ΠΟΥ: Όσο διατηρείται η πανδημία, τόσο περισσότερες κοινωνικοοικονομικές αναταραχές θα προκαλέσει

ΠΟΥ: Όσο διατηρείται η πανδημία, τόσο περισσότερες κοινωνικοοικονομικές αναταραχές θα προκαλέσει
epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε».

Ο κόσμος βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος μολύνσεων και θανάτων από Covid-19, προειδοποίησε εκ νέου  την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μιλώντας σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Τόκιο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι η παγκόσμια αποτυχία να διανεμηθούν εμβόλια και να εξασφαλιστούν εξετάσεις και θεραπείες τροφοδοτεί μια «πανδημία σε δύο πίστες».

Οι χώρες που διαθέτουν επαρκείς πόρους όπως τα εμβόλια ανοίγουν, ενώ άλλες κλείνουν σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού. Οι αποκλίσεις στις προμήθειες των εμβολίων σε όλο τον κόσμο συνιστούν μια «τρομακτική αδικία», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι απλώς ηθικά εξοργιστικό, αλλά είναι επιδημιολογικά και οικονομικά αυτοκαταστροφικό», δήλωσε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο διατηρείται η πανδημία, τόσο περισσότερες κοινωνικοοικονομικές αναταραχές θα προκαλέσει. «Η πανδημία είναι μια δοκιμασία και ο κόσμος αποτυγχάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «19 μήνες μετά την πανδημία και επτά μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων». Η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει έως ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια, πρόσθεσε.

Ο εορτασμός της ελπίδας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρόκειται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, αφού αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Τα αυξανόμενα νούμερα των κρουσμάτων Covid-19 στο Τόκιο επισκίασαν τους Αγώνες, με  αποτέλεσμα να απαγορευτούν όλοι οι θεατές από τους αγώνες αυτό το μήνα καθώς η Ιαπωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα αυξάνονται κατά περισσότερες από 1.000 νέες μολύνσεις καθημερινά τις τελευταίες ημέρες. Σε εθνικό επίπεδο, η Ιαπωνία έχει αναφέρει περισσότερες από 848.000 μολύνσεις και περισσότερους από 15.000 θανάτους εν μέσω μιας σχετικά αργής διάθεσης εμβολίων.

Το πρώτο θετικό κρούσμα Covid-19 έπληξε το ολυμπιακό χωριό το Σαββατοκύριακο και, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 70 περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με τους Αγώνες του Τόκιο.

Σχολιάζοντας την διεξαγωγή των Αγώνων, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι οι Αγώνες είναι μια γιορτή, «κάτι που ο κόσμος μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ – μια γιορτή ελπίδας». Ενώ η πανδημία μπορεί να έχει αναβάλει τους αγώνες, τόνισε ότι δεν τους «νίκησε».

Οι αποκλίσεις των εμβολίων

Ο Τέντρος επέκρινε τις ανισότητες  στις προμήθειες των εμβολίων μεταξύ πλούσιων και χαμηλού εισοδήματος χωρών. Όπως είπε, το 75% όλων των δόσεων – περισσότερες από 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις – έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, ενώ μόνο το 1% των ανθρώπων σε φτωχότερα έθνη έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

«Τα εμβόλια είναι ισχυρά και απαραίτητα εργαλεία. Αλλά ο κόσμος δεν τα έχει χρησιμοποιήσει καλά », είπε, προσθέτοντας ότι αντί να χρησιμοποιούνται ευρέως, οι δόσεις έχουν συγκεντρωθεί στα« χέρια των λίγων τυχερών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μια μαζική παγκόσμια ώθηση για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα έως τα μέσα του επόμενου έτους.

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν ο κόσμος επιλέξει να την τερματίσει. Είναι στα χέρια μας », είπε. «Έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: μπορούμε να αποτρέψουμε αυτήν την ασθένεια, μπορούμε να το δοκιμάσουμε και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε καλώντας τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου να εντείνουν τις προσπάθειές τους μοιράζοντας εμβόλια και χρηματοδοτώντας παγκόσμιες προσπάθειες για να τα καταστήσουν πιο προσιτά, καθώς και να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων.