Αποκάλυψη Politico: Πώς η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου

Αποκάλυψη Politico: Πώς η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) συναντάται με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Abdulaziz Al Faleh, Αθήνα, Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως το κόστος της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο

Να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αν οι κυβερνήσεις μεταξύ τους συμφωνούσαν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030, προσφέρθηκε η Σαουδική Αραβία, όπως αποκαλύπτει το POLITICO. 

Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων. Η πρόταση -πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.

«Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως το κόστος της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο» αποκάλυψε ανώτατος αξιωματούχος.

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες ετοιμάζουν μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030 – μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να αξιοποιήσει τον πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε σχέση με το πού θα δοθεί η διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη της FIFA για τα πλεονεκτήματα της προσφοράς, η Σαουδική Αραβία επικαλείται ως επιχείρημα πως το προτεινόμενο τουρνουά θα διεξαγόταν σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Και η αλήθεια είναι, όπως λέει το Politico, πως μια πρόταση για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κύπελλου μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.

Οι κύριοι ανταγωνιστές των Σαουδάραβων είναι μια κοινή πρόταση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας και μια πρόταση από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Σημειώνεται πως η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 τίθεται σε μια ψηφοφορία στο Συνέδριο της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες, που είναι στο άρμα επιρροής της Αιγύπτου, συσπειρωθούν πίσω από την προσφορά και τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένες ευρωπαϊκούς ψήφους, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

«Νέα τάξη πραγμάτων»

Σύμφωνα με το Politico, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα: από τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας, παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μέχρι και τη φιλοξενία αγώνων Formula 1 και γκολφ.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.

Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή».

«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων» πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του τουρνουά έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στους φύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας προς την κοινότητα LGBTQ+ και τους μετανάστες.

Κακές αναμνήσεις

Στην Ελλάδα, οι δαπάνες για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα, και μάλιστα στο παρελθόν έχει αναδειχθεί ως μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας.

Το 2004, η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Ελλάδα να δαπανά περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των υποδομών έμεινε εγκαταλελειμμένο μετά το σβήσιμο της Ολυμπιακής φλόγας.

Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και έπρεπε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή οργής για τους Έλληνες .

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υπερβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ κάποιοι έχουν κατεδαφιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι και πάλι στα καλά βιβλία της Δύσης χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: