Πόσο φόρο θα πληρώσετε για σπίτια και οικόπεδα

Πόσο φόρο θα πληρώσετε για σπίτια και οικόπεδα

Τι προβλέπει ο ενιαίος φόρος ακινήτων για ασθενείς οικονομικά ομάδες και ποιοι είναι οι νέοι συντελεστές.

Τη Δευτέρα και όχι σήμερα Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα καταθέσει η κυβέρνηση το το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμφωνήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την αντικατάσταση – μονιμοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι) και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των αντικειμενικών αξιών και όχι των εμπορικών που έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση. Οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων θα καθοριστούν τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν αμετάβλητες εδώ και μία εξαετία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα «Τα Νέα» που παρουσιάζουν σήμερα την κλίμακα υπολογισμού του φόρου των σπιτιών, ο βασικός φόρος αρχίζει από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (από 2,3 στο αρχικό σχέδιο), για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 500 ευρώ/ανά τ.μ. και φτάνει τα 13 ευρώ/τ.μ. (από 17 ευρώ στο αρχικό σχέδιο) για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Θεοχάρης: «Αριστερός ο φόρος ακινήτων»!

Ακόμη, προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Παράλληλα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του φετινού ΦΑΠ, αλλά το αφορολόγητο αυξάνεται από τα 200.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ.

Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

Μισό ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα πληρώσουν του χρόνου όσοι φορολογούμενοι είχαν φέτος οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια κτισμάτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων ή ατόμων με αναπηρία, πάνω από 80% που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

Για φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών αύξησε το εισοδηματικό όριο από τα 7.000 στα 9.000 ευρώ, ενώ απαλείφθηκαν τα πρόσθετα κριτήρια για κατοχή οικοπέδων και αγροτεμαχίων και η διάταξη που όριζε (στο αρχικό σχέδιο νόμου) ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι ο φορολογούμενος ή τα μέλη της οικογένειάς του να μην έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά ταμεία.