Πού κατευθύνονται τα επιτόκια; Τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed

Πού κατευθύνονται τα επιτόκια; Τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις τους, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν έκαναν αλλαγές στο επιτόκιο.

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,5%, που αποτελεί και υψηλό 23 ετών. Κατά τ’ άλλα, οι αγορές θα εστιάσουν στο τι θα πουν μεταξύ τους αλλά και στο κοινό σε σχέση με το πότε μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια.

Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις τους, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν έκαναν αλλαγές στα επιτόκια, συζήτησαν δε εάν έπρεπε να τα αυξήσουν περισσότερο. Τώρα στρέφουν την προσοχή τους στο πότε μπορεί να τα μειώσουν – αν και αρκετοί έχουν δείξει ότι δεν βιάζονται.

Οι αξιωματούχοι θα εκδώσουν μια νέα δήλωση πολιτικής στο τέλος της διήμερης συνάντησής τους, την Τετάρτη βράδυ. Επειδή δεν θα υπάρξουν προβλέψεις για την οικονομία ή το κόστος χρήματος, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ θα αναλυθεί εκτενώς για ενδείξεις σχετικά με το πότε και πώς η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει τη στάση της.

Η δήλωση πολιτικής

Για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%. Έκτοτε, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί. Αυτό έχει εκκινήσει τη συζήτηση για το πότε πρέπει να χαμηλώσουν τα ονομαστικά επιτόκια ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αύξηση των «πραγματικών» επιτοκίων. Τον Δεκέμβριο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προανήγγειλαν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Καθώς δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα, το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Πάουελ και η Επιτροπή Ομοσπονδιακής Ανοικτής Αγοράς θα παράσχουν πληροφορίες για το τι θα πράξουν τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνέντευξη Τύπου

Τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές έθεσαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 19-20 Μαρτίου σε περίπου 50%.  

Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν βλέπουν τον λόγο να βιαστούν για τη μείωση των επιτοκίων, παρόλο που ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται. Επειδή η οικονομία πάει καλά, «μπορούμε να δώσουμε χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά» δήλωσε ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ νωρίτερα αυτό το μήνα. Εφόσον η οικονομική δραστηριότητα είναι σταθερή, η ακριβής συνεδρίαση στην οποία οι αξιωματούχοι θα μειώσουν τα επιτόκια είναι λιγότερο σημαντική, επειδή η Fed συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες, είπε.

Η Fed έχει αρκετό χρόνο πριν από τις 20 Μαρτίου για να εξαγάγει περισσότερα συμπεράσματα για την κατάσταση της οικονομίας και την αγορά εργασίας. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει λόγο είτε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Θέματα διαχείρισης κινδύνου

Η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι αξιωματούχοι θα επικοινωνήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους τις επόμενες εβδομάδες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Fed δεν πρέπει να σηματοδοτήσει σχέδια χαλάρωσης, επειδή ο πληθωρισμός ίσως να αυξηθεί τους επόμενους μήνες εάν, για παράδειγμα, οι τιμές των αγαθών σταματήσουν να μειώνονται.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με απροσδόκητα έντονο ετήσιο ρυθμό (3,30%) το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η ισχύς της θα μπορούσε να ανησυχήσει τους αξιωματούχους.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει στοιχεία για το κόστος απασχόλησης για το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία η Fed θεωρεί τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη για την αύξηση των μισθών.

«Εάν οι συμμετέχοντες στη FOMC πίστευαν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μειωθεί ή πως ο αποπληθωρισμός των αγαθών θα συνεχιστεί, τότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις περικοπές τον Μάρτιο» δήλωσε ο Angel Ubide, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στη Citadel. «Αλλά αν κάποιος από αυτούς τους πρόδρομους δείκτες παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, τότε δεν έχει να χάσει κάτι περιμένοντας μερικούς μήνες ακόμη».

Άλλοι λένε ότι ακόμα κι αν η Fed δεν είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να την αποκλείσουν. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν» δήλωσε ο Τζόναθαν Πίνγκλ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην UBS, ο οποίος πιστεύει ότι μια μείωση τον Μάρτιο θα είναι δικαιολογημένη.

Αν και η ισχύς της οικονομίας δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο περιοριστικά είναι στην πραγματικότητα τα επιτόκια, «Θα πρέπει να αρχίσετε να είστε λίγο νευρικοί σε ό,τι αφορά το πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλή τύχη», είπε ο Τσαρλς Έβανς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Fed του Σικάγο από το 2007 έως τις αρχές του 2023.

Τον Δεκέμβριο, ο Πάουελ είπε ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed ήταν «σε περιοριστικό έδαφος». Από εκείνη τη συνάντηση, ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται. Ο πληθωρισμός. εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 2,9% τον Δεκέμβριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ισολογισμός

Αν και η Fed σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι, συσφίγγει αθόρυβα τη νομισματική πολιτική της μέσω ενός άλλου καναλιού: συρρικνώνοντας τα ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για την επιβράδυνση, για να τελειώσει αυτή η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη αυτή την εβδομάδα. Αν και δεν επίκειται αλλαγή πολιτικής, τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να κοινοποιήσουν στο κοινό αλλαγές σχετικά με τη διαχείριση του ισολογισμού της εκ των προτέρων.

Ο Πάουελ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το πώς εξελίσσονται αυτές οι συζητήσεις. Κεντρικό στοιχείο θα είναι το αν η ποσοτική σύσφιξη έχει προκαλέσει διαταραχές στις αγορές χρέους μιας ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: