Πούτιν: Σε εγρήγορση οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Πούτιν: Σε εγρήγορση οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας
epa09780139 Russian people watch a special televised address by Russian President Vladimir Putin about authorising a special military operation in the Ukrainian Donbass region in Moscow, Russia, 24 February 2022. Putin announced that the aim is to demilitarize and denazify Ukraine, as well as bring to justice those who committed numerous bloody crimes against civilians. Martial law has been introduced in Ukraine, and explosions are heard in many cities, including Kiev. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Κυριακή να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για την εισβολή του στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Μιλώντας σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κορυφαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ προέβησαν σε “επιθετικές δηλώσεις” κατά της Ρωσίας, ενώ η Δύση επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στον ίδιο.

Ο Πούτιν διέταξε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού να θέσουν τις πυρηνικές δυνάμεις σε “ειδικό καθεστώς μάχιμης υπηρεσίας”.

“Οι δυτικές χώρες δεν προβαίνουν σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι από ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ προέβησαν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της χώρα μας”, δήλωσε ο Πούτιν.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας, οι στρατηγικές δυνάμεις “είναι σχεδιασμένες να αποτρέπουν την επίθεση κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, και να εξουδετερώνουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου με πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Η διαταγή αυτή αυξάνει την απειλή ότι οι εντάσεις με τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος ηγέτης απείλησε αυτή την εβδομάδα ότι προβεί σε σκληρά αντίποινα εναντίον οποιουδήποτε κράτους παρενέβαινε άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ θεωρεί τη διαταγή Πούτιν για συναγερμό ανεύθυνη, κάνει λόγο για “επικίνδυνη ρητορική”

Η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου προέδρου σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Και φυσικά όταν συνδυάζεις αυτήν τη ρητορική με το τι κάνουν στο πεδίο στην Ουκρανία, το να διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, να πραγματοποιούν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αυτό προστίθεται στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Στόλτενμπεργκ στην εκπομπή State of the Union του CNN.