Πού παρατηρούνται οι ανατιμήσεις- Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Πού παρατηρούνται οι ανατιμήσεις- Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Λιγοστός κόσμος σε σούπερ μάρκετ κάνει τα ψώνια του, Κόρινθος, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν προκαλέσει φόβο στους καταναλωτές, ενώ η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα. Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να προκαλούν φόβο στους καταναλωτές, ενώ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται απόψεις για την ανάγκη αντιμετώπισής τους από τα πιο επίσημα χείλη, όπως από τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο των ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ. Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους επιχειρούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο Βασίλης Κορκίδης σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές». Ο πρόεδρος των ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ σημειώνει ότι: «Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους.

Οι φόβοι του προηγούμενου διαστήματος για ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και μεταφορών επαληθεύτηκαν, με τις πρώτες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα «ταχυκίνητων» καταναλωτικών προϊόντων. Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ανατιμήσεις που ήδη αποτυπώνονται στα ράφια, πλήττοντας τους καταναλωτές».

Αυξημένο το κόστος των πρώτων υλών

«Οι ανατιμήσεις πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως. Σημαντικός παράγοντας είναι βεβαίως και η ετήσια αύξηση των ναύλων μεταφοράς container από 350% έως και 485%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε 10 κατηγορίες τροφίμων, καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020, αύξηση 4,6%», τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Οι «πρωταθλητές» κωδικοί στις ανατιμήσεις

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» βιομηχανικών ειδών με 9,3%. Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου 80%, του πετρελαίου 40%, την ηλεκτρική ενέργεια 30%, τις πρώτες ύλες ακόμα και στον καφέ 60%, ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.

«Σκληρές» οι τελευταίες 20 εβδομάδες

Όπως αναφέρει ο κ.  Κορκίδης στην ανακοίνωσή του, «το ανησυχητικό είναι πως πολλά ακόμη προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το «ράλλυ τιμών», που καταγράφεται εδώ και 20 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντοχές των προμηθευτών για απορρόφηση του επιπλέον κόστους που υφίστανται είναι περιορισμένες. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο, οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να συγκρατήσουν τις τιμές και να αποτρέψουν οποιαδήποτε μετακύλισή στον τελικό καταναλωτή, αφού γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις θα περιορίσουν τον όγκο πωλήσεων τους.

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση, με τα αρμόδια υπουργεία να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον εισαγόμενο πληθωρισμό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μια γενικευμένη ακρίβεια μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία στη μετά πανδημία εποχή.

Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιπασμάτων, αγροτικής παραγωγής, βασικών αγαθών και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικού ρεύματος, δύσκολα αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο, εκτός βεβαίως εάν η εκτίναξη του πληθωρισμού αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής της παραγωγής».

Τι αποκαλύπτουν οι δείκτες για το άμεσο μέλλον

Ο Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ότι: «Πάντως, οι δείκτες δεν δείχνουν προοπτική αποκλιμάκωσης, αλλά το αντίθετο, με τον δείκτη των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων να αυξάνεται τον Αύγουστο για 15ο συνεχόμενο μήνα και τις τιμές να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Επιπρόσθετα ο δείκτης «Commodity Food and Beverage Monthly Price Index», των πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του ΔΝΤ παρουσίασε σε ένα μόλις χρόνο αύξηση 30%. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, που επισημαίνουν πως παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τα δημητριακά και το γάλα μέχρι τα υλικά συσκευασίας. Αντίστοιχα έμποροι του κλάδου αναφέρουν πως λαμβάνουν μηνύματα από τους μεγάλους προμηθευτές τους πως δεν αναμένεται υποχώρηση των τιμών από τα σημερινά επίπεδα».

«Η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα μπορεί»

Ένα από τα βασικά θέματα πάνω στα οποία θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σε επίπεδο οικονομίας είναι το ζήτημα των ανατιμήσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα που όπως είναι φυσικό ανησυχεί την κυβέρνηση από κάθε άποψη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων αλλά και φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών αγαθών συμβαίνουν, καθώς «μάλλον λόγω πανδημίας παγκοσμίως έχουμε περίοδο μεγάλης αύξησης διεθνών τιμών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία μεγάλη πληθωριστική πίεση».

Όπως είπε ο ίδιος, «η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που δύναται», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό». Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε ότι η προτεραιότητα θα δοθεί από την κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Η ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα και θα έχουμε στοχευμένη παρέμβαση», τόνισε.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Νίκος Μαραβέγιας. Για το κύμα ανατιμήσεων είπε ότι: «Αυτό οφείλεται οφείλεται στη μεγάλη κρατική χρηματοδότηση που έγινε για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, παγκοσμίως. Δημιούργησε ρευστότητα και ανέβηκαν οι καταθέσεις. Και οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαρραγεί. Έτσι, έχουμε αυξημένη ζήτηση με χαμηλή προσφορά». Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι θα «πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι και να αυξηθεί το εισόδημα». Κάνοντας τη δική του πρόβλεψη, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα εξαγγείλει μειώσεις έμμεσων φόρων».

Ο Πέτσας για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Κατάργηση των έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε, εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αφορούν τόσο στο σύνολο κοινωνίας όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά. «Οι επιδράσεις που υπάρχουν από τις διεθνείς ανατιμήσεις, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την ενέργεια, έχουν επίπτωση και στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές. Άρα, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι μέσα στο πλαίσιο του “νοιαζόμαστε και μπορούμε”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η κατάργηση των έκτακτων επιβαρύνσεων, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ήταν μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Η πανδημία μας έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», τόνισε.

Για τα τιμολόγια ρεύματος

Σε ό, τι αφορά στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες. «Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν όλους και υπάρχουν και οι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

«Παράθυρο» για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας ότι ξεκίνησε σαν ένας φόρος στο ακίνητο και δυστυχώς με τον συμπληρωματικό φόρο έγινε φόρος και στο ακίνητο και στην περιουσία. «Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στον εξορθολογισμό και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θα δούμε ποια είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όλα εξετάζονται», τόνισε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει γενικά την οικονομία είναι να μειώνονται οι συντελεστές. «Είναι πάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και μια μείωση των φορολογικών συντελεστών δε θα συνοδεύεται με απώλεια εσόδων. Το αντίθετο θα συμβεί», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, ανέφερε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε μια σειρά από προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, ιδίως στο τουριστικό πακέτο, στο κατάλυμα και την εστίαση. « Όλα αυτά εξετάζονται και νομίζω θα έχουμε κάτι ευχάριστο και σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.