Άρθρο παρέμβαση του διευθυντή της CIA, Burns: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει τον Πούτιν

Άρθρο παρέμβαση του διευθυντή της CIA, Burns: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει τον Πούτιν
LANGLEY, VA - JULY 9: The CIA symbol is shown on the floor of CIA Headquarters, July 9, 2004 at CIA headquarters in Langley, Virginia. Earlier today the Senate Intelligence Committee released its report on the numerous failures in the CIA reporting of alleged Iraqi weapons of mass destruction. (Photo by Charles Ommanney/Getty Images) Photo: AFP
Ο William J. Burns λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα εποχή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «διαβρώσει» την εξουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζει με άρθρο παρέμβαση ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς. Όπως έγραψε στο  Foreign Affairs, παρότι ο Ρώσος ηγέτης παραμένει ισχυρός, η λαϊκή δυσαρέσκεια «ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία», επιτρέποντας στη C.I.A. να στρατολογήσει περισσότερους κατασκόπους.

Σημειώνεται πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει κάνει μια σειρά βίντεο με στόχο τη στρατολόγηση Ρώσων αξιωματούχων. Η πιο πρόσφατη, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρύνει Ρώσους να παρέχουν με ασφάλεια πληροφορίες στην CIA χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης στο  dark web. Το τελευταίο βίντεο κάνει έκκληση στον θυμό τους «για τη διαφθορά στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης».

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πει πόσοι κατάσκοποι έχουν στρατολογηθεί, αξιωματούχοι είπαν ότι η υπηρεσία δεν θα συνέχιζε να τους καλεί μέσω Telegram και YouTube εάν δεν ήταν αποτελεσματικά. Ο κ. Μπερνς απηχούσε αυτό το συναίσθημα στο άρθρο του. «Αυτό το κρυφό ρεύμα δυσαρέσκειας δημιουργεί ευκαιρίες στρατολόγησης για τη CIA», έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρος της αδυναμίας του κ. Πούτιν οφείλεται στον της ανταρσίας της Wagner πέρυσι. Έμοιαζε «αδύναμος και αναποφάσιστος» μπροστά στο «πραξικόπημα» στο οποίο ηγήθηκε ο Yevgeny Prigozhin, έγραψε ο κ. Μπερνς, συμπληρώνοντας πως ο Πούτιν «τελικά τακτοποίησε τον λογαριασμό του με τον Πριγκόζιν» – μια αναφορά στον θάνατο του ηγέτη του μισθοφόρου σε ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα. Παρ’ όλα αυτά, η κριτική που άσκησε ο κ. Πριγκόζιν μπροστά στον ρωσικό λαό «δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», έγραψε ο Μπερνς.

Εικόνα

«Για πολλούς στη ρωσική ελίτ, το ερώτημα δεν αφορούσε το αν ο αυτοκράτορας δεν είχε ρούχα όσο γιατί άργησε να ντυθεί», είπε ο κ. Μπερνς. Η Ρωσία έχει ξαναχτίσει τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή της, αλλά η οικονομία της έχει πληγωθεί βαθιά από τον πόλεμο, είπε. Και μακροπρόθεσμα, «έχει σφραγίζει τη μοίρα της»: θα είναι υποτελής στην Κίνα, εξαρτημένη από το Πεκίνο για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολέμου, αλλά έχει επιτύχει αποτελέσματα. Οι προσπάθειες της Ρωσίας για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της έχουν περιπέσει σε τέλμα, ενώ 315.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, έγραψε ο Μπερνς. Βέβαια, και η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, αν και Μπερνς δεν το έθιξε ευθέως.  

Η στρατηγική του Πούτιν είναι να συνεχίσει να συντρίβει την Ουκρανία και να ξεπεράσει τη δυτική υποστήριξη. Αλλά η Ουκρανία, έγραψε ο κ. Μπερνς, μπορεί να «τρυπήσει την αλαζονεία του Πούτιν» εξαπολύοντας χτυπήματα στα μετόπισθεν. Στο παρελθόν, αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση, ακόμη και πυρηνικό χτύπημα. Ο Μπερνς αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες για την πυρηνική κλιμάκωση ήταν βάσιμες, αλλά «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειδί για την ουκρανική νίκη, έγραψε ο κ. Μπερνς, ήταν να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο εξετάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αλλά τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί λόγω διαφωνιών Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σε ένα ζήτημα που αφορά τη μετανάστευση. Πάντως, η  διακοπή παροχής βοήθεια στην Ουκρανία, έγραψε ο κ. Μπερνς, θα ήταν τεράστιο λάθος.

«Η διατήρηση της ροής των όπλων θα φέρει την Ουκρανία σε ισχυρότερη θέση εάν προκύψει μια ευκαιρία για σοβαρές διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπερνς. «Προσφέρει μια ευκαιρία να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη νίκη για την Ουκρανία και μια στρατηγική ήττα για τη Ρωσία. Η Ουκρανία θα μπορούσε να διαφυλάξει την κυριαρχία της και να ανοικοδομηθεί, ενώ η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το διαρκές κόστος της ανοησίας του Πούτιν».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα εποχή για την C.I.A., έγραψε ο κ. Μπερνς, που θύμισε πως η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επερχόμενη εισβολή.

Αλλά η νέα εποχή, είπε ο κ. Μπερνς, αφορούσε επίσης την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η C.I.A. συλλέγει πληροφορίες, επιτρέποντάς της να αναλύει πληροφορίες γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. «Όσο ο κόσμος αλλάζει, η κατασκοπεία παραμένει μια αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας», έγραψε.

Ενώ θα υπάρχουν μυστικά που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να συλλέξουν, ο κ. Μπερνς συνέχισε, η C.I.A. πρέπει «να συνδυάσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες με τις δεξιότητες ανθρώπων και την τόλμη που ήταν πάντα στο επίκεντρο του επαγγέλματός μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: New York Times