Η «πράσινη» καινοτομία μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Η «πράσινη» καινοτομία μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Έπειτα από 5 χρόνια η Algae Farms είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει σε λίγες μέρες το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο.

Είναι από τις εταιρείες που τις τελευταίες εβδομάδες μονοπωλούν έντονα το ενδιαφέρον των οικονομικών μέσων ενημέρωσης και όχι άδικα αφού είναι η πρώτη που μπαίνει στη νεοσυσταθείσα αγορά του Χρηματιστηρίου, ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες στους επενδυτές από τις προοπτικές που διανοίγονται έπειτα από 5 χρόνια «αγρανάπαυσης» στο Χ.Α. Οι διαδικασίες προχωρούν ομαλά με την επίσημη είσοδο της εταιρείας να τοποθετείται εντός του Ιουνίου.

Ήδη έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ είναι θέμα χρόνου να δώσει το «ΟΚ» και το Χρηματιστήριο Αθηνών για να ανοίξει στη συνέχεια το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών(Η.ΒΙ.Π.) και να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αναμένεται να αντληθούν περί τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την Algae Farms την καινοτόμα ελληνική επιχείρηση η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή ενέργειας από άλγη.

Ναι σωστά καταλάβατε από φύκια. Είναι η μοναδική επιχείρηση στον τομέα των ανανεώσιμων και των συμβατικών καυσίμων, που παράγει pellets και briquettes άλγης, καθώς και βιοέλαιο άλγης, το οποίο είναι πρώτη ύλη για βιοντίζελ για χρήση σε βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς, οικιακούς καταναλωτές, καθώς επίσης για ναυτιλιακό και αεροπορικό βιοκαύσιμο.

Μάλιστα το 2012 κέρδισε, ανάμεσα σε 250 προτάσεις, το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Make Innovation Work» της επιτροπής Καινοτομίας Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την CISCO, παρουσιάζοντας την ιδέα παραγωγής βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικού καυσίμου.

Η νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Πρεβεζα προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στη δημιουργία 50 θέσεων εργασίας συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην μείωση της ανεργίας στην τοπική κοινωνία ενώ σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τον εν λόγω αριθμό, όσο θα μεγαλώνει και η παραγωγή της.

Μπορεί η εταιρεία να μην έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από την ίδρυσή της αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποτελεί εγχείρημα της τελευταίας στιγμής. Το σχέδιο είχε καταστρωθεί αρκετά χρόνια πριν και είχε δαπανηθεί πολύς χρόνος στο κομμάτι της έρευνας για να καταλήξουν στο τελικό προϊόν.

Η ιδέα ανήκει στον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και τον Γιάννη Αντωνιάδη, οι οποίοι συμμετείχαν σε spin off του M.I.T. το οποίο επεξεργαζόταν την παραγωγή ενέργειας και άλλων προϊόντων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την άλγη. Η κρίση που ξέσπασε το 2008 στην Αμερική άλλαξε τα σχέδια της ομάδας, η οποία επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα για να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα έλεγαν οι θεωρίες. Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και συνεχόμενης έρευνας φτάνουμε στο 2012, έτος στο οποίο συστήνεται η Algae Farms στην Πρέβεζα.

Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης που της επιτρέπει την παράδοση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στα Κλωστήρια Πρεβέζης, μια συνολική έκταση 300 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα , ενώ η ΒΙΠΕ της Πρέβεζας έχει άλλα 700-800 στρέμματα ελεύθερα, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά.

Στο «τιμόνι» της εταιρείας βρίσκεται η κυρία Λίτσα Ρουμελιώτη- Παναγιωτοπούλου, Γενική Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με μεγάλη εμπειρία στη σύσταση και διοίκηση επιχειρήσεων. Όσο για τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο (το επώνυμο είναι απλή συνωνυμία), Διευθύνοντα Σύμβουλο της Algae Farms, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι μηχανολόγος και έχει 35 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και τη διοίκηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα περιθώρια κέρδους από μια τέτοια επένδυση εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλα και στόχος της διοίκησης είναι η επανεπένδυσή τους για την περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή τα στελέχη της εταιρείας εργάζονται πυρετωδώς για να διασφαλίσουν πως το τελικό προϊόν θα είναι σε θέση να παραδοθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πραγματοποιούνται ταξίδια σε αγορές του εξωτερικού από τις οποίες φιλοδοξούν να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο.

Λίγα λόγια για την Algae Farms και την παραγωγή ενέργειας από άλγη

Η Αlgae Farms είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, την άλγη και η μοναδική στη Ευρώπη που μπορεί να παραδώσει ανανεώσιμα βιοκαύσιμα από άλγη ή οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή σε κόστος χαμηλότερο από το σημερινό των συμβατικών καυσίμων πριν από τη φορολόγηση. Την περίοδο αυτή είναι δε σε εξέλιξη διαδικασία διεθνούς κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας.

Η άλγη είναι εξαιρετικά φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι για κάθε 1 κιλό άλγης που παράγεται η άλγη μέσω της διαδικασίας φωτοσύνθεσης απορρόφα 2 κιλά CO2.

Για την παραγωγή άλγης δεν απαιτείται η χρήση παραγωγικής καλλιεργήσιμης γης, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η παραγωγή τροφίμων, σε αντίθεση με άλλα βιοκαύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέταξε την άλγη ως πρώτη επιλογή για τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, εγκαταλείποντας σταδιακά μέχρι το 2020 τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς.

Διαβάστε ακόμα:

Μια νέα εφαρμογή στην υπηρεσία των οδηγών ταξί

Το πρώτο εναλλακτικό online φαρμακείο

O Spitogatos απέκτησε συγκάτοικο!