Πόσο θα κοστίσει στην Αργεντινή η απόσυρση του Λιονέλ Μέσι

Πόσο θα κοστίσει στην Αργεντινή η απόσυρση του Λιονέλ Μέσι
epa05393721 Argentina midfielder Lionel Messi reacts during extra time against Chile during their COPA America Centenario USA 2016 Cup final match at the MetLife Stadium in East Rutherford, New Jersey, USA, 26 June 2016. Messi announced his retiremnet from International soccer at the end of the match, after losing to Chile in a penalty shoot out. EPA/JASON SZENES

Η απόφαση του σούπερ σταρ να παρατήσει στα 29 του χρόνια την εθνική ομάδα, μειώνει κατά πολλά εκατομμύρια τα έσοδα της ομοσπονδίας.

Για πολλούς ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Κι η απόφασή του να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα της Αργεντινής έπειτα από την ήττα στον τελικό του Κόπα Αμέρικα από τη Χιλή αναμένεται να κοστίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην ομοσπονδία της Αργεντινής.

Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για τον 29χρονο άσσο, καθώς πριν λίγες μέρες δικαστήριο της Βαρκελώνης τον καταδίκασε σε φυλάκιση 21 μηνών για φοροδιαφυγή.

Παρότι ο ίδιος αποφεύγει τη φυλακή διότι η ποινή είναι εξαγοράσιμη, συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα στον ίδιο, αλλά στους γύρω του.

«Εάν ο Μέσι δεν επιστρέψει στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, τότε θα μειώσει τα έσοδά της κατά 20-25 εκατ. δολάρια, ή ακόμη περισσότερο, έως το παγκόσμιο κύπελλο του 2018», σημειώνει ο μάνατζερ διεξαγωγής αγώνων της FIFA, Γκιγιέρμο Τοφόνι.

Οι απώλειες της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αργεντινής θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, εάν υπολογιστούν ως το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ το 2022. Άλλωστε ο Μέσι προγραμματιζόταν να βρίσκεται και στα γήπεδα της Μέσης Ανατολής, πριν κλείσει την καριέρα του.

Ο Τοφόνι είπε στο CNN ότι αμέσως μετά την απόφαση του Μέσι, τον καλούν από χώρες όπως η Ισπανία, η Κίνα και η Ιταλία, ζητώντας του να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους πληρωμής των προγραμματισμένων παιχνιδιών με την Αργεντινή.

Ήδη η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα μειώσει κατά 1 εκατ. δολάρια την πληρωμή προς την ομοσπονδία της Αργεντινής για το φιλικό αγώνα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2017, εφόσον ο Μέσι δεν αγωνιστεί. Μέχρι πρότινος, η Αργεντινή λάμβανε 2 εκατ. δολάρια για κάθε παιχνίδι που βρισκόταν στο γήπεδο ο Μέσι.

«Εφόσον μιλάμε για το ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί ξανά ο Μέσι, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε μια μείωση των εσόδων της τάξης του 35% έως 50% για την εθνική ομάδα», είπε στο CNN ο Χαβιέ Μεδίν, εκπρόσωπος της Αργεντινής στην Ομοσπονδία Συνηγόρων Ποδοσφαίρου της Λατινικής Αμερικής.

Πολλοί Αργεντίνοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, παρακάλεσαν τον Μέσι να ανακαλέσει. Οι σταθμοί στο μετρό και τις στάσεις λεωφορείων στο Μπουένος Άιρες έχουν γεμίσει με το σύνθημα #NoTeVayasLio, δηλαδή «Μην φύγεις Λίο».

Μέχρι το 2022 η Αργεντινή αναμένεται να δώσει 28 φιλικά παιχνίδια. Ο Τοφόνι δεν περιμένει τη σύναψη καμίας νέας συμφωνίας εάν δεν αγωνιστεί καθόλου ο Μέσι. Μάλιστα, τα 16 από αυτά τα παιχνίδια είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν εντός της χώρας. Οι απώλειες των εσόδων μόνο από τα εισιτήρια εντός έδρας χωρίς τον Μέσι υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατ. δολάρια ανά αγώνα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μόνο από αυτό, η οικονομική ζημιά θα είναι τουλάχιστον 16 εκατ. δολάρια.