Πού σκέπτεται να μεταφέρει την παραγωγή των ακριβών iPhone η Apple

Πού σκέπτεται να μεταφέρει την παραγωγή των ακριβών iPhone η Apple

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του τεχνολογικού κολοσσού για το νέο έτος.

του Don Reisinger

Η παραγωγή των πιο ακριβών iPhone της Apple ίσως μεταφερθεί στην Ινδία του χρόνου, σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα.

Η Foxconn, ο κατασκευαστικός συνέταιρος του τεχνολογικού κολοσσού, θα ξεκινήσει να συναρμολογεί iPhone στην Ινδία το ερχόμενο έτος και θα επενδύσει 356 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα για να επεκτείνει το υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής iPhone, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ανθρώπους με γνώση των σχεδίων.

Η επένδυση θα δημιουργήσει έως και 25.000 θέσεις εργασίας στη χώρα και θα ελαττώσει την παραγωγική παρουσία της Foxconn και της Apple στην Κίνα.

Η Foxconn συναρμολογεί ήδη φτηνότερα iPhone, συμπεριλαμβανομένου του iPhone SE, στην Ινδία. Όμως, η εταιρεία έχει διατηρήσει την παραγωγή των ακριβότερων iPhone στην Κίνα, τα οποία ξεκίνησαν να συναρμολογούνται εκεί από την αρχική τους κυκλοφορία το 2007. Η μεταφορά της παραγωγής των πιο ισχυρών συσκευών, όπως το iPhone XS και το iPhone SX Max, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής τόσο για τη Foxconn όσο και για την Apple.

Η απόφαση για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής από την Κίνα στην Ινδία ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του κόστους του iPhone σε χαμηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται εν μέσω μιας εμπορικής διαμάχης και υπάρχει η ανησυχία ότι εάν ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, οι δασμοί στα iPhone θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο των τιμών της Apple.

Η μεταφορά της παραγωγής του iPhone στην Ινδία μετριάζει αυτόν τον κίνδυνο και βοηθάει επίσης την Apple να βελτιώσει τις σχέσεις της με την εξαιρετικής κρισιμότητας ινδική αγορά, όπου η μεσαία τάξη ανεβαίνει και οι εισαγωγικοί δασμοί σε προϊόντα είναι ακόμα αρκετά υψηλοί.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς η Foxconn θα αρχίσει την παραγωγή των ακριβότερων iPhone στην Ινδία.

Η Apple δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.