Πόσο ασφαλή είναι τα καλλυντικά σας;

Πόσο ασφαλή είναι τα καλλυντικά σας;

Μια εφαρμογή ελέγχει τα χημικά στοιχεία των γυναικείων καλλυντικών. 

Φθαλικές ενώσεις, φορμαλδεΰδη, παλμιτική ρετινόλη και άλλες άγνωστες λέξεις «στολίζουν» τις ετικέτες από τα βαζάκια κρεμών και άλλων καλλυντικών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες. Η βιομηχανία της ομορφιάς δεν ακολουθεί «κανόνες» και πρότυπα επισήμανσης, όπως οι φαρμακευτικές ή βιομηχανίες τροφίμων, γι’ αυτό το λόγο οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν όλα τα συστατικά. Πόσες, όμως, γυναίκες γνωρίζουν τι περιέχουν τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν και κατά πόσο αυτά είναι ασφαλή για το δέρμα;

Το «Think Dirty» έρχεται για να καλύψει το κενό αυτό. Η εφαρμογή που σχεδίασε η Lily Tse από το Τορόντο, βαθμολογεί 68.000 προϊόντα από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη για το πόσο επιβλαβή είναι για το δέρμα με τη χρήση ενός… Dirty Meter.

Στόχος της εφαρμογής είναι διαφωτίσει το γυναικείο κοινό για τα καλλυντικά και να τις «προστατεύσει» από τυχόν επικίνδυνα προϊόντα. Η ίδια εξηγεί πως το γεγονός ότι οι βιομηχανίες καλλυντικών δεν ακολουθούν κανόνες, καθιστά δύσκολο για το αγοραστικό κοινό να γνωρίζει ακριβώς τις χημικές ουσίες που αναγράφονται.

Για παράδειγμα η λέξη «fragrance» (άρωμα) μπορεί να εμπεριέχει μέχρι και 3.163 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ορμονικών διαταρακτών.

Η Tse, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με τα «γυναικεία ζητήματα αφού έχει χάσει τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού, εργάστηκε με ήδη υπάρχουσες λίστες και βάσεις δεδομένων των καλλυντικών για αρκετό καιρό πριν παρουσιάσει την εφαρμογή και διαπίστωσε πως κάτι τόσο απλό όπως η βιταμίνη Ε μπορεί να «πάρει» μέχρι και 10 διαφορετικά ονόματα , ανάλογα με το αν είναι φυσική ή συνθετική και πως ο κατασκευαστής θέλει να την παρουσιάσει.

 

 

Η ενδιαφερόμενη αρκεί να σκανάρει το barcode του προϊόντος χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ή να το αξίζει στη λίστα και γρήγορα μπορεί να δει αν το προϊόν είναι «καθαρό» ή όχι.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 700.000 άτομα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν κάνει ένα «ξεκαθάρισμα» στο ντουλάπι του μπάνιου τους.