Πόσο και σε ποιες περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Πόσο και σε ποιες περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχέδιο του υπουρργείο Οικονομικών αναφέρεται σε μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 20%.

Σημαντικές μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -ακόμη και στις περιοχές που οι τιμές ζώνης είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές- περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 20%, σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών επιτροπών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που παρέδωσαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 40%. Ωστόσο, μετά από δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις που έγιναν εντός και εκτός της επιτροπής αποφασίστηκε το ποσοστό της μείωσης των τιμών να κατέβει στο 20% προκειμένου να μην υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 όπως διατάσσει με την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πόρισμα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε οκτώ ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

– 600 – 1.000 ευρώ/τ.μ.
-1.050 – 1.500 ευρώ/τ.μ.
– 1.550 – 2.000 ευρώ/τ.μ.
– 2.050 – 2.500 ευρώ/τ.μ.
– 2.550 – 3.000 ευρώ/τ.μ.
– 3.050 – 3.500 ευρώ/τ.μ.
– 3.550 – 4.000 ευρώ/τ.μ.
– 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Στις δύο πρώτες ζώνες η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5% -10%, στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η Επιτροπή εισηγείται μείωση 15%-20%. Τέλος, στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ που υπολογίζονται στα 2,65 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, κι αυτό αναμένεται να γίνει με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο θα εισπραχθούν περισσότερα χρήματα από τους “έχοντες”. Παρόλα αυτά, το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2015 καθώς έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1ης Ιανουαρίου 2015.

Έρχονται επιστροφές φόρων

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, κι αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά.