει την ΤΝ που τροφοδοτεί το chatbot στο PaLM 2 LLM του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσίευσε η Google, το PaLM 2 ξεπερνά το κορυφαίο μοντέλο της OpenAI, το GPT-4, σε ορισμένα συλλογιστικά, μαθηματικά και μεταφραστικά σημεία αναφοράς. Η Google έκανε επίσης αλλαγές που βελτίωσαν σημαντικά τις απαντήσεις του Bard στα μαθηματικά και τα ερωτήματα κωδικοποίησης. Ο Krawczyk λέει ότι ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν μειώσει την τάση του Bard να γεννά «ψευδαισθήσεις», αλλά αυτή η «ψευδαίσθηση» απέχει πολύ από το να λυθεί. «Δεν υπάρχει καμία βέλτιστη πρακτική που θα αποφέρει το ”x”. Γι’ αυτό το Bard ξεκίνησε ως πείραμα».

Η Google αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσους χρήστες έχει το Bard. Ωστόσο, τα δεδομένα τρίτων δείχνουν σημάδια προόδου: οι επισκέψεις στον ιστότοπό του αυξήθηκαν από περίπου 50 εκατομμύρια τον Απρίλιο σε 142,6 εκατομμύρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Similarweb. Αυτό βρίσκεται πολύ πίσω από τις 1,8 δισεκατομμύρια επισκέψεις του ChatGPT τον ίδιο μήνα. Αυτοί οι αριθμοί με τη σειρά τους ωχριούν μπροστά σε εκείνους που αφορούν την κύρια μηχανή αναζήτησης της Google, με 88 δισεκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως και 8,5 δισεκατομμύρια καθημερινά ερωτήματα αναζήτησης. Από την κυκλοφορία του Bing Chat, το μερίδιο αγοράς της Google στην αναζήτηση έχει αυξηθεί ελαφρώς στο 93,1%, ενώ το Bing παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο στο 2,8%, βάσει δεδομένων από τη StatCounter.

Το Bing δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή που συνιστά η ΤΝ για την Αναζήτηση. Σε μια έρευνα σε 650 άτομα στις ΗΠΑ τον Μάιο, που διεξήχθη από το Bloomberg Intelligence, το 60% των ατόμων ηλικίας 16 έως 34 ετών δήλωσε ότι προτιμά να κάνει ερωτήσεις στο ChatGPT παρά να χρησιμοποιεί την Αναζήτηση της Google. «Η νεότερη ηλικιακή ομάδα μπορεί να συμβάλει σε μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η αναζήτηση στο διαδίκτυο» λέει ο Mandeep Singh, ανώτερος αναλυτής τεχνολογίας στο Bloomberg Intelligence.

Εκεί εισέρχεται το SGE. Το νέο εργαλείο γενετικής ΤΝ της Google επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν απαντήσεις σε πιο περίπλοκα ερωτήματα πολλαπλών βημάτων από ό,τι θα μπορούσαν να βρουν με την παραδοσιακή Αναζήτηση Google, σύμφωνα με την Elizabeth Reid, αντιπρόεδρο της Google για το Search.

Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να βελτιστοποιηθούν − ειδικά γύρω από την ταχύτητα. Ενώ η Αναζήτηση της Google επιστρέφει τα αποτελέσματα αμέσως, οι χρήστες πρέπει να περιμένουν απογοητευτικά πολλά δευτερόλεπτα για το στιγμιότυπο του SGE. Σε μεταγενέστερη συνέντευξη, η Reid επεσήμανε ότι η Google είχε σημειώσει πρόοδο στην ταχύτητα και ότι οι χρήστες μπορεί να ανεχτούν μια σύντομη καθυστέρηση πριν λάβουν μια σαφή απάντηση από το SGE, αντί να περάσουν 10 λεπτά κάνοντας κλικ σε πολλούς συνδέσμους για να βρουν μια απάντηση μόνοι τους.

Οι χρήστες έχουν επίσης… τσακώσει το SGE να εμπλέκεται σε λογοκλοπές, δηλαδή να «σηκώνει» απαντήσεις κατά λέξη από τους ιστότοπους και στη συνέχεια να μην παρέχει σύνδεσμο προς την αρχική πηγή. Αυτό αντανακλά ένα πρόβλημα που ενδημεί στη γενετική ΤΝ. «Αυτό που είναι εγγενώς δύσκολο με την τεχνολογία είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρει πάντα από πού ξέρει τα πράγματα» λέει η Reid. Η Google λέει ότι συνεχίζει να μαθαίνει τα δυνατά και αδύναμα σημεία του SGE, και να προβαίνει σε βελτιώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Google δεν γνωρίζει αν μπορεί να εσοδεύσει τόσα χρήματα από διαφημίσεις γενετικής ΤΝ όσο από την παραδοσιακή Αναζήτηση. «Συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε με τις διαφημίσεις» λέει η Reid. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση διαφημίσεων σε διαφορετικές θέσεις γύρω από τη σελίδα SGE, καθώς και αυτό που η Reid αποκαλεί ευκαιρίες για «εγγενείς» διαφημίσεις ενσωματωμένες στη snapshot απάντηση − αν και η Google θα πρέπει να βρει πώς να καταστήσει σαφές στους χρήστες ότι ένα δεδομένο τμήμα μιας απάντησης πληρώνεται.

Με τις snapshot απαντήσεις μπορεί να είναι πολύ λιγότερο πιθανό οι άνθρωποι να κάνουν κλικ σε συνδέσμους. Οι εκδότες ειδήσεων είναι εξοργισμένοι: Με την προσέγγισή της στα LLM, η Google ουσιαστικά αποσπά πληροφορίες από τις ιστοσελίδες τους χωρίς αποζημίωση και χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να καταστρέψει την επιχείρησή τους. Πολλοί μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αναζητώντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να παραχωρήσουν στην Google πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Τον Ιούλιο, το Associated Press έγινε ο πρώτος ειδησεογραφικός οργανισμός που υπέγραψε συμφωνία αυτού του είδους με την OpenAI, αν και οι οικονομικοί όροι δεν αποκαλύφθηκαν.

Φυσικά, εάν οι άνθρωποι δεν κάνουν κλικ σε συνδέσμους, αυτό αποτελεί επίσης υπαρξιακή απειλή για την ίδια την Alphabet. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που τροφοδοτεί το 80% των εσόδων της Google, δηλαδή οι διαφημίσεις, είναι το καλύτερο για chatbot και βοηθούς. Η OpenAI, για παράδειγμα, επέλεξε ένα μοντέλο συνδρομής για την υπηρεσία ChatGPT Plus, χρεώνοντας τους χρήστες 20 δολάρια τον μήνα. Η Alphabet έχει πολλές συνδρομητικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, από το YouTube Premium έως διάφορες λειτουργίες των φορητών συσκευών Fitbit, αλλά καμία δεν είναι τόσο προσοδοφόρα όσο η διαφήμιση.

Ούτε κατάφερε η εταιρεία να μεγαλώσει κάποια απ’ αυτές τόσο γρήγορα. Τα μη διαφημιστικά έσοδα της Google, εξαιρουμένων της υπηρεσίας Cloud και των εταιρειών «other bets», αυξήθηκαν μόλις 3,5% το 2022, στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό, στα 224 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο η Google θα μπορούσε να μετατρέψει μια σημαντική μάζα ανθρώπων που είναι συνηθισμένοι στις δωρεάν αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε συνδρομητές που πληρώνουν. Ένα άλλο δυσοίωνο εύρημα της έρευνας ΤΝ της Bloomberg Intelligence είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών, το 93%, είπαν ότι δεν θα ήθελαν να πληρώνουν περισσότερα από 10 δολάρια τον μήνα για πρόσβαση σε ένα chatbot ΤΝ.

Εάν η γενετική τν «σκοτώσει» την Αναζήτηση, πού μπορεί να στραφεί η Google για ανάπτυξη; Η επιχειρηματική δραστηριότητά της στο cloud, για παράδειγμα, είναι πιθανό να ωφεληθεί. Η Google έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό την έφεσή της στην ΤΝ στις υπηρεσίες cloud της και οι αναλυτές λένε ότι η έκρηξη αυξάνει το ενδιαφέρον των πελατών. Ωστόσο, ο Kramer της Arete Research σημειώνει ότι η Google έχει δρόμο να διανύσει για να «πιάσει» τους ανταγωνιστές της. Οι προσφορές της Amazon και της Microsoft στο cloud είναι μεγαλύτερες από της Google και πιο κερδοφόρες. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός που σχετίζεται με την ΤΝ είναι σκληρός. Ευρύτερα, οι κινήσεις που έχει κάνει η Google στη γενετική ΤΝ ήταν κυρίως αμυντικές. Για να κερδίσει τον αγώνα αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει, η Google θα πρέπει να παίξει επίθεση. Και πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό που ακολουθεί είναι τα συστήματα ΤΝ που δεν δημιουργούν απλώς περιεχόμενο, αλλά αναλαμβάνουν ενέργειες στο διαδίκτυο και λειτουργούν λογισμικό για λογαριασμό ενός χρήστη. Θα είναι «ψηφιακοί πράκτορες» που θα μπορούν να παραγγέλνουν ψώνια από το σουπερμάρκετ, να κάνουν κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία και να διαχειρίζονται τη ζωή σας πέρα από τη σελίδα αναζήτησης, ήτοι μια Alexa ή μια Siri σε απείρως μεγαλύτερη κλίμακα.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ CHATBOT Ο Jack Krawczyk, ανώτερος διευθυντής Προϊόντος στην ομάδα Bard, επιβλέπει τις προσπάθειες βελτίωσης του bot και εξάλειψης των λεγόμενων «παραισθήσεων».
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ CHATBOT
Ο Jack Krawczyk, ανώτερος διευθυντής Προϊόντος στην ομάδα Bard, επιβλέπει τις προσπάθειες βελτίωσης του bot και εξάλειψης των λεγόμενων «παραισθήσεων».

«Όποιος κερδίσει τον προσωπικό πράκτορα, αυτό είναι το big thing, γιατί δεν θα πάτε ποτέ ξανά σε έναν ιστότοπο αναζήτησης, δεν θα πάτε ποτέ σε έναν ιστότοπο παραγωγικότητας, δεν θα πάτε ποτέ ξανά στην Amazon» δήλωσε ο Bill Gates τον Μάιο.

Η Google έχει αφήσει να διαρρεύσει μια οικογένεια πιο ισχυρών μοντέλων ΤΝ που ονομάζονται Gemini. Ο Pichai είπε ότι το Gemini θα είναι «υψηλά αποδοτικό στις ενσωματώσεις εργαλείων και API», υπονοώντας ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν ψηφιακό πράκτορα. Ο Krawczyk, από την ομάδα του Bard, αναγνωρίζει τον ενθουσιασμό γύρω από τους ψηφιακούς πράκτορες, αλλά σημειώνει ότι ο μετασχηματισμός από βοηθό σε πράκτορα θα απαιτήσει προσοχή για να το διαχειριστεί κανείς στο πλαίσιο της εντολής της Google για «υπευθυνότητα». Εξάλλου, ένας πράκτορας που δρα στον πραγματικό κόσμο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από μια απλή δημιουργία κειμένου. Ακριβώς λόγω τέτοιων ανησυχιών, η εποπτεία θα διαμορφώσει το μέλλον της Google. Στα τέλη Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επτά κορυφαία εταιρείες ΤΝ, συμπεριλαμβανομένης της Google, δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να κάνουν πολλά βήματα σχετικά με τη δημόσια διαφάνεια, τις δοκιμές και την ασφάλεια των μοντέλων ΤΝ τους. Αλλά το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Biden μπορεί κάλλιστα να επιβάλουν επιπλέον προστατευτικές δικλίδες. Στην Ε.Ε., η νομοθετική πρωτοβουλία AI Act που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της μπορεί να εγείρει προκλήσεις για την Alphabet, απαιτώντας διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα εκπαίδευσης ΤΝ και συμμόρφωση με τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου δεδομένων. Ο Walker, ο επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της Google, έχει το δύσκολο καθήκον να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις. «Η κούρσα πρέπει να αφορά το ποιος θα κάνει την καλύτερη ρύθμιση ΤΝ, όχι ποιος θα κάνει την πρώτη ρύθμιση ΤΝ».

Ο Walker είναι θαυμαστής του Σαίξπηρ και, προετοιμαζόμενος να του πάρω συνέντευξη, ρώτησα το Bard αν υπήρχαν αναλογίες από το έργο του μεγάλου δημιουργού που θα μπορούσαν να περικλείουν το δίλημμα του σημερινού καινοτόμου της Alphabet. Το Bard πρότεινε τον «Πρόσπερο», από το έργο «Η Τρικυμία». Ο «Πρόσπερο» ήταν κυρίαρχη δύναμη στο νησί του, χρησιμοποιώντας μαγεία για να κυβερνήσει. Και οι μαγικές ικανότητες του Πρόσπερο προκάλεσαν μια καταιγίδα που έπληξε τους αντιπάλους στο νησί του − και ο κόσμος του ανατράπηκε.

Αλλά, όταν ρωτάω τον Walker για τους σαιξπηρικούς παραλληλισμούς με την τρέχουσα συγκυρία, αυτός παραθέτει ένα απόσπασμα από τον Μάκβεθ στο οποίο ο «Μπάνκο» λέει στις τρεις μάγισσες: «Αν μπορείτε να κοιτάξετε στους σπόρους του χρόνου / Και πείτε ποιος σπόρος θα αναπτυχθεί και ποιος όχι / Μιλήστε λοιπόν σε μένα, που ούτε ζητιανεύω ούτε φοβάμαι / Τις χάρες ή το μίσος σας».
«Αυτό είναι που κάνει η ΤΝ», λέει ο Walker. «Βλέποντας ένα εκατομμύριο σπόρους, μπορεί να καταλάβει ποιοι είναι πιθανό να αναπτυχθούν και ποιοι όχι. Είναι λοιπόν ένα εργαλείο που μας βοηθά να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί».
Αλλά η ΤΝ δεν θα είναι σε θέση να ενημερώσει τον Walker ή τον Pichai εάν η Google έχει βρει μια λύση για το τέλος της Αναζήτησης όπως την ξέρουμε. Προς το παρόν, ούτε το Bard ούτε κανείς άλλος δεν γνωρίζει την απάντηση.

LIST RANK 17: ALPHABET
282,8 δισ. δολάρια Έσοδα 2022 /// 60 δις. δολάρια Κέρδη 2022 /// 190.234 Εργαζόμενοι 2022 /// ΗΠΑ Χώρα

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

**Εικονογράφηση: JUSTIN METZ