Power of Innovation 2023: Κυβερνοασφάλεια και προστασία των εταιρικών δεδομένων

Οι Νίκος Καβούλης, Group CIO & CISO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Τάσος Χατζηθεοδοσίου, CEO της Mega Brokers, στη συζήτηση με τον Παύλο Ευθυμίου, General Manager της EENE και Partner του Fortune Greece.

Ένα από τα πάνελ που κέντρισαν το ενδιαφέρον στο «Power of Innovation» του Fortune Greece, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Life Gallery Athens Hotel, ήταν το «Cybersecurity Unlocked: Protecting Your Digital Fortress».

Οι Νίκος Καβούλης, Group CIO & CISO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Τάσος Χατζηθεοδοσίου, CEO της Mega Brokers, με moderator τον Παύλο Ευθυμίου, General Manager της EENE και Partner του Fortune Greece, συζήτησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο και την αναγκαιότητα θωράκισης των επιχειρήσεων, έναντι αυτών.

Αρχικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε τί ακριβώς είναι η διαχείριση κινδύνου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο, με πολύ απλά applications στην καθημερινότητά μας. Όσο αφορά στις επιχειρήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ένα μόνο data center, στο κεντρικό κτίριο, χωρίς disaster recovery, δεν είναι διαχείριση κινδύνου…».

Από αριστερά: Νίκος Καβούλης, Group CIO & CISO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Τάσος Χατζηθεοδοσίου, CEO της Mega Brokers.
Από αριστερά: Νίκος Καβούλης, Group CIO & CISO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Τάσος Χατζηθεοδοσίου, CEO της Mega Brokers.

Σε ερώτηση του κ. Ευθυμίου σχετικά με το εάν όλοι οι κίνδυνοι είναι ασφαλίσιμοι, ο CEO της Mega Brokers σημείωσε ότι χωρίζονται σε ασφαλίσιμους και μη, σε κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς: «κερδοσκοπικός είναι ένας κίνδυνος, που το αποτέλεσμά του είναι κέρδος ή ζημιά, όπως το να επενδύσω στο Χρηματιστήριο, ή να παίξω στο καζίνο, ο οποίος δεν είναι ασφαλίσιμος, ενώ στους μη κερδοσκοπικούς, το αποτέλεσμα είναι ζημιά ή όχι ζημιά, όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες κτλ, οι οποίοι είναι ασφαλίσιμοι και με αυτό το πεδίο ασχολείται η ιδιωτική ασφάλιση».

Ο Νίκος Καβούλης από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε τη σημασία και αξία της μεσιτίας στην ασφάλιση, τόνισε ότι οι cyber κίνδυνοι έχουν αυξηθεί γιατί είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα πια τα εργαλεία, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μας βλάψει. «Πλέον μπορεί και ένας 16χρονος να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με το αίσθημα ασφάλειας που έχει κάποιος όταν για παράδειγμα κλειδώνει το σπίτι του, δεν θα πρέπει να το έχουμε ποτέ στον ψηφιακό κόσμο. «Ό,τι και να κάνω, όσα λεφτά και να επενδύσω, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να καταφέρει να διεισδύσει στα συστήματά μου». «Πρέπει να σκεφτούμε όλοι την ασφάλιση με συμβόλαια cyber security, γιατί είναι ένα από τα εργαλεία, που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβιώσει η επιχείρησή μας».

Ο General Manager της EENE και Partner του Fortune Greece, Παύλος Ευθυμίου.
Ο General Manager της EENE και Partner του Fortune Greece, Παύλος Ευθυμίου.

Σε άλλο μέρος της συζήτησης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αφορούν στους πάντες, από μεγάλα hackings σε εταιρείες, μέχρι το spam του φίλου μας στα social media. «Αυτό που γνωρίζουν οι hackers είναι ότι ένα 5% θα την… πατήσει». Ο Group CIO & CISO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είπε ότι πρέπει να έχουμε zero trust είτε στην προσωπική, είτε στην επαγγελματική μας ζωή.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι δεν είμαστε καθόλου φιλικοί ως προς την ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που αποδεικνύεται από το μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, που είναι ανασφάλιστο (περιπολικά, πυροσβεστικά, δημαρχεία, δικαστήρια, παιδικές χαρές). «Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες παίρνουν το κόστος μέσω της φορολογίας των ζημιών», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να κάνουμε βήματα ως χώρα και να δώσει το κράτος κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές για να κατευθύνει τον κόσμο προς την ιδιωτική ασφάλιση, που είναι κοινώς αποδεκτός θεσμός σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: