Πότε θα άρει η Ρωσία τους εναπομείναντες περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμου ντίζελ

Πότε θα άρει η Ρωσία τους εναπομείναντες περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμου ντίζελ
31 January 2023, Schleswig-Holstein, Kiel: The pump nozzle at a gas station is labeled "Diesel B7". From February 5, 2023, the European Union will no longer purchase petroleum products such as diesel, gasoline or lubricants from Russia. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση των περιορισμών για να επιτρέψει τις εξαγωγές ντίζελ μέσω αγωγών.

Η Ρωσία θα άρει σύντομα τους περιορισμούς που υπάρχουν στις εξαγωγές καυσίμων ντίζελ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας στην άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Ρωσία, που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ντίζελ μέσω θαλάσσης, επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου απαγόρευση στις εξαγωγές καυσίμων ώστε να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις. Μόνο τέσσερεις από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία και το Κιργιστάν, είχαν εξαιρεθεί από την απαγόρευση.

Αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση των περιορισμών για να επιτρέψει τις εξαγωγές ντίζελ μέσω αγωγών. Την περασμένη Παρασκευή ήρε ολοσχερώς τους περιορισμούς στις εξαγωγές βενζίνης. Οι εξαγωγές ντίζελ στο εξωτερικό με φορτηγά και τρένα ακόμη απαγορεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι η εγχώρια αγορά της Ρωσίας είναι πλήρως εφοδιασμένη με καύσιμα και ότι οι τιμές πετρελαίου είναι σ ένα καλό επίπεδο και η αγορά έχει εξισορροπήσει.

Ο Νόβακ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ+ σκοπεύει να αλλάξει την υφιστάμενη συμφωνία μείωσης της προσφοράς πετρελαίου κατά την διάρκεια της συνάντησής τους την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να προβεί σε δύο ξεχωριστές μειώσεις της προσφοράς πετρελαίου: τον Απρίλιο αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2024, ενώ τον Αύγουστο είπε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: