Πούτιν και Ερντογάν «έδωσαν τα χέρια» για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου

Πούτιν και Ερντογάν «έδωσαν τα χέρια» για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου
epa06643183 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) attend a symbolic ground-breaking ceremony for Turkey's first nuclear power station in Akkuyu, on the Mediterranean, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 03 April 2018. Putin and Erdogan will also meet with Iranian President Hassan Rouhani in a summit for Syria talks on 04 April. EPA/TOLGA BOZOGLU

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, καθώς κήρυττε την έναρξη της κατασκευής του σήμερα, μαζί με τον Toύρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθύνων σύμβουλος της Rosatom η οποία θα αναλάβει το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής.

Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Έφθασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Αύριο Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί υπό την παρουσία 4.000 αστυνομικών, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας. Κατά μήκος των κεντρικών λεωφόρων της Άγκυρας θα απαγορεύεται η στάθμευση, γερανοί θα απομακρύνουν κάθε σταματημένο όχημα, ενώ η κυκλοφορία θα διακοπεί την ώρα της διέλευσης των αυτοκινητοπομπών των προέδρων. Επιπλέον, αστυνομικοί θα ακροβολιστούν στις στέγες των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου θα περάσουν οι πρόεδροι.

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, ισχυρή θα είναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους περιμετρικά των ξενοδοχείων.

Η διέλευση των αυτοκινήτων από τους δρόμους όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται αφού υποβληθούν σε ειδικούς ελέγχους.