Πότε θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα- Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν σήμερα στις αιτήσεις

Πότε θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα- Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν σήμερα στις αιτήσεις

Αλλαγές προωθούνται για τα νεογέννητα και τα προστατευόμενα μέλη. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το ποσό θα πιστωθεί τις 15 Δεκεμβρίου. 

Διορθώσεις στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδικίες που έχουν διαπιστωθεί, προανήγγειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας, με σημερινές του δηλώσεις.

Οι αλλαγές που θα κλειδώσουν αφορούν στα παρακάτω:

-Το πρόβλημα με τα προστατευόμενα μέλη σχετικά με τη συναίνεση
-Το να μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
-Το να μπορεί και ο Φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις.
-Το να μπορούν οι γονείς να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017

Για τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017,  θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016- ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Διασαφηνίστηκε επίσης ότι κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα.

Παιδιά, σύζυγοι και ιδιοκτησίες… εξ΄ουρανού

Οι αιτήσεις των πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα, έφεραν στο φως και λάθη τα οποία είχαν περαστεί στο σύστημα. Δεν ήταν λίγοι οι ασφαλισμένοι που είδαν τις καρτέλες τους να μην ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν γίνει 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Πότε θα πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους

Στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Real fm 97,8.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

Με αφετηρία, την κυβερνητική θέση ότι η πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα «δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση προχωρά στη  διανομή  κοινωνικό μέρισμα, «διπλάσιο από το περσινό, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις

Στο 43,14% ανήλθε το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων (527.593) για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία (29/11/2017, 10:00) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοινωνικό μέρισμα σε 32 ερωτήσεις και απαντήσεις