Ραγδαίες εξελίξεις στην Binance: Παραιτείται ο CEO «CZ» μετά από διακανονισμό – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Ραγδαίες εξελίξεις στην Binance: Παραιτείται ο CEO «CZ» μετά από διακανονισμό – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία
Στο πλαίσιο διακανονισμού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ...

Στο τελευταίο χτύπημα στην ταλαιπωρημένη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε το σημαντικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και το ανώτατο στέλεχός του για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, καθώς και για παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng “CZ” Zhao θα παραιτηθεί και θα δηλώσει ένοχος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σηάτλ. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

Σε μια ξεχωριστή συμφωνία, ο Zhao συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Binance θα διορίσει έναν ανεξάρτητο επόπτη συμμόρφωσης, με τον Zhao να απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με τη Binance για τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της εποπτείας.

Η καταγγελία των 32 σελίδων περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διεξαγωγή επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια και παραβιάσεις κυρώσεων. Περιέχει επίσης εκτενείς ισχυρισμούς ότι η Binance βάζει στο στόχαστρο πελάτες από τις ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Zhao και δεν συμμορφώνεται με τους νόμους των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και ότι εξυπηρετεί πελάτες σε χώρες με περιορισμούς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Binance θα πληρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο γραφείο του Δικτύου Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και 968 εκατομμύρια δολάρια στη μονάδα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Εν μέρει χάρη στα εγκλήματα που διέπραξε, η Binance έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Τώρα, η Binance πληρώνει ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά πρόστιμα στην ιστορία των ΗΠΑ».

Η αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ακολουθεί μήνες εικασιών ότι η υπηρεσία είχε στο στόχαστρο τη Binance, έρχεται μετά την αγωγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της Binance τον Ιούνιο, βάσει της οποίας το ανταλλακτήριο παραβίασε τον νόμο περί χρεογράφων και καταχράστηκε περιουσιακά στοιχεία πελατών.

Παρόλο που ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του ανταλλακτηρίου, Patrick Hillmann, είπε στη Journal τον Φεβρουάριο ότι η Binance αναμένει να πληρώσει χρηματικές ποινές για να διευθετήσει τις έρευνες εναντίον της, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει επίσης ποινικές διώξεις εναντίον του Zhao, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Journal.

Σημειώνεται πως νέος CEO της Binance είναι ο Richard Tenh.

Η ανακοίνωση της Binance

Καμία επίδραση δεν θα έχουν οι κατά τ’ άλλα ραγδαίες εξελίξεις στους πελάτες της εταιρείας, που υποστηρίζει πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητας. 

Όπως επισημαίνεται, η Binance απλά γυρίζει σελίδα, με την πλατφόρμα της να γίνεται ακόμα πιο ασφαλής.

«Αγαπητοί Binancians, 

Σας ανακοινώνουμε ότι η Binance ήλθε σε συμφωνία με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επίλυση ιστορικών θεμάτων εγγραφής, συμμόρφωσης και κυρώσεων.  Προετοιμαζόμασταν για αυτή τη στιγμή και σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα υπάρξει καμία επίδραση στην εμπειρία των χρηστών ή στη λειτουργικότητα. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της της διαδικασίας, η πλατφόρμα μας έγινε ακόμα πιο ασφαλής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των αποφάσεων, μπορείτε να δείτε το μπλογκ.

Αυτή η ανακοίνωση επιτρέπει στην εταιρεία μας να γυρίσει σελίδα σε ένα κεφάλαιο απαιτητικό, αλλά και μεταβατικό σε γνώση και ανάπτυξη, όπου ξεκινάμε να μοιραστούμε το όραμά μας για το συναρπαστικό μέλλον και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων. 

Τα θεμέλια της εταιρείας μας παραμένουν απολύτως σταθερά. Η Binance εξακολουθεί να λειτουργεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου (κατά όγκο). Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως custodian με σοβαρότητα και διατηρούμε 1:1 για όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι χρήστες μπορούν να αποσύρουν το 100% των περιουσιακών τους στοιχείων από την πλατφόρμα, οποιαδήποτε στιγμή. Κυρίως, πάντα κρατάμε τις αξίες και τα ιδανικά μας. Οι αποφάσεις με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι: 

  • να μην υπάρχει υπόνοια ή ένδειξη ότι η Binance καταχράστηκε περιουσιακά στοιχεία χρηστών, και 
  • να μην υπάρχει υπόνοια ή ένδειξη ότι η Binance συμμετείχε σε οποιαδήποτε χειραγώγηση των αγορών.

Θέλουμε επίσης να μοιραστούμε ότι ο Changpeng Zhao (CZ), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, παραιτείται από τον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος. Ως κύριος μέτοχος της Binance, θα παραμείνει ένας διαθέσιμος συμβουλετικός πόρος σχετικά με ιστορικούς τομείς της επιχείρησής μας. Με άμεση ισχύ, ο Richard Teng, πρώην πλέον Global Head of Regional Markets της Binance, διαδέχεται τον CZ στη θέση του CEO.

Ο Richard είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος ηγέτης με πάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ρυθμιστικές αρχές, θα καθοδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη μέρα. Πριν από την ένταξή του στην Binance, ο Richard ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στην Abu Dhabi Global Market, Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης (SGX) και Διευθυντής Εταιρικών Οικονομικών στη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων έχει μεγάλη προοπτική. Έχουμε δημιουργήσει μια κοινότητα και ένα οικοσύστημα που εξουσιοδοτεί τα άτομα να αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας Blockchain για να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες για τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, η πλατφόρμα μας συνέχισε να ελκύει εκατομμύρια νέους χρήστες, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Bear Market του 2022 και το 2023, ξεπεράσαμε το ορόσημο των 150 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων χρηστών.

Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε, και συνεχίζετε να επιλέγετε, τη Binance και για το ότι είστε μέρος αυτής της κοινότητας. Εάν έχετε ερωτήσεις, σχόλια ή χρειάζεστε υποστήριξη, παρακαλούμε υποβάλλετε μια ερώτηση μέσω της πύλης εξυπηρέτησης πελατών μας και θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό. Εσείς είστε η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα όσα κάνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune