Οι «πράσινοι» πετρελαιάδες

Οι «πράσινοι» πετρελαιάδες
Photo: REUTERS

Επενδυτική στροφή στην καθαρή «ενέργεια» από πολυεθνικούς κολοσσούς, μέχρι και τους Ροκφέλερς!

Χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές, πλην όμως δεν παύουν να είναι στα λόγια υποσχέσεις τα όσα ακούστηκαν χθες από επίσημα χείλη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Νέα Υόρκη. Η Κίνα -ο μεγαλύτερος σήμερα ρυπαντής στον κόσμο- υποσχέθηκε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020. Και οι ΗΠΑ -δεύτερη χώρα στην ίδια «μαύρη λίστα»- υποσχέθηκαν να ηγηθούν της διεθνούς προσπάθειας για μια νέα διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη το 2015.

Πιο θερμά και αποφασιστικά φαίνεται αντίθετα να αντιμετωπίζει το θέμα ο επιχειρηματικός κόσμος. Σε συνεργασία για παράδειγμα με μία συμμαχία περίπου 30 χωρών, μία ομάδα πολυεθνικών εταιρειών -ανάμεσά τους οι Walmart, Unilever, Wilmar International, General Mills, Asia Pulp and Paper και Nestle- έθεσαν ήδη ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών δασών μέχρι το 2020, και την πλήρη ανάσχεση της καταστροφής τους έως το 2030. Κίνηση, με την οποία εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4,5-8,8 δισ. τόνους ετησίως!

Η Apple από την άλλη δεσμεύτηκε να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Προ ημερών, εν τω μεταξύ, ισχυροί όμιλοι διαχείρισης κεφαλαίων όπως οι Allianz, AXA Group και BlackRock τάχθηκαν υπέρ μίας «ουσιώδους» τιμολόγησης των εκπομπών ρυπογόνων αερίων, προς επιβάρυνση προφανώς των υπαιτίων.

Όμως, αυτοί που προκάλεσαν τον μεγαλύτρο «ντόρο» με την «πράσινη» μεταστροφή τους ήταν οι Ροκφέλερς, ίσως η διασημότερη και σίγουρα η πιο βαθύπλουτη δυναστεία Αμερικανών πετρελαιάδων.

Έχοντας φτιάξει εδώ κι ενάμιση αιώνα τη μυθική περιουσία της με τα πετροδολάρια της Standard Oil, η ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια των ΗΠΑ κόβει τώρα ανάποδα το «τιμόνι» στην τακτική του Rockefeller Brothers Fund και τραβά «χειρόφρενο» στις επενδύσεις της στις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Συνολικού αποθεματικού 860 εκατομμυρίων δολαρίων, ο φιλανθρωπικός οργανισμός -που στην πράξη λειτουργεί από το 1940 ως επενδυτικό κεφάλαιο- ανακοίνωσε ουσιαστικά την απόσυρση σχεδόν όλων των κεφαλαίων του από τα ορυκτά καύσιμα, περιορίζοντας πρακτικά την έκθεσή του στον εν λόγω τομέα σε λιγότερο από 1% μέχρι τα τέλη αυτού του έτους!

Σε αντιστάθμισμα, το Rockefeller Brothers Fund προανήγγειλε μαζικές επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην πρωτοβουλία Global Divest-Invest. Αυτή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και στηρίζεται από 180 ιδρύματα (φιλανθρωπικά, θρησκευτικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) καθώς και 650 ιδιώτες, που κατέχουν σε σύνολο 51 δις. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να τα αποεπενδύσουν ομαδικά από εταιρίες ορυκτών καυσίμων σε βάθος πενταετίας.

«Κινούμαστε με σύνεση, αλλά με πραγματικές δεσμεύσεις», εξηγεί στους New York Times ο Στίβεν Ροκφέρλερ, εκ των διαχειριστών του Rockefeller Brothers Fund  και μέλος της δυναστείας. Η απόφαση «έχει και ηθική, και οικονομική διάσταση» τονίζει, προβλέποντας μεταξύ άλλων οικονομικά προβλήματα για όσες εταιρείες δεν αλλάξουν πρακτική.

Πανηγυρίζοντας, αρκετοί κάνουν λόγο για επανάσταση στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, παρατηρούν οι NYT. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, επισημαίνει, που διαβλέπουν πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης του επιχειρηματικού κόσμου έναν επενδυτικό ρεαλισμό, καθώς «η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής -που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου- και οι νέες τεχνολογίες θα καταστήσουν τις (ρυπογόνες) εταιρείες μία ριψοκίνδυνη επένδυση»…