Πότε θα «ξεκλειδώσει η χώρα»- Πότε ανοίγουν αγορά και σχολεία

Πότε θα «ξεκλειδώσει η χώρα»- Πότε ανοίγουν αγορά και σχολεία
Κάτοικοι της Κορίνθου φορώντας προστατευτικές μάσκες περιπατάνε σε δρόμο της πόλης, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος.

Για άνοιγμα του λυκείου, και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, εντός του Απριλίου έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει  για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Διάθεση για άνοιγμα

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Γώγος. Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων». «Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

«Πρέπει να υπάρχει ένα Plan Β»

«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».  «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε ο γιατρός, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca διευκρίνισε ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ. «Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα… Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες (…) ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο».