Πότε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο iOS 10 της Apple

Πότε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο iOS 10 της Apple

Θα ανακοινωθεί σύντομα η ημερομηνία έναρξης της ελεύθερης διάθεσής του.

του Ντον Ράιζινγκερ

Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές της Apple, η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο, πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα.

Το iOS 10 θα εισαχθεί στην αγορά για χρήστες iPhone και iPad την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου. Η Apple ήδη παρουσίασε τα προγράμματα beta για developers και για το κοινό, επιτρέποντας στους χρήστες να δοκιμάσουν το λογισμικό το καλοκαίρι.

Το νέο iOS έχει έναν εν πολλοίς ίδιο σχεδιασμό με το iOS 9, το οποίο η Apple παρουσίασε πέρυσι. Όμως, η εταιρεία έκανε διάφορες βελτιώσεις στη λειτουργικότητα του συστήματος, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέτουν αυτοκόλλητα στο iMessage και να γράψουν ψηφιακά μηνύματα σε άλλους χρήστες.

Το λειτουργικό σύστημα συνοδεύεται και με ένα εκ νέου σχεδιασμένο Apple Music, επιτρέποντας στους χρήστες να βρουν και να κάνουν streaming περισσότερη μουσική.

Επίσης, το iOS 10 επιτρέπει σε κάθε κατασκευαστή εφαρμογών να έχει πρόσβαση στην εικονική προσωπική βοηθό Siri και να χρησιμοποιεί την έξυπνη αυτή υπηρεσία για τις ανάγκες του, απ’ το να κλείσει μια κούρσα στο Lyft μέχρι να λάβει οδηγίες από εφαρμογές χαρτογράφησης τρίτων μερών.

Η Apple αναβάθμισε και την εφαρμογή χαρτογράφησης, Apple Maps, ώστε αυτή να παρέχει ακριβέστερες οδηγίες και να επιτρέπει τον εντοπισμό σημείων ενδιαφέροντος γύρω από μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Επιπλέον, προσφέρεται μια νέα εφαρμογή Home μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν έξυπνα φώτα, πόρτες, και άλλες οικιακές συσκευές και εφαρμογές από μία και μόνη πλατφόρμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, περιέγραψε το Home ως «μια τεράστια στιγμή για την αυτοματοποίηση του σπιτιού», προσθέτοντας ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές υποστηρίζουν την εφαρμογή.

Όπως και όλα τα προηγούμενα iOS, έτσι και το iOS 10 της Apple θα είναι διαθέσιμο μόνο σε προϊόντα της Apple και θα είναι και δωρεάν, αμέσως μόλις διατεθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το iOS 10 θα υποστηρίζει το έκτης γενιάς iPod Touch, το iPad Mini 2 και νεότερα μοντέλα, τα τέταρτης γενιάς iPad, iPad Air και iPad Air 2, και το iPad Pro. Όσο για τα iPhone, το νέο λειτουργικό θα δουλεύει στο iPhone 5 και σε νεότερα μοντέλα.