Πόσο θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους η ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου

Πόσο θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους η ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου
epa10590669 King Charles souvenirs at a tourist stall ahead of the coronation in London, Britain, 25 April 2023. London is preparing for King Charles III's Coronation at Westminster Abbey on 06 May. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος βασιλιάς φέρεται να σχεδιάζει μια «φθηνότερη» στέψη καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια κρίση ακρίβειας, ενώ παράλληλα έχει ξεσηκωθεί ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών.

Αυτό το Σάββατο, η Βρετανία θα γιορτάσει τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα – την πρώτη στέψη εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Η χώρα είναι έτοιμη μια τριήμερη γιορτή που περιλαμβάνει πάρτι στους δρόμους και τεράστιες συγκεντρώσεις, υπάρχει όμως ένα ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί πολλούς ανθρώπους: πόσο θα κοστίσει όλο αυτό και ποιος το πληρώνει;

Η σύντομη απάντηση είναι πως το θέμα αυτό είναι αρκετά περίπλοκο.

Το κόστος

Όπως συμβαίνει με τους ιωβηλαίους και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, το πραγματικό συνολικό κόστος θα γίνει γνωστό μετά από μήνες ακόμη και χρόνια μετά την εκδήλωση.

Αλλά οι διοργανωτές της τελετής υπολόγισαν ότι η στέψη θα κοστίσει περίπου 113 εκατομμύρια ευρώ (ή 100 εκατομμύρια £).

Σε αντίθεση με τους γάμους, τους οποίους πληρώνει η βασιλική οικογένεια, η στέψη είναι κρατική υπόθεση, επομένως οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Μεγάλο μέρος των εξόδων της βασιλικής οικογένειας καλύπτεται από μια ετήσια πληρωμή των φορολογουμένων, γνωστή ως Sovereign Grant.

Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται κατά ένα ποσοστό από τα έσοδα του Crown Estate, δηλαδή από κτήματα και εκμεταλλεύσεις, που ανήκαν στον μονάρχη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, αλλά ελέγχονται ανεξάρτητα από ένα συμβούλιο.

Το 2022 ορίστηκε στο ισοδύναμο των 97 εκατομμυρίων ευρώ – περίπου 1,50 ευρώ για κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής πηγαίνει για συντήρηση ακινήτων, έξοδα μισθοδοσίας, έξοδα ταξιδιού και εκδηλώσεις.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ κόστισε 1,5 εκατομμύρια λίρες το 1953. Αυτό ισοδυναμεί με 56 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα.

Το αυξημένο ποσό για τη στέψη του Καρόλου οφείλεται κυρίως στην ασφάλεια, ειδικά όταν πρόκειται για πιθανούς κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων — κάτι που δεν ήταν τόσο μεγάλο ζήτημα στη δεκαετία του 1950.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θυμός για τη στέψη καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από τεράστιο πληθωρισμό

Αλλά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται κρίση κόστους ζωής με αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνουν τη Βασιλική Οικογένεια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας πολυτελούς εκδήλωσης.

«Το γεγονός ότι επιτρέπεται στον βασιλιά Κάρολο να έχει μια πλούσια στέψη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής είναι απολύτως αηδιαστικό», είπε ένας χρήστης του Twitter.

«Δεν επαρκούν χρήματα για τους γιατρούς, αλλά μπορούμε να ξοδέψουμε εκατομμύρια για αυτό», πρόσθεσε ένας άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, το 51% των Βρετανών δεν πιστεύει ότι η στέψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους.

Το Στέμμα εξήγησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ συμφωνεί με αυτές τις απόψεις και αποφάσισε να «μειώσει» τους εορτασμούς.

Η τελετή θα είναι μικρότερη από εκείνη της μητέρας του – θα διαρκέσει 90 λεπτά έως 2 ώρες αντί για 3 ώρες όπως της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο Κάρολος θα έχει επίσης λιγότερους προσκεκλημένους: περίπου 2.200 αξιωματούχοι και ξένοι ηγέτες θα είναι παρόντες σε σύγκριση με τους περισσότερους από 8.200 καλεσμένους που παρευρέθηκαν στην τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

Ο Βασιλιάς θα επιλέξει επίσης μια στρατιωτική στολή αντί για μια προσαρμοσμένη και πολύ ακριβή στολή στέψης.

Για κάποιους αξίζει τα λεφτά του

Αλλά για κάποιους, αυτό σαφώς δεν είναι αρκετό. Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της αντιμοναρχικής ομάδας Republic, χαρακτήρισε τη στέψη «ακριβή παντομίμα» και μοιράστηκε ένα tweet που ανέφερε ότι η στέψη θα έχει κόστος τουλάχιστον 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά για ορισμένους βασιλόφρονες, αξίζει τα λεφτά του. Υποστηρίζουν ότι τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα για την τελετή θα καλύψουν το κόστος και οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν για τη στέψη θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Brand Finance, ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ απέφερε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τη βρετανική οικονομία μόνο το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: