Πόσοι Έλληνες ψωνίζουν online και ποιο το e-GDP 

Πόσοι Έλληνες ψωνίζουν online και ποιο το e-GDP 
Photo: pixabay.com
Περαιτέρω ανάπτυξη να αναμένεται για το 2023…

Ανάπτυξη, κατά βάση πληθωριστική, εμφάνισε πέρυσι ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη φθάνοντας στα 899 δισ. ευρώ από 849 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Έκθεση Ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2023, που δημοσιεύτηκε από το Ecommerce Europe και το EuroCommerce.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2022, 6%, ήταν χαμηλότερος από αυτόν του 2021 (ήταν 12% έναντι του 2020), ο κλάδος συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο, ενώ περαιτέρω ανάπτυξη να αναμένεται για το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές ήταν ο κύριος μοχλός του κύκλου εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τη μελέτη, με χαμηλότερους όγκους πωλήσεων – ωστόσο, ορισμένα τμήματα, όπως τα ταξίδια, παρουσίασαν αύξηση.

Σύμφωνα με τον Luca Cassetti, γενικό γραμματέα του Ecommerce Europe, ενώ πέρυσι συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, οι φορείς ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθούν να «αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, ειδικά σε σχέση με τις διασυνοριακές πωλήσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευθύνη να μειώσουν τον κατακερματισμό της αγοράς και να αφαιρέσουν τη γραφειοκρατία για τις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Με τον Christel Delberghe, γενικό διευθυντή της EuroCommerce να εκτιμά ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας περίπου το 30% των λιανικών πωλήσεων έως το 2030. «Η παρουσία στο διαδίκτυο έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για πολλούς εμπόρους λιανικής, ειδικά για μικρότερες επιχειρήσεις» σημειώνει.

Πάντως η γενική εκτίμηση για τη φετινή χρονιά είναι ότι η οικονομική επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα επιβραδυνθεί. Οι αυξήσεις των τιμών και το υψηλότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να επιβαρύνουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Πάντως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι διαδικτυακοί καταναλωτές θα αυξηθούν από 7 στους 10 ή ποσοστό 70% που ήταν το 2022, εφέτος το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που θα αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω online καταστημάτων θα φθάσει το 75%.

Επί του παρόντος, η αναλογία του όγκου του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν e-GDP της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι στο 8,02% όταν στην Ευρώπη, η παράμετρος e-GDP κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 4% και 5%.