Πού οφείλεται η αισιοδοξία της Goldman Sachs για την Ελλάδα;

Πού οφείλεται η αισιοδοξία της Goldman Sachs για την Ελλάδα;
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική πορεία και τις τιμές των ομολόγων. Οι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Η Ελλάδα θα πάει στις κάλπες πριν τη λήξη της θητείας της νυν κυβέρνησης τον Οκτώβριο και, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία εδρών στη Βουλή», γράφει η Goldman Sachs, σχολιάζοντας τις πρόωρες εκλογές.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και υπήρξε ανθεκτική έναντι της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις αρχές του έτους. «Ευθυγραμμιζόμενοι με την αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, είμαστε θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας», γράφει η Goldman Sachs.

Η GS κάνει αναφορά σε ορισμένα βασικά σημεία:

  1. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η ΝΔ κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα με 33,3% των ψήφων (από 28,1% στις εθνικές εκλογές του 2015) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,7% (από 35,5% στις εθνικές εκλογές του 2015). Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε πρόωρες εκλογές. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί, όμως οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν είτε στις 30 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου (σ.τ.μ. η 7η Ιουλίου φαίνεται τώρα να είναι το επικρατέστερο σενάριο). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη τόσο για τη ΝΔ (36,6%) όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με για προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να συγκεντρώνει 7,5% στις δημοσκοπήσεις. Αν και κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο η ΝΔ πιθανότατα θα είναι το κόμμα που θα ηγείται μιας νέας κυβέρνησης.
  2. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, στηριζόμενη στην αυξανόμενη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Οι PMI Μεταποίησης, που βρίσκονται πάνω από τις 50 μονάδες από τα μέσα του 2017, τους τελευταίους τρεις μήνες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 56,6. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο δείκτης τρεχουσών δραστηριοτήτων δείχνει πως τον Απρίλιο το πραγματικό ΑΕΠ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 3,5%. Αν και ευμετάβλητη, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπήρξε ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα μέσα του 2018 και, φέτος, η ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης επίσης θα στηριχθεί από μια στάση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.
  3. Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων που καλύπτουν τις λήξεις ομολόγων ως τα μέσα του 2021 είναι οι δυο βασικοί λόγοι της θετικής μας εκτίμησης για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην Ελλάδα από τα μέσα του 2018. Μια νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs. Ο οίκος προβλέπει μείωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης,κάτι που θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική. Όπως αναφέρει η GS, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να ανατρέψει δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
  4. Όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε προηγούμενη ανάλυση είχε υποστηρίξει πως η δημοσιονομική δυναμική της χώρας είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα και εν πολλοίς ευθυγραμμισμένη με αυτή της Κομισιόν. Εκτιμά δε ότι στην έκθεση της τελευταίας θα επισημαίνεται ότι η χώρα θα πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα.Θυμίζει παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές, κάτω του ορίου του 15% του ΑΕΠ και ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις πληρωμές ωριμάνσεων μέχρι τα μέσα του 2021.
  5. Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι σε ότι αφορά τη θετική εικόνα του οίκου για την Ελλάδα σχετίζονται με πιθανή χειρότερη δημοσιονομική επίδοση εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που αναμένονται και οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Δεύτερον, σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης, το δημοσιονομικό outlook θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αρνητικό απ’ όσο προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση στο πρωτογενές πλεόνασμα ίσως δεν υπάρξει στο ίδιο βαθμό και η διαφορά μεταξύ επιτοκίων και ανάπτυξης να γυρίσει λιγότερο ευνοϊκά για τη δυναμική του χρέους. Τρίτον, η οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να «συσφίξουν» αν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ομόλογα της γειτονικής χώρας. Ο οίκος πάντως θυμίζει ότι πέρυσι τον Ιούνιο το Eurogroup συμφώνησε να εξετάσει, σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, ένα προληπτικό μηχανισμό με νέα μέτρα για το χρέος, όπως περαιτέρω re-profiling των ωριμάνσεων στα δάνεια του επίσημου τομέα στο βαθμό που χρειαστεί.
  6. Μεσοπρόθεσμα, η Goldman Sachs δηλώνει ότι παραμένει περισσότερο προσεκτική για το outlook της Ελλάδας καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα επιβαρυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς βάζουν περιορισμούς στην ανάπτυξη.