Πούτιν: Ύστατη, αλλά νόμιμη επιλογή η χρήση βίας

Πούτιν: Ύστατη, αλλά νόμιμη επιλογή η χρήση βίας

Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ διευκρίνισε πως δεν αποδέχεται τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της έγκρισης της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία από τη Ρωσική Άνω Βουλή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε εξαιρετικά ψύχραιμος μιλώντας στους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή.

«Σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, δεν είναι αναγκαία προς το παρόν. Αλλά αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που επανέλαβε τη θέση του πως στο Κίεβο διεξήχθη ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, «κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων».

Διαβάστε ακόμη: Η Μόσχα ξαναμοιράζει την «τράπουλα» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί», είπε ο Πούτιν. Διεμήνυσε επίσης πως η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουκρανία, εάν αυτές διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες «τρομοκρατίας», ωστόσο, λίγο αργότερα δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς ότι «δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον» στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ο Πούτιν διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν επιχειρούν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει συμφέρον στην υποκίνηση των αποσχιστικών διαθέσεων στην Κριμαία.

Διαβάστε ακόμη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Κριμαία

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κίνηση των ενόπλων ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία ήταν σωστή και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων και εκρηκτικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο της «υστάτης προσφυγής» και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, είπε ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών. Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση χθες, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: Gazprom: «Τέρμα το φθηνότερο αέριο στην Ουκρανία»