Η πράσινη ανάπτυξη είναι υπόθεση ελληνική

Η πράσινη ανάπτυξη είναι υπόθεση ελληνική

Ο Γιώργος Σακελλάρης είναι ιδρυτής του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παρόχου ενεργειακών λύσεων στη Βόρεια Αμερική.

Πριν ακόμα έρθει η μόδα των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πράσινης ανάπτυξης, εκείνος είχε ιδρύσει ήδη τέσσερις πρωτοποριακές εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών στην Αμερική σχεδιάζοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του.

Ο ομογενής Γιώργος Σακελλάρης, με καταγωγή από τη Λακωνία, είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ameresco του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παρόχου ενεργειακών λύσεων στη Βόρεια Αμερική. Στην αγορά έχει αποκτήσει τη φήμη του επιχειρηματία που είναι ικανός να επιλύσει ακόμη και τα πιο δύσκολα, ενεργειακής φύσεως, προβλήματα, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της ενεργειακής απόδοσης.

Ο τίτλος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού τον οποίο απέκτησε στο Πανεπιστήμιο του Maine, το πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς και το μεταπτυχιακό στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Northeastern, ήταν τα εφόδια χάρη στα οποία κατάφερε να «στήσει» την Ameresco. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Framingham της Μασαχουσέτης και απασχολεί 900 υπαλλήλους στα 66 γραφεία που διατηρεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ameresco, έναντι των ανταγωνιστών της, δεν είναι τόσο το μέγεθος της, αλλά η ευελιξία της να προσφέρει στον πελάτη προσαρμοσμένες λύσεις στις δικές του ανάγκες χάρη στα καινοτόμα συστήματα και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί.

Η ιστορία του κ. Σακελλάρη ανατρέχει στο 1979, έτος κατά τη διάρκεια του οποίου ξεκινά την εκστρατεία του για τη διατήρηση της ενέργειας. Ιδρύει τη ΝΕΕΣ Energy Α.Ε., θυγατρική της New England Electric Corporation ασκώντας τα καθήκοντα του Προέδρου μέχρι το 1990. Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα επιχειρηματία ήταν η Noresco, μια εταιρεία διατήρησης της ενέργειας, που εξυπηρετούσε δήμους, υπηρεσίες κίνησης, σχολικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία.

Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Noresco μέχρι το 2000, όταν και έφυγε για να ξεκινήσει την Ameresco. Επίσης ίδρυσε και βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο τιμόνι δύο εταιρειών στην Ινδία, που δίνουν έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι παράλληλα ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συλλόγου εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (NAESCO).

Το 2005, η Ameresco, ο «Βενιαμίν» της επιχειρηματικής του δράσης, κατετάγη στην 99η θέση στη λίστα του περιοδικού Inc με τις 500 κορυφαίες εταιρείες, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια ακόμη σημαντική διάκριση ελήφθη το 2011 όταν το όνομά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας βρέθηκε στη λίστα Forbes 100, πλάι στις καλύτερες μικρές εταιρείες της Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Amaresco, είναι επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα Κλίντον, που εστιάζει στο να βοηθήσει τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου να μειώσουν τη ζήτηση και το κόστος της ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους. Όσο για τον ίδιο τον κ. Σακελλάρη και τη συνεισφορά του στο επιχειρείν, η ομογενειακή εφημερίδα «The National Herald» τον συμπεριέλαβε στην ειδική έκδοση της με τους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής για το 2013, η περιουσία των οποίων άγγιξε τη χρονιά που μας πέρασε τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: 

Το πρώτο ηλιακό όχημα παγκοσμίως έχει κάτι από Κρήτη