Πόσο γρήγορα θα είναι τα νέα iPhone 5G της Apple;

AFP

Πολλοί άνθρωποι που θα αγοράσουν οποιοδήποτε από τα νέα τηλέφωνα της Apple, από το iPhone 12 Mini των 700 δολαρίων έως το iPhone 12 Pro Max των 1.100 δολαρίων, θα πρέπει να περιμένουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη βελτίωση των δικτύων τους.

του Aaron Pressman

Η Apple παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τα πρώτα της iPhone συμβατά με ασύρματα δίκτυα 5G που, θεωρητικά, προσφέρουν ταχύτητες λήψης 10 έως 100 φορές πιο γρήγορες από την τρέχουσα τεχνολογία 4G LTE. Αλλά μην βασίζεστε και τελείως στην παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, τα δίκτυα 5G παρέχουν πολύ χαμηλότερες ταχύτητες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που θα αγοράσουν οποιοδήποτε από τα νέα τηλέφωνα της Apple, από το iPhone 12 Mini των 700 δολαρίων έως το iPhone 12 Pro Max των 1.100 δολαρίων, θα πρέπει να περιμένουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη βελτίωση των δικτύων τους.

Η AT&T, η Verizon και η T-Mobile ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να προσθέσουν τη δυνατότητα 5G στα δίκτυά τους. Όμως, οι τρεις πάροχοι έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές σχετικά με το ποιες ζώνες συχνοτήτων θα χρησιμοποιήσουν.

Η AT&T και η Verizon αναπτύσσουν δύο είδη 5G. Η μια εκδοχή χρησιμοποιεί τις ίδιες ζώνες χαμηλότερης συχνότητας με τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούσαν πάντα τα κινητά τηλέφωνα. Τα σήματα σε αυτές τις χαμηλότερες ζώνες ταξιδεύουν σχετικά μεγάλες αποστάσεις, καθιστώντας τα δίκτυα ευρέως διαθέσιμα σε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες. Δυστυχώς, αυτές οι μπάντες είναι ήδη γεμάτες με χρήστες 4G και οι πάροχοι δεν διαθέτουν πλεονάζουσα χωρητικότητα. Στην πραγματικότητα, οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι οι συνδέσεις 5G μέσω ζωνών χαμηλότερων συχνοτήτων δεν είναι πολύ πιο γρήγορες από τις 4G και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμα και πιο αργές.

Αλλά η AT&T και η Verizon χρησιμοποιούν επίσης μερικές ζώνες υπερυψηλής συχνότητας, που ονομάζονται επίσης ζώνες κυμάτων χιλιοστών, για 5G, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για κινητά τηλέφωνα. Αυτές οι ζώνες μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να παρέχουν πολύ υψηλές ταχύτητες, αλλά δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά. Ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα κύματος χιλιοστών περιορίζονται μόνο σε τμήματα μερικών δεκάδων πόλεων (55 για τη Verizon και 35 για την AT&T).

Η T-Mobile, εντωμεταξύ, έχει μια τριπλή στρατηγική για το 5G. Ο πάροχος έχει ένα δίκτυο χαμηλών συχνοτήτων σε εθνικό επίπεδο, όπως οι αντίπαλοί του και, επιπλέον, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο πιο υψηλών συχνοτήτων σε μερικές πόλεις. Αλλά μετά την εξαγορά της Sprint φέτος, η T-Mobile απέκτησε πρόσβαση σε μερικές επιπλέον ζώνες μεσαίων συχνοτήτων που εξισορροπούν καλύτερα τη διαθεσιμότητα και την ταχύτητα. Μέχρι στιγμής, το δίκτυο μεσαίας ζώνης της T-Mobile είναι διαθέσιμο σε περιοχές όπου ζουν μόνο 25 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά η εταιρεία αναμένεται να το επεκτείνει ώστε να καλύπτει 100 εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του έτους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να δημοπρατήσει επιπλέον φάσμα ζωνών μεσαίων συχνοτήτων αργότερα φέτος, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την AT&T και τη Verizon να καλύψουν τη διαφορά αν κερδίσουν την προσφορά. Ο Craig Moffett, αναλυτής της MoffettNathanson Research, δήλωσε ότι μόνο τότε τα δίκτυα 5G της Verizon και της AT&T θα είναι πολύ πιο γρήγορα από τα 4G στα περισσότερα μέρη. Μέχρι τότε, είπε, «η T-Mobile έχει μεγάλο προβάδισμα».