Πόλεμος και πληθωρισμός φέρνουν πιο σκληρή στάση από την ΕΚΤ – Τι «βλέπουν» οι αγορές

Πόλεμος και πληθωρισμός φέρνουν πιο σκληρή στάση από την ΕΚΤ – Τι «βλέπουν» οι αγορές
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Σε πιο επιθετική τροχιά νομισματικής πολιτικής φαίνεται να οδηγείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Οικονομολόγοι προβλέπουν δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στη χρονιά.
  • Οι κινήσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
  • Ο πόλεμος στο Ιράν και το ενεργειακό σοκ ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
  • Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται στο 2,9% φέτος.

Δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη φετινή χρονιά αναμένουν πλέον οι οικονομολόγοι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Bloomberg, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν και η ενεργειακή κρίση ενισχύουν εκ νέου τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 7 Μαΐου, οι αναλυτές προβλέπουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σημαντική μεταστροφή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, όπου η επικρατούσα εκτίμηση προέβλεπε μόλις μία αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 2%.

Οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται πλέον περισσότερο με τις προσδοκίες των αγορών, οι οποίες προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά προκειμένου να αποτρέψει τη μονιμοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,9%, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 2,8%. Παράλληλα, αναμένουν αποκλιμάκωση στο 2,1% το 2027 και επιστροφή στον στόχο του 2% το 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή θεωρείται πλέον ο βασικός παράγοντας ανησυχίας για τη Φρανκφούρτη. Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον κίνδυνο παρατεταμένης διαταραχής στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί να γίνει πιο αυστηρή εάν το ενεργειακό σοκ μεταφερθεί στην ευρύτερη οικονομία και επηρεάσει μισθούς και τιμές.

Αντίστοιχα, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε το επίπεδο αβεβαιότητας «βίαιο», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Παρά τις προσδοκίες για αυστηρότερη πολιτική βραχυπρόθεσμα, η ίδια έρευνα καταγράφει και ανησυχίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2026 στο 0,8%, από 0,9% προηγουμένως.

Για το 2027 και το 2028 προβλέπουν ανάπτυξη 1,3% και 1,5% αντίστοιχα, ωστόσο η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου την ΕΚΤ σε χαλάρωση πολιτικής αργότερα, με αρκετούς αναλυτές να «βλέπουν» ήδη πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: