Πόσο μπορεί να κοστίσει στην οικονομία η αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές

Πόσο μπορεί να κοστίσει στην οικονομία η αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές
epa02859744 A man walks past an electronic board recording the up and downs of a session at the Stock Exchange in Athens, Greece, 08 August 2011. Shares on the Athens Stock Exchange are tumbling, with the general price index down 4.75 percent, reaching 1,011.60 points. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αρνητικές διεθνείς συγκυρίες και το στενό χρονικό περιθώριο δυσκολεύουν την πορεία μέχρι το τέλος του προγράμματος.

 

Το sell off στις διεθνείς χρηματαγορές υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αλλαγή σχεδίων. Έτσι, η προγραμματισμένη για την Τρίτη, έκδοση του 7ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις επόμενες μία-δύο ημέρες ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδίαζε να προχωρήσει την Τρίτη στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, το οποίο, μάλιστα, αναμενόταν να κλείσει και εντός της ημέρας. Ωστόσο, το «μίνι κραχ» στη Wall Street και η κατάρρευση των αγορών σε Ασία και Ευρώπη οδήγησε σε αναδίπλωση, καθώς κρίθηκε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία το επιτόκιο δεν θα ήταν το αναμενόμενο. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμούσε πριν από το «μίνι κραχ» ότι θα μπορούσε να επιτύχει ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,35%-3,40%, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι εάν η έκδοση γινόταν την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να πετύχει απόδοση ακόμη και κάτω από 3%.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, που θεωρείτο πως θα έδινε θετικό σήμα στις αγορές και καλύτερες επιδόσεις στο επιτόκιο δεν ήταν χωρίς κόστος. Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία να κλείσει άλλη μία επιτυχημένη έκδοση και να συγκεντρώσει το επιθυμητό ποσό με ελκυστικό κόστος.

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το κόστος της καθυστέρησης υποστηρίζοντας πως τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία θέλει να συγκεντρώσει το ελληνικό δημόσιο προορίζονται για το «μαξιλάρι ασφαλείας» της μεταμνημονιακής περιόδου, κατά συνέπεια δεν δημιουργεί πρόβλημα μια καθυστέρηση στην έκδοση.

Αυτό που δεν λένε οι κυβερνητικές πηγές είναι πως η καθυστέρηση αυτή κοστίζει. Και κοστίζει γιατί καθυστερεί με τη σειρά της την επόμενη έξοδο στις αγορές. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, αλλά και με εκτιμήσεις από παράγοντες με άμεση γνώση της αγοράς ομολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου η χώρα να δημιουργήσει μία καμπύλη επιτοκίων και να «χτίσει» μία σχέση διαρκείας με τις αγορές. Οι ίδιες πηγές, ήδη από το φθινόπωρο επεσήμαιναν πως εάν η έκδοση του επταετούς ομολόγου καθυστερούσε πέραν του Φεβρουαρίου, τότε δυσκόλευαν οι επόμενες.

Τώρα απομένει στη διάθεση των επενδυτών να φανεί εάν η επιχείρηση αγορές θα μετατραπεί σε θρίλερ.