Πόσο «κακό» κάνουν τα smartphones στη σχέση με τα παιδιά σας;

Πόσο «κακό» κάνουν τα smartphones στη σχέση με τα παιδιά σας;

Μήπως περνάτε περισσότερη ώρα με το κινητό σας παρά με την οικογένεια σας;

Τα έξυπνα κινητά έχουν κάνει πολύ ευκολότερη την επικοινωνία των ανθρώπων, καθώς και την ενημέρωση τους και τη ψυχαγωγία τους. Αλλά, μήπως, τελικά κάνουν μεγαλύτερο «κακό» απ’ ότι «καλό»;

Μια νέα έρευνα απ’ το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης απέδειξε πως οι γονείς που απορροφούνται στο κινητό τους είτε διαβάζοντας τα email τους, είτε παίζοντας παιχνίδια είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους – τα οποία μπορούν εύκολα να νιώθουν πως «ανταγωνίζονται» τις συσκευές για να κερδίσουν τη προσοχή των γονιών τους.

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο δέλεαρ του smartphone – τόσες πολλές εφαρμογές που κάνουν τη καθημερινότητα πιο ευχάριστη ! Πόσο μάλλον αν είστε γονείς και στο σπίτι σας περιμένουν θορυβώδη παιδιά – τότε είναι που χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για εσάς.

Η νέα αυτή έρευνα ήρθε για να δείξει την αρνητική επίδραση που μπορούν να έχουν οι συσκευές αυτές στη σχέση γονέα-παιδιού.

H Δρ Τζένη Ραντέσι, από το Τμήμα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Βοστόνης, ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών στους γονείς σχετικά με θέματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς, με τα παιδιά τους και ήταν από τους υπεύθυνους της έρευνας. Η περιέργεια της την οδήγησε στο να ερευνήσει πόσο επηρεάζει η συνεχής χρήση των smartphones τις οικογενειακές σχέσεις και ισορροπίες. Πόσο επίδραση μπορεί να έχει η απορρόφηση στο κινητό στον ποιοτικό χρόνο μεταξύ γονιών και παιδιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, άλλωστε, ότι οι τηλεοράσεις ακόμα και αν είναι απλά στο χώρο μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και μετατοπίζουν τη προσοχή τους.

Οι ερευνητές έστειλαν «κρυφούς» κατάσκοπους ώστε να παρατηρούν κρυφά πως αλληλεπιδρούν οι οικογένειες στα εστιατόρια.

Οι παρατηρητές κατέγραψαν την συμπεριφορά τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών σε 55 ομάδες, καθώς επίσης και τη συχνότητα με την οποία οι ενήλικες χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αφού υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν τα πρόσωπα των γονιών τους απ’ τα κινητά.

Μια άλλη μητέρα κλώτσησε το παιδί της κάτω από το τραπέζι όταν εκείνο προσπαθούσε να την πείσει να αφήσει το κινητό.

«Υπήρχαν γονείς που ασχολούνταν με το κινητό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, κι αυτό έχει αντίκτυπο στη σχέση με τα παιδιά τους» εξηγεί η γιατρός.