Power of Innovation 2023: Το μονοπάτι χρηματοδότησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης

Power of Innovation 2023: Το μονοπάτι χρηματοδότησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης
Οι Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Δανδόλου και Χρήστος Νικολούδης στο πάνελ του Power of Innovation.

Σειρά ιδιαίτερα ενδιαφέροντων πάνελ έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του «Power of Innovation» του Fortune Greece, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Life Gallery Athens Hotel.

Στη συζήτηση με θέμα «Navigating Your Path to Funding and Scaling» οι Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, Head of Investment, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) και Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO, Mantis Business Innovation εξήραν αρχικά τη λίστα 40UNDER40, που κατήρτισε και φέτος το Fortune Greece με 40 Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών, που τα κατάφεραν με όπλα το όραμα, την καινοτομία, την πίστη και την επιμονή τους.

Ο moderator Τάσος Ζάχος, CEO/ Editor in Chief του Fortune Greece σημείωσε ότι η λίστα είναι κάθε χρόνο μια ξεχωριστή στιγμή. «Νιώθουμε υπερήφανοι που έχουμε συμβάλλει, έστω και λίγο, στην ανάδειξη λαμπρών μυαλών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος στάθηκε στην απόκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από τη χώρα και όπως είπε, αυτό που σημαίνει για τους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη τη χρηματοδότηση για να κάνουν scale up, είναι ότι θα υπάρχει ένα πολύ μικρότερο κόστος δανεισμού, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, η ίδια έχει κάνει scale up, τα τελευταία 20 χρόνια εξελίχθηκε σε έναν πολύ μεγάλο οργανισμό, που έχει αυτήν την στιγμή πάνω από 2 δισεκατομμύρια να διαχειριστεί και ήδη έχουμε δημιουργήσει 20 ενεργά funds, τα οποία διαχειρίζονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς το πώς δημιουργούνται αυτά τα funds, διαλέγουμε τις καλύτερες ομάδες διαχειριστών για να εξυπηρετούν εσάς και προσθέτουμε προγράμματα, όπου αφουγκραστούμε ότι η αγορά έχει ανάγκη». «Το έργο της ΕΑΤΕ προσπαθεί να καλύψει το σύνολο της Ελλάδας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Μη φοβάστε, επιχειρήστε, ονειρευτείτε, φτιάξτε σωστά business plans και κάπου θα υπάρχει σίγουρα μια ομάδα, η οποία θα σας περιλαμβάνει στη στρατηγική της. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Έχουμε τους πόρους, έχουμε τη θέληση και τα κριτήρια είναι απόλυτα ιδιωτικά οικονομικά», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Νικολούδης τόνισε ότι το οικοσύστημα καινοτομίας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένο σήμερα. «Πλέον υπάρχουν πολλοί φοιτητές, οι οποίοι είναι επιχειρηματίες και έχουν ήδη πετύχει ή πηγαίνουν πάρα πολύ καλά». Όσο αφορά στο Elevate Greece σημείωσε ότι ήταν μια χαρτογράφηση με πολύ συγκεκριμένο και δομημένο τρόπο και διασαφήνισε τί ακριβώς είναι startup. «Πλέον υπάρχει οικοσύστημα, δεν έχει ωριμάσει ακόμα, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη». Σύμφωνα με τον ίδιο: «“λεφτά υπάρχουν” στον τομέα, δεν υπάρχουν υποδομές και άνθρωποι για να πάνε όλοι μαζί ένα βήμα παραπέρα».

Από αριστερά: Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) και Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO, Mantis Business Innovation
Από αριστερά: Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) και Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO, Mantis Business Innovation

«Οι άνθρωποι αυτήν τη στιγμή είναι πιο σημαντικοί από τους πόρους», είπε η Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ), Νίκη Δανδόλου και εξήγησε ότι «πράγματι οι πόροι είναι πολύ μεγάλοι». Εκτός από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, «έχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία, η οποία σε οικονομικά δεδομένα είναι καινοφανής». Παράλληλα συμφώνησε ότι χρήζουν ενίσχυσης οι υποδομές, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή της ότι με την τεχνογνωσία των «ανθρώπων μας» θα καλύψουμε το όποιο χάσμα υπάρχει με το εξωτερικό.

«Το innovation δεν… βρέχει, γεννιέται από ανθρώπους», είπε εν συνεχεία ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να παίρνουν mentoring από Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο ως χώρα για να κάνουμε το επόμενο βήμα. «Οι ξένοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα, ξέροντας ότι δεν είναι “παρθένα γη”, αλλά ότι μπορούν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις». Το μήνυμα του Head of Investment της ΕΑΤΕ στους εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες είναι ότι «όπως θέλουμε να κοιτάτε προς τα έξω και να συγκρίνεστε με τα peers που έχετε σε όλη την Ευρώπη, το ίδιο κάνουμε και εμείς. Έχουμε ανοίξει τη βεντάλια, ώστε να φέρουμε όλους τους “παίχτες” στη χώρα για να βοηθούν εσάς. Επιχειρήστε, εμείς θα είμαστε δίπλα σας». Η κα. Δανδόλου απευθυνόμενη στους ίδιους σημείωσε ότι «προφανώς ξέρετε τη δουλειά σας πολύ καλά, μας λείπει το κομμάτι της εφαρμογής και της συνεργασίας. Πρέπει να έχουμε κλίμακες σε μεγέθη, που να επηρεάσουν όλη τη χώρα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: