Powell (Fed): Κίνδυνος η αγορά εργασίας, αλλά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το 2024

Powell (Fed): Κίνδυνος η αγορά εργασίας, αλλά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το 2024
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέος γύρος σύσφιξης (;)

Μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, αρχίσαμε να λαμβάνουμε τις αντιδράσεις των στελεχών της Federal Reserve, προεξάρχοντος του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell… 

Όπως είπε στο Economics Club της Ουάσιγκτον, «πιθανώς πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», με την ισχυρή αγορά εργασίας να υπογραμμίζει ότι μένει «δρόμος μπροστά» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο (2%). 

Σε γενικές γραμμές, αυτή η θέση απηχεί την Οικονομική και Χρηματοοικονομική Ανάλυση της 7ης Φεβρουαρίου 2023, αλλά και σχόλια από τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, όπου δήλωσε «έχουμε αυξήσει τα επιτόκια τεσσερισήμισι ποσοστιαίες μονάδες και προσβλέπουμε σε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε το μέγιστο επιτόκιο να έχει περιοριστικό αποτέλεσμα στην οικονομική δραστηριότητα». 

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, δεν είναι τόσο έντονη στον τομέα των υπηρεσιών και υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας», είπε στο Economics Club ο Powell, προσθέτοντας: «Θα καταφέρουμε αυτό το οποίο σχεδιάζουμε στη συνιστώσα της αγοράς κατοικίας το β’ εξάμηνο του έτους, αλλά η συνιστώσα των υπηρεσιών προκαλεί αβεβαιότητα. 

Το κόστος εργασίας είναι ένας σαφής δείκτης του τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα και ο αριθμός των θέσεων εργασίας της Παρασκευής υπογραμμίζει τους κινδύνους». 

Ο επικεφαλής της Fed ανησυχεί ότι η πανδημία είχε αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά στην αγορά εργασίας, η οποία θα είναι διαρθρωτικά πιο αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της έλλειψης εργαζομένων. 

Αυτό πιθανόν να διατηρήσει  τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες σε σχέση με την προπανδημική περίοδο –τουλάχιστον για λίγο– και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Κατά συνέπεια, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί απότομα το 2023, ο Powell είναι της άποψης ότι το 2024 θα «πλησιάσουμε το 2%». Είναι ενδιαφέρον ότι απέρριψε την ιδέα της επιτάχυνσης συρρίκνωσης του τεράστιου ισολογισμού της Fed αυτή τη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η Fed εμμένει στην άποψή της 

Ο Neel Kashkari και ο Raphael Bostic μίλησαν τις δύο τελευταίες ημέρες και τόνισαν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, γεγονός που αυξάνει την επιθετικότητα της Fed όσον αφορά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Ενώ ο πρόεδρος Powell τάσσεται φαινομενικά στο στρατόπεδο των «δύο ακόμη αυξήσεων» και ο Bostic επιβεβαίωσε ότι βλέπει το μέγιστο επιτόκιο της Fed να αγγίζει το 5,1%, ο Kashkari εξακολουθεί να ευνοεί ένα επίπεδο στο ύψος του 5,4%, που ισοδυναμεί με τρεις ακόμη αυξήσεις κατά 25%. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, σε καθαρούς όρους, όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους ήταν μερικής απασχόλησης, κυρίως σε τομείς με χαμηλούς μισθούς. Επομένως, η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα καυτή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι το μέτρο του BEA για τα προσωπικά εισοδήματα, το μέτρο BLS των μέσων ωριαίων αποδοχών και ο δείκτης κόστους απασχόλησης συγκλίνουν με τις τάσεις ανάπτυξης πριν από την Covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηρότερα στανταρντ δανεισμού παρά τη χαλάρωση  

Στο μείγμα προστίθεται η Έρευνα Υπεύθυνων Δανείων από τη Federal Reserve. Ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει, το δολάριο και τα πιστωτικά περιθώρια συρρικνώνονται. Οι τράπεζες αυστηροποιούν σημαντικά τα στανταρντ δανεισμού για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και επίσης τα στάνταρντ χορηγήσεων και για τα καταναλωτικά δάνεια. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση της ζήτησης δανείων σε όλες τις αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Εν τω μεταξύ, η ασθενέστερη ζήτηση για δάνεια υπολογίστηκε σε «μειωμένες επενδύσεις πελατών σε εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό, καθώς και σε μειωμένες ανάγκες χρηματοδότησης για συγχωνεύσεις ή εξαγορές, αποθέματα και εισπρακτέους λογαριασμούς». 

Δυστυχώς, οι τράπεζες ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η κατάσταση τόσο στα πρότυπα δανεισμού όσο και στη ζήτηση δανείων θα επιδεινωθεί έως το 2023, με ιδιαίτερη έμφαση στην πιστωτική ποιότητα. Ως εκ τούτου, αναμένεται πολύ πιο αδύναμος αριθμός θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, με τις πιστωτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ να λειτουργούν ως αντίθετος άνεμος ως προς την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, προβλέπουμε  μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: